În vârstă de 31 de ani, dorneanul Bogdan Macovei a reprezentat zilele trecute pentru a treia oară Republica Moldova, la Jocurile Olimpice de Iarnă în proba de sanie. Sâmbătă și duminică, Bogdan a evoluat în cele patru runde ale concursului de sanie de la Soci, unde în final s-a clasat pe locul 36. Bogdan este pentru a treia oară la o ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă, după ce a reprezentat Moldova la Torino, în 2006, când a terminat pe locul 30, dar și la Vancouver, în 2010, unde a terminat pe poziția 33.
„Am avut patru coborâri destul de bune, fără greșeli mari, doar cu puține erori și asta din cauza echipamentului destul de vechi, ale cărui patine sunt pentru gheață tare, fapt pentru care sania nu a alunecat cum ar fi trebuit. Sunt bucuros că am terminat rundele în siguranță și nu am abandonat. Este destul de greu să faci față concurenților din țări cu tradiție în acest sport și mai mult este destul de greu să ajungi în primii 40 din lume”, a declarat după concurs dorneanul Bogdan Macovei.
Deși practică un sport destul de costisitor, dorneanul a reușit să-și continue cariera cu ajutorul federației moldovene și a celei internaționale. Sania pe care concurează a primit-o de la forul internațional și costă în jur de 2.000 de euro, în timp ce un astfel de echipament competitiv ajunge și 10.000 de euro.
„Le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut, antrenori, federații, prieteni și în special soției mele Iulia Macovei, cei fără de care nu reușeam să realizez tot ce am făcut până acum. Este un sport destul de scump, mai ales dacă nu ai bani și sponsori. De-a lungul timpului am mai fost ajutat de Complexul Hotelier Bradul Călimani din atra Dornei, de comitetul olimpic în anii olimpici, dar cel mai mult a suportat federația din Moldova, costurile de cazare, transport masă și antrenament”, a explicat sportivul din Vatra Dornei.
Bogdan Macovei a ajuns în lotul Moldovei datorită dorneanului Liviu Cepoi
Născut în anul 1983 la Vatra Dornei, Bogdan Macovei a început să practice schi alpin la vârsta de 4 ani, dar după un accident la vârsta de 10 ani a renunțat la acest sport, iar un an mai târziu a început cariera la sanie, sub îndrumarea profesorilor Gigi, Mariana Rusu și Ilie Rusoi. În prima fază, dorneanul a concurat în proba de dublu, alături de Iulian Lungu, cu care a devenit multiplu campion și vicecampion național, dar și un loc 6 la o etapă de Cupă Mondială. După retragerea colegului său, Bogdan a început să concureze în proba de simplu, unde a ieșit campion național, a ocupat locul 41 în clasamentul mondial și a terminat pe locul 29 la europene.
În anul 2003, Bogdan Macovei a ajuns să reprezinte Republica Moldova datorită dorneanului Liviu Cepoi, cel ce din anul 2000 deținea funcția de selecționer și antrenor principal al lotului de sanie al Republicii Moldova.
„Deși am fost campion național la juniori se pare că din anumite motive nu am avut loc în echipa României. În anul 2003 am primit o ofertă bună din partea federației moldovene și am decis că numai așa pot să avansez pe plan profesional și să particip la competiții de anvergură precum Jocurile Olimpice de iarnă, iar niciodată nu s-a pus problema de bani. În echipa Moldovei am ajuns datorită dorneanului Liviu Cepoi, ce a reprezentat Moldova la Lake City și atunci era antrenorul lotului”, a explicat Bogdan Macovei.
În ultimii 10 ani, dorneanul a fost antrenat de doi tehnicieni români, plătiți de federația internațională să pregătească echipele țărilor ce nu-și permit un astfel de antrenor, mai exact Ioan Apostol și Robert Tăleanu, primul fiind colegul de sanie împreună cu care, Liviu Cepoi a ocupat locul 4 la Olimpiada de la Albertville, în 1992. Pe timp de iarnă, Bogdan se regătește pe pârtiile din Europa, în limita finanțărilor, iar pe timp de vară face pregătirea acasă, la Vatra Dornei.