Prima ediţie a Turneului de tenis „Open El Quatro”, care se desfăşoară la Gura Humorului, a trecut de faza grupelor, intrând în etapa a doua, a meciurilor eliminatorii. Competiţia se desfăşoară pe terenul Pensiunii „El Quatro”, din cartierul Voroneţ, un teren despre care proprietarii spun că este unic în România. Este vorba despre o suprafaţă de joc din iarbă artificială (din categoria „turf grass”), covorul fiind pe bază de silicon. Numărul de fire de iarbă pe metru pătrat este de 55.400, pe aceeaşi suprafaţă fiind presărate de producător zece kilograme de nisip cuarțos. Având o astfel de suprafaţă performantă de joc, organizatorii au intitulat competiţia „Open”. Un alt motiv pentru care turneul, prin denumirea lui, te duce cu gândul la circuitul ATP, este şi acela că s-a dorit responsabilizarea participanţilor, după cum ne-a explicat iniţiatorul competiţiei, Flavius Ulici, directorul Banc Post Suceava: „Una este să joci într-o cupă orășenească, alta într-un turneu din categoria open. Şi asta s-a văzut. Au existat câţiva jucători care aproape că şi-au dat viaţa pe teren, cu speranţa că vor ajunge într-o fază cât mai avansată a unui turneu open. Berea de după meci i-a adus cu picioarele pe pământ, dar spectacolul a rămas”.
Competiţia, un adevărat maraton al tenisului (doar în faza grupelor s-au disputat 60 de partide), a adunat la start 24 de jucători, împărţiţi în câte patru grupe a şase jucători. Din fiecare grupă s-au calificat primii patru, care au intrat în faza optimilor, eliminatorie.
Primul meci s-a desfăşurat pe 19 mai, dar capriciile vremii le-au dat mari bătăi de cap organizatorilor. Din cauza ploii, mai multe meciuri au fost amânate, unele şi de câte trei sau patru ori. Şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, au apărut şi câteva accidentări care au determinat amânarea unor meciuri (cu toate că este intitulat „open”, regulile sunt mult mai flexibile…). La capitolul accidentări, trebuie consemnată una de-a dreptul stupidă, a lui Cristi Cojocaru, care a făcut o entorsă în somn. Deşi cauza este, clar, viaţa extrasportivă deficitară, Cristi Cojocaru a beneficiat de clemenţa colegilor de grupă, care au acceptat amânarea meciurilor pe care le aveau de disputat cu el. Ulterior s-a dovedit, însă, că această clemenţă a fost motivată de faptul că Cristi Cojocaru este un „încasator” bun.
Dintre cei 24 de participanţi, cel mai tânăr este Vlad Iftimie (27 de ani), iar cei mai în vârstă Ion Cojoc (63 ani) şi Constantin Semaca (66 de ani). Deşi sunt din categoria bunicilor (Constantin Semaca deţinând şi la propriu această calitate), ultimii doi au făcut faţă cu brio mult mai tinerilor lor adversari, demonstrând că tenisul de calitate pe care îl practică de mai bine de 30 de ani poate compensa cu succes viteza şi forţa. De altfel, ambii s-au calificat în optimi, câştigând trei (Constantin Semaca) respectiv patru (Ion Cojoc) dintre cele cinci meciuri disputate.
Turneul are şi doi favoriţi, Iuliu Buburuzan şi Costică Prostire, care, de altfel, s-au impus fără mari eforturi şi extrem de autoritar în grupele din care au făcut parte. Surprize pot să apară, însă, şi din partea celorlalţi câștigători de grupe, Adrian Gafiţa şi Petrică Parfenov, în ciuda faptului că toate casele de pariuri care au inclus acest turneu pe agenda lor îi dau ca favoriţi cerţi pe Iuliu Buburuzan şi Costică Prostire. Trebuie menţionat că cel care va câştiga acest turneu va avea şansa să dispute un meci cu Mihai Pânzaru, singurul sucevean care a atins nivelul 9 şi care deţine titlul de cel mai bun jucător din ţară la categoria peste 30 de ani.Dacă recompensa pentru învingător este un nou meci, ultimul loc va primi un premiu încărcat de nostalgie: un peşte de sticlă cu mileul aferent. Organizatorii promit că, anul viitor,locul lingurii de lemnva fi luat de o carpetă cu „Răpirea din Serai”, ceea ce, evident, va face mult mai încrâncenată lupta pentru ultima poziţie.
Meciurile din optimi se vor juca, la concurenţă cu turneul de la Wimbledon, pe acelaşi teren al Pensiunii „El Quatro”. Pentru a beneficia din plin de răcoarea pădurii la marginea căreia este situat terenul, unele partide s-a putea disputa în nocturnă. Iată tabloul complet al meciurilor din optimi:
Iuliu Buburuzan – Dan Lefter, Flavius Ulici – Bogdan Buţincu, Ioan Cojoc – Gelu Neagoe, Petrică Parfenov – Tiberiu Tîrnovan, Costică Prostire – Constantin Moldovan, Dumitru Chirilă – Valeriu Iftimie, Costică Semaca – Ionuţ Cojoc, Adrian Gafiţa – Tiberiu Avram.
(M.S.)