Un tânăr de doar 23 de ani din comuna Vama, pasionat de ciclism, a plecat vineri, 6 septembrie, din centrul Câmpulungului, într-o cursă specială, pe care și-a propus să o finalizeze cu un nou record național inedit. Constantin Lucuțar vrea să parcurgă cu bicicleta sa nu mai puțin de 1.000 de kilometri în 45 de ore, pe ruta Câmpulung Moldovenesc – Constanța și cu întoarcere prin București.
Tânărul este sportiv amator, nu este înscris în nici un club sportiv, dar a fost așteptat și aplaudat la plecare de un grup numeros de entuziaști din localitate și nu numai.
În localitatea Vama, un alt grup de susținători a dorit să îl încurajeze. Primarul comunei, Nicolai Baltag, ne-a explicat că, deși acțiunea tânărului nu a fost una organizată oficial de autoritatea locală, a dorit să îl sprijine și să îl încurajeze în nume personal.
„Eu iubesc sportul și tinerii ambițioși. Dacă unul dintre copiii din comună are un vis și se luptă să îl împlinească, mie mi se pare firesc să fiu, ca om, alături de el și să îl sprijin cu tot ce pot. Și ca primar sunt mândru când se vorbește despre comuna noastră datorită unui demers sportiv ambițios. Indiferent dacă va reuși sau nu, faptul că a încercat să demonstreze dârzenia și curajul oamenilor noștri ne onorează”, ne-a spus primarul Baltag.
Protestul sperie sponsorii
Acțiunea lui Constantin Lucuțar nu este doar un demers sportiv, ci și o modalitate specială prin care tânărul protestează împotriva eventualității exploatării prin metode dăunătoare mediului la Roșia Montană. Faptul că a ales să subscrie gestul sportiv unui protest legat de o temă publică atât de sensibilă i-a atras numeroși simpatizanți și susținători printre tinerii din zonă și din țară, dar i-a generat surprinzătoare blocaje în relația cu posibilii sponsori.
„La început, reprezentanții unor firme foarte mari s-au arătat foarte entuziasmați de ideea de a susține acțiunea mea sportivă, dar când au aflat de faptul că este și un protest s-au repliat discret. Nu cred că au dat înapoi neapărat pentru că ei ar susține tocmai demersul împotriva căruia eu protestez, ci pur și simplu cred că nu vor să se implice într-o chestiune care nu este tranșată încă și nu se știe în favoarea cui va fi finalizată. Eu le mulțumesc, oricum, pentru că au apreciat ideea și m-au încurajat măcar verbal. Uneori o vorbă bună valorează mai mult decât o căciulă de bani”, ne-a spus tânărul ciclist, care a găsit totuși susținere la agenți economici pasionați de sport și la oamenii de afaceri cu convingeri ecologiste.
Lucuțar a mai precizat că, în afară de protestul său personal legat de Roșia Montană, pedalează și pentru a susține o organizație din Gura Humorului în derularea unei campanii de prevenire a violenței în familie.
Cartea Recordurilor mai așteaptă
Inițial, tânărul a dorit înscrierea performanței sale în Cartea Recordurilor. I-a contactat pe responsabilii de acolo, dar colaborarea nu va fi posibilă încă. Este vorba despre un motiv tehnic, dar și despre bani. Pentru ca performanța să poată fi omologată, tânărul ar fi trebuit să plătească 4.500 de lire și nu are acești bani. În plus, specialiștii organizației i-au propus să își modifice țelul la „cea mai lungă distanță parcursă în 24 de ore pe velodrom”, întrucât pe drumuri publice există probleme legate de viteză.
Constantin Lucuțar nu a renunțat la idee, dar deocamdată se va mulțumi cu un record național, neomologat și acesta, dar pentru care va avea certitudinea că este cunoscut și respectat de cei pasionați.
„Nu e nimic, înscrierea în Cartea Recordurilor poate să mai aștepte. Eu pedalez ca să îmi demonstrez mie și celor care au încredere în mine faptul că se poate”, spune tânărul. El va fi însoțit doar parțial, pe diferite distanțe de pe parcurs, de prieteni și susținători, pentru că nu și-a permis să plătească un însoțitor permanent pentru întregul traseu.
Pasiune susținută din muncă grea
Constantin Lucuțar ne-a mărturisit că și-a propus obiective atât de ambițioase pentru a-și demonstra lui însuși că poate să-și înfrângă limitele fizice și poate zdrobi barierele psihologice pe care le-au ridicat în fața lui alții. Are o problemă de sănătate care l-a marcat fizic definitiv încă din copilărie. Este pasionat de desen și a urmat cursuri de gen, dar în timpul acestora una dintre profesoare l-a apostrofat la un moment dat cu termenul de ”handicapat”. Stigmatizarea brutală a fost însă pentru el primul imbold decisiv pentru a demonstra că și un copil care vine din mediul rural, nu este bogat și pe care soarta l-a lovit fizic iremediabil la un moment dat poate face chiar mai mult decât un om născut perfect sănătos și nu trebuie să se lase înfrânt.
A mers cu bicicleta de la 8 ani, dar abia acum câțiva ani a descoperit cursele lungi și acestea au surclasat orice alte pasiuni. ”Acum mă dedic acestei pasiuni, deși nu îmi permit cheltuieli uriașe. Nu am un regim alimentar deosebit, mănânc sănătos, nu iau nici un fel de stimulente, în afară de minerale, uneori. Mă limitez la cheltuielile imposibil de evitat cu bicicleta mea. Mă costă cam 100 euro pe lună. Știu că unora le vine să râdă, dar eu cred că performanța trebuie măsurată prin ce ești în stare să faci, nu prin câți bani ai băgat în ceva”, spune cu modestie Constantin.
Tânărul este calificat ca asistent medical și încearcă să își găsească o slujbă. Între timp, banii necesari pasiunii lui reușește să îi strângă din lucrul la lemne, în pădure. Recunoaște că nu îi este ușor, dar nu se plânge de asta: ”Nu există obstacole, important este să crezi în tine și să fii până la capăt un luptător”.
( 8 sep 2013, 16:13:28