Un sportiv din municipiul Suceava va alerga sâmbătă, 1 noiembrie, de la Vatra Dornei la Suceava, pe o distanță de aproximativ 110 kilometri, într-un maraton de promovare a unui proiect al Organizației „Salvați Copiii”, proiect care va demara pe plan naţional, în aceeaşi zi.
Iniţiativa acestui maraton inedit la nivel judeţean aparţine suceveanului Nicolae Tandin Cernica (40 de ani), care, în urmă cu aproximativ doi ani, a auzit de la un coleg de serviciu despre experienţa interesantă a maratonului și, de atunci, s-a apucat şi el de alergat. Nu o mai făcuse din liceu, când a practicat pentru aproximativ doi ani atletism.
Care este proiectul pentru care suceveanul va încerca să parcurgă de dimineaţa până seara 110 km
Pe blogul său, Tandin se descrie drept un „alergător amator cu tendinţe ultramaratoniste” şi visează să ajungă peste doi ani la un ultramaraton de mai multe zile prin deşertul Sahara. Până atunci, însă, se antrenează zi de zi şi participă la cursele de maraton ori semimaraton din ţară, iar sâmbătă va încerca una dintre cele mai mari provocări de până acum: să alerge de dimineața până seara cei aproximativ 110 kilometri dintre Vatra Dornei şi municipiul Suceava.
Iniţiativa i-a venit în urma proiectului „Fiecare copil contează” al celor de la „Salvaţi Copiii”, proiect prin care s-a reuşit până în prezent echiparea cu aparatură medicală performantă a 37 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din zeci de orașe ale țării, printre care şi Vatra Dornei şi Suceava. Aşa i-a venit ideea: să unească simbolic prin maratonul său cele două localități din județ în care au ajuns echipamentele medicale strânse în urma proiectului „Fiecare copil contează”.
După ce a discutat cu Camelia Iordache, preşedinta filialei „Salvaţi Copiii” Suceava, Nicolae Tandin Cernica a acceptat să alerge în maratonul său, sâmbătă, 1 noiembrie, în aceeaşi zi în care va demara la nivel naţional campania „Bun venit pe lume”, tot în cadrul proiectului „Fiecare copil contează”, campanie prin care reprezentanţii organizaţiei îşi propun strângerea de fonduri pentru dotarea cu 30 de echipamente a maternităţilor din 25 de oraşe, dar şi informarea publicului asupra nevoii de implicare în reducerea mortalităţii infantile la noi în ţară.
„În județul Suceava campania este derulată pentru dotarea cu un incubator pentru prematuri a secției de neonatologie din cadrul maternității Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc”, ne-a declarat ieri Camelia Iordache.
Startul maratonului: sâmbătă dimineaţă, la 7.30, din faţa Spitalului Vatra Dornei
Preşedinta „Salvaţi Copiii” Suceava a precizat că startul maratonului va fi în jurul orei 7.30, din faţa Spitalului Municipal Vatra Dornei.
Alături de sportiv vor fi reprezentanți ai spitalului, ai autorității locale, voluntari care au fost implicaţi în campania de anul trecut și atleți locali, iar aceştia din urmă îl vor însoți pe Nicolae Tandin Cernica pe parcursul a câţiva kilometri.
„Voluntarii organizației vor informa locuitorii localităților de pe traseu despre proiectul <Fiecare copil contează>,despre campanie și despre cum pot aceștia sprijini achiziționarea echipamentului. În Câmpulung Moldovenesc, campania stradală se va derula în intervalul orar 12.00-15.00, iar în Gura Humorului în intervalul orar 17.00-20.00. În cele două orașe, maratonistul va face pauză de odihnă și masă”, a completat Camelia Iordache, precizând că sosirea în municipiul Suceava este programată în intervalul orar 22.00-24.00, când voluntari de la „Salvaţi Copiii”, alături de tineri atleţi suceveni, îl vor aştepta pe maratonist la intrarea în oraş şi îl vor însoţi până la finiş.
Pe tot traseul, Tandin Cernica va fi însoțit de reprezentanți ai organizației care vor asigura asistență medicală și tehnică.
Aleargă în fiecare dimineaţă, de la ora 4.00, şi în weekend, 15-30 de kilometri
Pentru Tandin Cernica, maratonul a devenit o pasiune în urmă cu aproximativ doi ani: „Un coleg de serviciu a participat acum doi ani la un concurs de alergare montană - Maraton Apuseni - şi mi-a povestit. Şi mi-a plăcut mult ideea. I-am spus: la anul mă bag şi eu!”
Şi s-a băgat, iar în scurt timp l-a prins „virusul alergării”. Prima competiţie: 42 de kilometri, traseu montan. „Am ajuns la linia de sosire după aproape 8 ore. Frânt de oboseală, abia mă mai mişcam, nici nu mai puteam vorbi. Dar m-au primit ca şi cum aş fi fost eu cel care a câştigat cursa. Au urmat Retezat Maraton, Maratonul Piatra Craiului, Braşov Marathon (proba de semimaraton). Am revenit şi anul acesta la Maraton Apuseni. În palmares, am mai notat şi încheierea unui ultramaraton (Ultrabug) de 100 de km (în trei etape/trei zile consecutive) la Fundu Moldovei. A urmat <Bate Toaca>(maraton montan pe Ceahlău), Via Maria Theresia, şi acum o nouă provocare: Vatra Dornei – Suceava”, ne-a declarat Tandin Cernica.
Suceveanul spune că nu este un atlet de performanță, ci un om cât se poate de obișnuit, care se împarte între munca de birou de la serviciu, familie (căsătorit, tată a trei copii) şi noua sa pasiune: maratonul.
Se antrenează în fiecare dimineaţă, de la ora 4.00 sau 4.30, când aleargă kilometri întregi în jurul municipiului Suceava, iar în weekend face alergări lungi de 15-30 de kilometri.
„E o nebunie frumoasă care mie îmi aduce o eliberare de tot stresul şi presiunea cotidiană, o stare de libertate absolută pe care n-am mai găsit-o până acum în nimic. Şi pe care mă străduiesc să o dăruiesc şi altora. Lumea în general şi-a pierdut pasiunea pentru viaţa bună, pentru lucrurile care îţi hrănesc sufletul şi pe care le faci cu bucurie şi, câteodată, cu sacrificii. E ceva dincolo de ciclul <serviciu - mâncare - somn - mâncare - serviciu>.M-aş bucura dacă aş putea să trezesc în oamenii din jurul meu <viaţa>în adevăratul ei sens”, mărturiseşte Tandin Cernica.
(30 oct 2014, 13:40:25
BANDA DE CONSATENI DIN ADMINISTRATIA GUBERIEI,SUPRANUMITI SI EI POMPOS,NU STIM DIN CE MOTIVE-,,BULL RIDERS'',TACE MALC,PROBABIL ASTEAPTA VREO AMNISTIE.
DEJA LE PRODUC FIORI,RETROCEDARILE SI IMPROPRIETARIRILE SI MAI LEGALE SI MAI ASA,DE PE ,,AXA''CARLIBABA,IZV.SUC.,ULMA - VAMA VECHE,NEGRU VODA,CRISANU MILA23.
LA CRISANU,ATENTIE LA AVIONUL DE LA LICEUL MILIT.,DEVENIT HIDROGLISOR,SA NU VA AGATE LANSETELE!
VA URMA!