Are 17 ani și s-a născut la Câmpulung Moldovenesc, orășel de munte în care singura sa șansă de a se împrieteni cu apa, în copilărie, erau bălăcelile în râul Moldova și vizitele la ștrandul nu prea amenajat pe atunci. Și totuși, Alexandru Cosmin Macovei a dovedit că ambiția și pasiunea pentru sport nu pot fi limitate de asemenea mici amănunte. Cosmin este acum printre cei mai buni sportivi din lume la canotaj. Faptul este confirmat de medalia de aur recent dobândită cu echipajul de patru rame fără cârmaci, la Trakai, în Lituania, la Campionatul Mondial de canotaj academic pentru juniori, derulat în prima decadă din august.
Alexandru Cosmin Macovei a făcut parte, alături de Mihai Iliuț, Dănuț Viorel Rusu și Cristian Ivașcu, din echipajul care și-a adjudecat aurul mondial în proba masculină de patru rame fără cârmaci, acesta fiind chiar prima medalie de aur obținută pentru țara noastră la acest eveniment sportiv mondial. Românii s-au clasat primii în competiție cu un timp de 6 minute, o secundă și 41 de sutimi, urmați fiind de echipajul italian cu timpul de 6:03.55 și de polonezii care au realizat timpul de 6:09.01.
Alexandru Cosmin Macovei practică la nivel de performanță canotajul de trei ani, la CSN Orșova. Se poate deja lăuda că efortul și seriozitatea în pregătire i-au fost răsplătite cu titluri naționale și internaționale. Este vorba despre titluri de campion național și balcanic, dar și de două meritorii medalii de argint la campionatele europene, obținute în 2012, respectiv 2013. Pentru tânărul sportiv, cele mai importante medalii rămân însă, firesc, cele obținute la Mondiale. O încleștare sportivă dramatică, emoții și orgolii personale și naționale greu de stăpânit, efort uriaș al cărui rezultat se decide în sutimi de secundă, toate aceste elemente fac ca la Mondiale să reziste și să învingă doar cei mai putenici și mai valoroși. Cosmin Macovei a fost printre ei în 2012, dar puțin a lipsit atunci să devină campion mondial cu echipajul. Și-a luat revanșa în 2013, fără echivoc, povestește asta simplu, ca pe un fapt de viață firesc, și nu uită că își datorează ipostaza de campion mondial colegilor de echipaj și celor care l-au sprijinit să devină cu adevărat un mare sportiv.
„Desigur, cele mai importante medalii pentru mine sunt cele obținute la campionatele mondiale. În 2012 am fost învins de Italia, la doar o sutime de secundă, și a trebuit să mă mulțumesc cu argintul. Dar în 2013 am reușit să-mi iau revanșa, impunându-mă în finala Campionatului Mondial, în proba de 4 rame, devenind pentru prima oară campion mondial. Țin să mulțumesc colegilor, familiei și antrenorilor mei pentru că m-au susținut în tot ceea ce fac”, ne-a spus Cosmin Macovei.