Pregătirile pentru etapa finală a Cupei Mondiale de seniori la sanie pe pistă naturală, care se desfăşoară la Vatra Dornei între 17 şi 19 februarie 2014, şi pentru ediţia a noua a Campionatului Mondial de Juniori care se desfăşoară între 21 şi 23 februarie, sunt aproape finalizate.
Aşa cum am aflat de la prof. Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, şi şeful comitetului de organizare a ultimei etape a Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală, se lucrează non-stop, atât ziua, dar mai ales noaptea pentru menţinerea gheţii.
Organizatorii încearcă să facă faţă cu succes provocărilor vremii
„Natura ne pedepseşte puţin, dar nu avem încotro. Evenimentele sunt mult prea importante şi trebuie să facem faţă. Pârtia încă mai rezistă, cred că am găsit deja soluţia tehnică de a o reface după fiecare zi de concurs şi probabil se vor face şi mici modificări de ore. Juriul de concurs hotărăşte acest lucru, este posibil ca manşele să fie puţin mai devreme faţă de ora programată, cu toate că în unele zile chiar şi dimineaţa este foarte cald. Nu avem ce face, atât sportivii cât şi oficialii Federaţiei Internaţionale de bob şi sanie sunt obişnuiţi cu situaţii de acest fel şi chiar apreciază faptul că noi nu am renunţat, deşi alţii au renunţat mult mai uşor. Se lucrează permanent la pârtie cu 15- 20 de persoane şi sperăm să ajungem la bun sfârşit cu pârtia în condiţii regulamentare”, ne-a declarat Octavian Pungovschi.
Soluţia tehnică pentru menţinerea gheţii este o combinaţie cu dioxid de carbon, procedeul fiind destul de costisitor şi este făcut de un specialist. Organizatorii speră ca acest procedeu să îi scoată din impas.
Octavian Pungovschi ne-a spus că dacă este cald, după două manşe în care coboară câte 90-100 de sportivi este posibil ca pârtia să se strice pe anumite porţiuni. „Le ştim foarte bine pe cele vulnerabile şi sperăm să avem posibilitatea ca după ce se încheie o zi de concurs să avem pârtia refăcută pentru a doua zi”, a precizat Octavian Pungovschi.
Duminică seara a avut loc şedinţa tehnică şi tragerea la sorţi. De la organizatori am aflat că încă de vineri la Vatra Dornei sunt prezenţi sănieri din 15 ţări, fiind aşteptaţi şi sportivii din Bosnia, care erau pe drum, ei având ceva probleme.
Sportivi de pe trei continente sunt la Vatra Dornei
„Aştept competiţia cu emoţie, cu îngrijorare, ni s-a acordat foarte multă încredere şi trebuie să fim la nivelul încrederii acordate. Sperăm să o ducem până la capăt, este o participare foarte mare, sunt sportivi de pe trei continente. Este cea mai mare promovare de imagine a oraşului nostru şi merită să muncim indiferent cât de mare este efortul pentru a ajunge la succesul pe care ni l-am propus”, a spus Octavian Pungovschi.
Din partea Federaţiei Internaţionale sunt prezenţi la Vatra Dornei vicepreşedintele Harald Steyrer care este şi director financiar, Alfred Jud, coordonatorul Cupei Mondiale, Josef Ploner, şeful Comisiei Tehnice a Federaţiei Internaţionale care este şi delegat tehnic, vicepreşedintele Ghennady Rodionov, care este delegat tehnic la Campionatului Mondial de Juniori.
Oficialii Federaţiei Internaţionale de Sanie au avut sâmbătă seara un moment de relaxare participând la spectacolul din cadrul Serbărilor Zăpezii iar la sfârşitul recitalului lui Sore, aceştia s-au fotografiat cu aceasta, fiind încântaţi de spectacolul realizat de artistă.
Din lotul României, cele mai mari şanse la un loc în primii şase le are Anişoara Hutopilă, iar în Cupa Naţiunilor, România speră la un loc în primii şase.
„Sportivii noştri aşteaptă concursurile, dar din păcate pentru o parte dintre ei munca este foarte grea, sunt cu lopata la pârtie, pentru că este mult mai important să meargă până la capăt competiţia decât rezultatul lor. Ne pare rău că nu am reuşit ceea ce ne-am propus, să facem un număr mare de antrenamente, să ne creăm un avantaj din faptul că noi concurăm pe pârtia noastră, dar pe viitor vom încerca. Anul acesta ne-a persecutat permanent vremea, am refăcut gheaţa de două ori, am tot sperat că doar patru-cinci zile va fi cald. Dar este a 13-a zi consecutiv cu temperaturi pozitive, care sunt absolut anormale pentru luna februarie în Vatra Dornei”, a mai precizat Octavian Pungovschi.