Sâmbătă, 20 iulie, în Sala “Gabriel Udişteanu” din Fălticeni s-a desfăşurat finala pe zona Moldova a concursului pe echipe la tenis de masă din liga “Amatur”, dotat cu trofeul “Cupa Municipiului Fălticeni”. Circuitul este alcătuit dintr-un lanţ de turnee de tenis de masă, organizate pe întreaga durată a anului, în mai multe localităţi ale ţării şi pe mai multe nivele de reprezentare - locale, zonale şi naţionale, cei mai buni tenismeni jucând în Turneul Final.
La evenimentul inclus în programul “Zilele Municipiului Fălticeni”, au participat sportivi de la cele mai valoroase cluburi din zona Moldovei, Suceava, Botoşani, Iaşi, Bîrlad, Rădăuţi, echipa clubului “Şomuz” din Fălticeni şi o echipă a speranţelor din Fălticeni.
Concursul a reunit cei mai buni sportivi amatori din judeţele Moldovei
„Concursul este unul din cele mai puternice din zona Moldova, reunind cele mai bune echipe de tenis de masă, fiind prezentă şi concurenta noastră la Divizia B, combinata Iaşi – Bârlad – Republica Moldova. În această întrecere rulăm tot lotul de jucători, nu ne interesează rezultatul, important este să facem <o figură frumoasă> în meciurile de calificare care vor avea loc peste o lună la Buzău. Acum am pus accent pe concursul pe echipe pentru că ne pregătim pentru o calificare a unei echipe, <Şomuz Fălticeni>”, ne-a spus Cătălin Cozma, conducătorul Secţiei de tenis de masă a Clubului “Şomuz” Fălticeni şi organizatorul competiţiilor de tenis de masă din municipiul Fălticeni.
La Categoria Open au participat patru echipe: „Cleopatra” Bârlad (o combinată Bârlad – Iaşi - Republica Moldova), “Cetatea” Suceava (o combinată Suceava - Botoşani), echipa comunei Straja, şi C.S. “Şomuz” Fălticeni (Boris Carpovici, Cătălin Cozma, Marius Moşneagu, Dan Purdilă). La Categoria „Amatori” au fost două echipe, “Fălticeni 2” şi “Viitorul” Rădăuţi, locul I revenind fălticenenilor (Nicu Bujoreanu, Radu Rusu, Andrei Alexiu, Iulian Aldea).
“Este o competiţie interesantă, am jucat cu jucători buni şi foarte buni, au fost meciuri grele. La acest nivel, în primul rând jucăm pentru plăcere, pentru sănătate şi apoi pentru a câştiga. În competiţiile internaţionale jucăm pentru a câştiga. Sportivii din România sunt foarte buni, au condiţii bune de pregătire, având şi aceste turnee din liga <Amatur>. Nivelul competiţional şi condiţile de pregătire m-au determinat să aleg România pentru pregătire”, ne-a declarat Litovchenko Gicu, jucătorul lotului naţional de cadeţi al Republicii Moldova.
“Cleopatra” Bârlad a câştigat cupa
Sistemul de joc a fost cel mai bun din nouă partide. Meciurile au fost strânse, multe încheindu-se cu scorul de 5-4, rezultatele la Categoria Open fiind următoarele: Bârlad-Fălticeni 5-4; Bârlad-Straja 5-3; Bârlad-Suceava 5-3; Straja-Fălticeni 5-4; Straja-Suceava 5-4; Fălticeni - Suceava 5-3.
În clasament, pe primul loc s-a situat favorita competiţiei, echipa “Cleopatra” Bârlad, care are în componenţă un jucător din lotul de cadeţi al Republicii Moldova (Litovchenko Gicu), locul doi a revenit tenismenilor din Straja, pe locul trei cei din Fălticeni, ultimul loc revenind echipei din Suceava.
Poate părea surprinzător rezultatul mai slab al fălticenenilor, dar aceştia au rulat continuu lotul de jucători în vederea acumulării de “jocuri în picioare” pentru calificările la Divizia B de la sfârşitul lunii august.
Tot de la Cătălin Cozma am aflat că este destul de greu să organizezi un astfel de concurs pentru că necesită, pe lângă logistica ce presupune mese de tenis, mantinele, căutarea sponsorilor care să asigure condiţiile necesare desfăşurării unei competiţii de nivel naţional.
“În parteneriat cu Primăria Fălticeni am putut achiziţiona patru mese profesionale de tenis cu fileele şi mantinelele aferente. Echipa noastră se pregăteşte pentru a accede în Divizia B, în luna august, iar lipsa acestor mese era un handicap atât pentru echipă, cât şi în organizarea competiţiilor. E ca şi cum la tenis de câmp te antrenezi pe iarbă şi în competiţie joci pe zgură. Pe lângă mesele de tenis <inuagurate>la această competiţie, Primăria Fălticeni ne-a ajutat cu cupe, diplome şi tricouri”, ne-a declarat Cătălin Cozma.