Pe masivul Rarău, în apropiere de Câmpulung Moldovenesc, se desfășoară în perioada 2-4 august a.c. festivalul-concurs ”Rarău Climbing Open Roctrip”. Evenimentul reprezintă o continuare a cunoscutei manifestări Rarău Climbing Open din anii trecuți, dar ediția actuală va include, pe lângă latura sa sportivă, și elemente noi, inedite, precum un târg de obiecte handmade derulat chiar pe munte, în fiecare seară. Festivalul-concurs este organizat de asociația „Natura Pro Rarău” și magazinul de echipamente montane ”Edelweiss Ourdoor Shop” din Câmpulung Moldovenesc, cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, Serviciului Public Salvamont Suceava, Primăriei Câmpulung Moldovenesc și cu susținere financiară din parte unor firme importante din țară.
Potrivit informațiilor oferite de Vlad Damian, unul dintre organizatori, manifestarea este ”un festival, pentru că dorește să aducă comunitatea de cățăratori la un loc pentru a se bucura împreună de cățărat și de atmosfera deosebită care se creează mereu în cadrul unui festival. Sursa de inspirație a fost faimosul Petzl Roctrip. Este și concurs totodată, pentru că implică parcurgerea unor trasee de escaladă, acumularea de puncte, clasificări și premii. Diferența dintre ediția de anul acesta și cele din anii trecuți este aceea că nu vor fi amenajate faleze noi (trasee noi), deci nu poate fi considerată propriu-zisconcurs de open – noțiune ce desemnează trasee parcurse pentru prima dată în cadrul unui concurs”.
Masivul Rarău, singurul din ţară în care rutele sunt naturale
Organizatorii ne-au mai explicat că Masivul Rarău este singura zonă de escaladă din ţară în care toate rutele sunt naturale, fără prize ajustate sau montate, ceea ce denotă o etică demnă de invidiat pentru România şi o normă obligatorie în ţările cu o tradiţie in domeniul acestui sport.
”Falezele amenajate în 2003 și 2004, cu sprijinul Serviciului Public Salvamont Suceava, mă refer la Peretele Cotețului și Piatra Șoimului, au fost realizate cu cel mai mare profesionalism şi seriozitate în spiritul cu care organizatorii au tratat acest eveniment. Adică, toate traseele au fost amenajate cu puncte de asigurare originale, de cea mai bună calitate şi în conformitate cu regulile mondiale practicate de ţările cu tradiţie în acest sport cum sunt Franţa, Spania, S.U.A. Toate acestea şi nu numai fac ca această zonă de escaladă să fie asemănată cu zone de escaladă din occident”, a mai precizat Vlad Damian.
Rarău Climbing Open este un concurs de escaladă ce își propune dezvoltarea și promovarea escaladei sportive în Romania și în special în masivul Rarău, prin reamenajarea traseeelor existente, dar și prin realizarea de trasee noi.
În ultimii nouă ani s-a reuşit amenajarea, cu sprijinul Serviciului Public Salvamont Suceava, în colaborare cu clubul de alpinism Alpin Club Repedea Iaşi, a unui număr de 125 trasee de escaladă. În total, numărul traseelor din masivul Rarău ajunge acum la 130, în condiţiile în care, de la apariţia acestui sport şi până în 2003, în Rarău fuseseră amenajate doar cinci trasee. Numărul concurenților și spectatorilor a crescut la fel de spectaculos în acestă perioadă, de la doar 20 de concurenți și 20 de spectatori la prima ediție, în 2003, până la un maxim de 70 de concurenți și 100 de spectatori în 2007, la ediția a cincea. După o perioadă în care criza economică și-a pus amprenta dur și asupra practicanților sporturilor montane și s-a crezut că derularea competiției nu va mai fi posibilă, actualii organizatori au făcut eforturi serioase pentru a o revitaliza și vin cu un concept nou, care poate transforma un concurs de nișă sportivă într-o manifestare atractivă și pentru categorii de persoane mai puțin pricepute la sport, dar care iubesc natura și admiră tenacitatea și pasiunea cu care practicanții de escaladă se dedică acestui domeniu.