Problema finanțării echipei de handbal a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava de către Primăria Suceava rămâne în continuare incertă, cel puțin până la rezolvarea problemelor sesizate de Curtea de Conturi sau până la găsirea unei soluții noi de finanțare așa cum a declarat primarul Ion Lungu, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri. Mai mult, edilul sucevean a precizat că proiectul privind noua formulă de asociere al Primăriei cu Universitatea, dar și alți finanțatori, depus de consilierii suceveni nu este legal.
„Marea problemă la handbal este una de interpretare a legalității decontării banilor de pe un club pe altul. Sunt chestiuni delicate. Asta nu înseamnă că s-au furat banii, doar nu s-au respectat întru totul procedurile de legalitate. Proiectul propus de consilierul Harșovschi nu este legal. Domnul secretar i-a trimis o observație de legalitate în cursul zilei de ieri. Chiar mă doare inima pentru handbal, eu care am pus suflet pentru aceasta echipa încă de când nu eram în politica. Suntem în faza de aplicare a prevederilor Curții de Conturi după care, până la sfârșitul anului vom găsi o soluție nouă pentru finanțarea handbalului”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
De cealaltă parte, consilierul local Lucian Harșovschi, cel ce a fost inițiatorul proiectului de asociere a declarat că în răspunsul scris, primit de la secretarul Primăriei, sunt stipulate două probleme ce pot fi rezolvate foarte ușor.
„Ni s-a adus la cunoștință că Asociația Handbal Club Bucovina Suceava nu are rezervare de nume la Ministerul Justiției, dar aceasta se poate rezolva în cinci zile. Noi am așteptat ca proiectul să intre în Consiliul Local, apoi acesta să mandateze o persoană care să facă acest lucru, în numele instituției sau a universității, de la care avem deja aprobare. A doua problemă ar fi minim trei parteneri la această asociere, iar până acum sunt doar doi, Primăria și Universitatea. Încă nu avem un accept de la Consiliul Județean, deoarece trebuie depus și acolo proiectul, dar doi dintre foștii handbaliști și-au dat acceptul de a intra ca persoane fizice în asociere, iar în acest fel administrația județeană poate intra mai târziu, după ce proiectul va fi discutat și acolo”, a declarat consilierul local Lucian Harșovschi.
Fără doi sau trei jucători experimentați, universitarii au șanse minime să rămână în Liga Națională
Găsirea unei soluții pentru finanțarea echipei locale este așteptată și de cei ce conduc Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, instituție ce a rămas singurul finanțator, dar care nu poate asigura decât un buget minim, mai ales la capitolul salarii, dar și cel de participare în competiție.
„Așteptăm cât mai repede o soluție nouă în ce privește finanțarea echipei de către primărie sau îmbunătățirea celei ce a fost propusă în Consiliul Local, dacă aceasta nu este întru totul legală. Cert este că în momentul de față nu putem rezista în Liga Națională fără ajutorul Primăriei. Dacă nu vom avea o finanțare mai mare decât cea pe care o poate acoperi universitatea, nu vom putea întări lotul actual și oricât s-ar strădui acești tineri inimoși în teren avem șanse foarte mici să rămânem în prima ligă. Actualii jucători au demonstrat că au o voință mare, dar fără un lot mai numeros și puțin mai experimentat nu vom putea rezista mai mult de 45 de minute în joc la același nivel”, a declarat rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa.
Cert este că în acest sezon, perioada în care se pot transfera jucători va fi mult mai repede decât în alți ani, adică 17 noiembrie – 8 decembrie, iar dacă echipa nu va avea finanțare să-și permită aducerea a cel puțin trei jucători experimentați, în acest caz evitarea retrogradării va fi aproape imposibilă. Mai mult, dacă printr-o minune universitatea va reuși să rămână în Liga Națională cu lotul actual, atunci cu siguranță la finalul campionatului va rămâne fără majoritatea jucătorilor, tineri cu calități și de perspectivă ce vor fi doriți de echipe din țară, mult mai potente din punct de vedere financiar.