Suceveanul Gheorghe Ignat (30 de ani), alias „Ursul Carpatin”, s-a făcut remarcat la Campionatele Europene de Sambo de la sfârşitul săptămânii trecute, la care au luat parte reprezentanți a 34 de ţări, nu numai prin modul în care a luptat pe saltea, reușind să câștige medalia de bronz la categoria +100 de kilograme , dar şi printr-un gest de fair-play apreciat de către delegațiile prezente la această competiţie.
La finalul luptelor la categoria sa, cu ochiul tumefiat de la luptele cu reprezentanții din Rusia şi Ucraina, s-a dus la delegaţia rusă şi le-a înmânat tricouri pe care erau cele două steaguri, ale României şi Rusiei, cu mesajul „Brothers in Sports” (n.r. Fraţi în sport) şi le-a transmis un mesaj.
„Pe fondul crizei actuale dintre Rusia şi Ucraina, transmisă şi spre România, le-am transmis un mesaj de pace. Indiferent ce fac politicienii noştri şi care sunt interesele lor, există un singur Dumnezeu care ne-a creat, care ne-a lăsat să trăim în dragoste şi pace. Nu trebuie să se învrăjbească o ură între popoare din cauza unor declarații mai efervescente ale unora sau altora”, a declarat Ignat, la întoarcerea acasă, la Suceava.
Gestul sportivului sucevean a fost foarte bine primit de reprezentanții Rusiei, care au îmbrăcat tricourile şi chiar au ținut să se fotografieze împreună cu Gheorghe Ignat.
Prima medalie la categoria supergreilor adusă în competiţiile de Sambo Combat pentru România
„Ursul Carpatin” a reușit sâmbăta trecută să obțină prima medalie a lotului de Sambo al României, la categoria super greilor, într-o competiţie de o asemenea anvergură.
În primul meci cu favoritul categoriei, sportivul rus Zelimkhan Umiev, campionul mondial şi european en-titre, „Ursul” a dominat aproape tot meciul, până când au intervenit arbitrii şi, la o proiectare iniţiată de sucevean, i-au dat punctele rusului, în ciuda părerilor antrenorilor şi oficialilor delegaţiilor prezente.
Suceveanul a pierdut la limită un meci în care „toţi l-au văzut câștigător”, potrivit antrenoruluilotului național de Sambo Combat, Gheorghe Bivolaru.
În al doilea meci, cu un ucrainean care nu a lipsit de pe podiumul ultimelor competiţii internaţionale de Sambo, fost campion mondial şi european la juniori, Ignat a reuşit să se impună, deşi avea ochiul stâng tumefiat de la lovituri şi sângera puternic.
Două lovituri aplicate în arcada ucraineanului şi acesta nu a mai putut continua luptă, Ignat fiind declarat câştigător.
Pe baza numărul de puncte obținute, suceveanul a reuşit să se claseze pe treapta a treia a podiumului, la prima sa competiţie internaţională de Sambo.
În prezent, Gheorghe Ignat are oferte de a lupta în gale de MMA (arte marţiale mixte) în România, dar se pregăteşte şi pentru Cupa României de Sambo din septembrie şi Campionatul Mondial de Sambo, care va avea loc în noiembrie, în Japonia.
Mesaj către Putin: „Este destulă durere, boală şi suferinţă în lume”
Este cunoscut faptul că Sambo, o combinaţie de judo, lupte şi stiluri de striking (box, kickbox, etc.), a fost inventat în Rusia şi, alături de judo, este preferatul preşedintelui Vladimir Putin, care de altfel a practicat acest sport, ieşind campion regional, şi a sprijinit foarte mult dezvoltarea acestui stil de lupte.
Tocmai de aceea, sperând că Vladimir Putin îşi va face timp să audă ce s-a întâmplat şi la Europenele de la Bucureşti şi cum s-au descurcat sportivii săi, Ignat, cu medalia de bronz la gât, i-a transmis în limba engleză un mesaj președintelui Rusiei, via internet, mesaj pe care îl puteţi vedea şi pe www.monitorultv.ro.
“Unul dintre motivele pentru care această medalie stă la gâtul meu şi faptul că la Europenele de Sambo de la Bucureşti au fost sportivi într-un număr foarte mare, unul dintre motivele pentru care o parte din noi avem un venit din acest port, iar cea mai mare parte avem obiective măreţe de îndeplinit, este implicarea dumneavoastră în promovarea acestui sport şi nu numai.
Noi, samboiştii şi sportivii din întreaga lume, vrem să vă mulţumim pentru implicarea dumneavoastră şi ajutorul oferit sportului şi suntem convinşi că veţi face mult mai mult în viitor. Dar, domnule, tot noi samboiştii şi sportivii din întreaga lume dorim să vă reconsideraţi poziţia faţă de situaţia din Ucraina şi un eventual război. Este destulă durere, boală şi suferinţă în lume cu care luptăm, nu este nevoie de mai mult, domnule. Sper ca acest mesaj să ajungă la dumneavoastră. El vine din inima unui sportiv şi poate fi vocea samboiştilor şi sportivilor din întreaga lume. Vă mulţumesc, Dumnezeu să vă binecuvânteze, domnule”.