Rugbiul sucevean a îmbrăcat haine de sărbătoare zilele trecute, când s-au împlinit 50 de ani de la prima participare a unei echipe sucevene în campionatul României. Timp de două zile, mai exact vineri și sâmbătă, Clubul Sportiv Municipal Suceava a organizat două acțiuni cu prilejul acestui eveniment important, mai exact o lansare de carte și vizionarea unui documentar cu istoria acestui sport la Suceava, dar și un maraton rugbistic la stadionul Unirea, în care CSM a etalat în teren toate grupele de vârstă ce există la club. Vineri, la sala Dom Polski a avut loc o primă acțiune dedicată împlinirii unei jumătăți de secol de existență a rugbiului la Suceava, în care a fost lansată cartea „50 de ani de rugby la Suceava”, concepută de antrenorul Constantin Vlad și care a văzut lumina tiparului grație sprijinului unui fost jucător de la Gura Humorului, George Straton.
„Vreau să le mulțumesc tuturor celor care și-au făcut timp și au făcut eforturi pentru a ajunge la acest moment emoționant, în care am sărbătorit jumătate de secol de rugby la Suceava, foști jucători, antrenori, medici și susținători ce au contribuit la continuitatea acestui sport. Mă bucur că am ajuns până aici, dar în același timp regret că o parte din jucători și antrenori nu au mai putut spune prezent, deoarece au dispărut dintre noi, dar au rămas în sufletele și amintirile noastre. Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, Primăria și Consiliul Județean Suceava, Ministerului Tineretului și Sportului, DJST și CSM Suceava, dar și fraților Dumitru și Viorel Negru, ce au fost alături de echipă, mai ales când aceasta trecea prin momente grele”, a declarat antrenorul Constantin Vlad.
Antrenorul Sebastian Papanagă a povestit despre începuturile rugbiului la Suceava
În cadrul acestei acțiuni, cei prezenți au avut ocazia să urmărească și un documentar video de aproape o oră cu o prezentare a celor 50 de ani de activitate, completată de amintiri ale unor foști jucători și antrenori, de la juniori și seniori. La întâlnire a fost prezent și antrenorul Sebastian Papanagă, cel ce a preluat banca tehnică a primei echipe, în 1963, la trei luni după ce aceasta a debutat în campionat, dar și o parte din jucătorii de atunci, care de-a lungul timpului au construit pe șantier multe obiective importante din municipiul Suceava, precum Casa de Cultură, Spitalul Județean, stadionul Areni și multe altele.
„Fără inginerul Sebastian Mihalcea, nu s-ar fi putut ajunge la 50 de ani de rugby la Suceava. Avea o pasiune deosebită pentru acest sport și a făcut tot ce i-a stat în putință la vremea respectivă pentru a forma echipa. A selectat din tot șantierul, constructori cu calități pentru rugby, oameni deosebiți care au făcut ca această echipă să reziste la început. Avem niște pilieri extraordinari, o linia a doua teribilă și jucători ca Burac sau Sidoriuc, care alături de ceilalți colegi duceau echipa la victorie”, a povestit antrenorul Sebastian Papanagă.
Maraton rugbystic la stadionul Unirea
Sâmbătă a fost o zi plină pentru cei invitați la sărbătoare, ce a început de dimineață cu meciuri ale grupelor de copii și juniori de la CSM Suceava, cei ce reprezintă speranța pe viitor a sportului cu balonul oval. Mai apoi, echipa de seniori a clubului le-a făcut un cadou spectatorilor veniți în număr foarte mare, câștigând cu scorul de 32 – 17, meciul oficial din Divizia Națională jucat în compania Științei Petroșani. Sărbătoarea a continuat cu un meci demonstrativ de old-boys, în care s-au întâlnit pe teren două echipe formate din foștii jucători ai Sucevei, dar și antrenori veniți din toată țara, dar și din țări precum Franța, Italia, Anglia sau Spania. În una din echipe a evoluat cu succes și soția fostului jucător, Dan Scolobiuc, Maricica, cea ce este mama a doi tineri ce practică rugby, unul la juniori la Gura Humorului și celălalt la seniori, la CSM Suceava.
Mai mult, în teren s-au aflat și o parte din foștii jucători ce au reprezentat Suceava la nivel internațional, precum Haralambie Dumitraș, venit și în calitate de reprezentant al federației, Nicolae Nichitean, Ilie Ivanciuc, Gheorghe Ilișescu, Ovidiu Slușariuc și mulți alții.
„Îmi face mare plăcere să mă reîntâlnesc cu oameni pe care i-am admirat și-i admir, atât pe teren, cât și în viață, colegi cu care ne-am luptat sau ne-am bucurat pe teren, dar și cei ce astăzi duc greul și în care ne punem mari speranțe, oameni care ne-au sprijinit de-a lungul timpului, au trăit alături de noi bucurii i suferințe, pentru că rugbyul este o stare de spirit, cu două componente, respectul și încrederea”, a declarat fostul mare jucător al Sucevei, Haralambie Dumitraș.
Antrenorul Ștefan Ionescu, unul din cei mai longevivi tehnicieni ai Sucevei
Una din echipele de old-boys a fost coordonată de pe margine de fostul jucător al Sucevei, Ștefan Ionescu, cel ce a antrenat echipa CSM Suceava nu mai puțin de 12 ani.
„Pentru mine Suceava este acasă. Aici am debutat ca jucător, de aici am plecat primul jucător la lotul național și am câștigat prima medalie cu echipa națională la Roma în 1972. În anul 1977 m-am întors aici ca jucător, iar din 1978 până în 1990 am fost antrenor. Îi felicit pe organizatorii acestui eveniment, dar și staff-ul de acum, care în ciuda greutăților duc rugbiul sucevean mai departe. În același timp, sperăm ca un număr cât mai mare de oameni să susțină această echipă pentru a ajunge acolo unde merită”, a explicat Ștefan Ionescu.
La finalul partidei, organizatorii au acordat 150 de diplome și tricouri, în cadrul unei festivități de retragere a multora din jucătorii echipei, ce nu au avut parte de așa ceva când s-au retras din activitate. Ca la fiecare sărbătoare a rugbiului, acțiunea s-a încheiat cu tradiționala repriză a treia la cantina Colegiului Tehnic „Petru Mușat”, în care foștii jucători au cântat și au depănat amintiri din teren și din afara acestuia din perioada când reprezentau cu cinste rugbiul suceven la nivel național și internațional.