Gruparea ALRO Slatina din Seria a II-a a Ligii a secunde, angrenată la fel ca şi Rapid Suceava în lupta pentru supravieţuirea în eşalonul al doilea, a decis să conteste modificările în sistemul competiţional operate de Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal în ziua de 11 martie, anul curent. La acea dată, ca urmare a numărului tot mai mare de echipe care au ales să se retragă din campionat, membrii Comitetului Executiv au decis ca din sezonul 2013-2014 Liga a II-a să nu mai fie formată din 16 echipe, ci din 14. Pentru a se ajunge la alcătuirea a două serii de 14 echipe s-a hotărât că trebuie să retrogradeze formaţiile de la locul 12, inclusiv, în jos, deşi, la începutul sezonului membrii afiliaţi ştiau că vor retrograda trei echipe, mai exact locurile 14-16. „În mod cert, sistemul de promovare-retrogradare, aplicabil la Liga a II-a, este cel care a fost anunţat la începutul anului competiţional 2012-2013. Potrivit acestuia, echipele clasate pe locul 12, în ambele serii ale Ligii a II-a, nu retrogradează. Atât din vechea redactare a articolului 11 din ROAF, cât şi din actuala redactare, rezultă, neîndoielnic, faptul că sistemul de promovare-retrogradare va fi anunţat la începutul fiecărui an competiţional, el neputând fi modificat la o dată ulterioară, pe parcursul derulării competiţiei. O astfel de decizie, privind modificarea sistemului de promovare- retrogradare, adoptată de către Comitetul Executiv pe parcursul derulării competiţiei, poate fi atacată şi desfiinţată în instanţă”, a declarat pentru „Gazeta Nouă” Dan Idita, avocatul angajat de gruparea ALRO Slatina.
Pe aceeaşi poziţie se situează şi iniţiatorul înfiinţării Ligii Profesioniste pentru cluburile de Liga a II-a, Auraş Braşoveanu. „Actualul sezon s-a început cu serii de 16 formaţii, prin urmare primele două locuri din cele două serii ar trebui să asigure promovarea, iar ultimele trei formaţii ar trebui să se considere retrogradate. Modificările apărute în pauza de iarnă nu au nicio problemă, dar aplicabilitatea lor se poate face doar din campionatul următor, pentru că altfel s-ar încălca regulamentul. Iar conform Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice, locurile 12 şi 13 nu erau retrogradabile la începutul sezonului”, a precizat Auraş Braşoveanu.
Dată fiind situaţia grea a Rapidului din clasament, oficialii suceveni împărtăşesc şi ei punctele de vedere prezentate mai sus. „Noi suntem de părere că nu este normal să se schimbe regulile în timpul jocului. Cred că totul trebuie să plece de la ROAF, să se respecte cu sfinţenie de scrie acolo. N-ar fi însă pentru prima dată când nu s-ar întâmpla întocmai, aşa că nu ne rămâne decât să ne mobilizăm exemplar pe acest final de sezon pentru a obţine o clasare mai sus de locul 12 şi a risipi astfel toate emoţiile”, a declarat organizatorul de competiţii al Rapidului, Neculai Grosu.