Articolul apărut în numărul de ieri al cotidianului „Monitorul de Suceava” a răscolit nemulţumirile care-l macină de ani de zile pe Vasile Nistor, singurul campion european pe care judeţul Suceava l-a dat la box. „Mă strânge în spate când văd sala de box de la Fălticeni. Nu s-a schimbat nimic faţă de acum 25 de ani când mp antrenam acolo. Ba, e chiar şi mai rău. Măcar noi aveam unde face un duş şi era şi ceva căldură, acum nici aceste condiţii minime nu mai pot fi asigurate. Păcat, mare păcat pentru că s-a ajuns în această situaţie penibilă”, a mărturisit Vasile Nistor.
Fostul medaliat cu aur la Europenele din 1991 de la Goteborg spune că în sala de sport care acum îi aparţine fostului său antrenor, Constantin Chiriac, nu ar intra acum nici pentru a depozita materiale de construcţii, darămite să facă sport de performanţă.
„Tinerii care merg la antrenamente au nevoie de condiţii minime. Nu se poate ca în secolul 21 să nu ai un duş şi căldură, să te antrenezi la minus 20 de grade Celsius. Cei care merg acolo îşi riscă sănătatea”, a opinat Vasile Nistor.
Cel mai titrat boxer sucevean al tuturor timpurilor spune că trebuie luată atitudine pentru a schimba ceva, iar în acest sens a făcut apel la autorităţile locale şi judeţene pentru a se implica în relansarea unui sport de tradiţie pentru zona Fălticeni.
În acest sens, a apărut un grup de iniţiativă, din care fac parte Vasile Nistor şi Gheorghe Butnaru, un alt produs de valoare al boxului din Fălticeni. Acum câteva zile s-a luat legătura şi cu noua conducere a Federaţiei Române de Box, în frunte cu Leonard Doroftei şi Francisc Vaştag, care a promis că va veni la Fălticeni şi va pune umărul la relansarea boxului.
Cătălin Coman, primar Fălticeni: „Bani pentru box există, dar nu avem cui să-i dăm”
Nici Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, nu s-a arătat încântat de starea în care a ajuns sala de box aflată în proprietatea clubului Dumbrava şi a profesorului Constantin Chiriac. „Ultima dată am fost acolo în octombrie 2012 şi starea în care arată nu necesită prea multe comentarii. I-am propus domnului Chiriac să vândă sau să doneze sala către primărie, dar dânsul nu a fost de acord. În aceste condiţii, noi suntem legaţi de mâini şi de picioare, nu putem investi bani în ceva ce nu ne aparţine”, a declarat Cătălin Coman. Primarul din Fălticeni spune că profesorului Chiriac i s-a propus să se mute într-o altă sală pentru a susţine antrenamente, dar acest a refuzat.
Cătălin Coman a arătat că mai există o soluţie pentru a sprijini boxul. El s-a referit la înfiinţarea unui club care să cuprindă mai multe secţii sportive, printre care şi box, şi care să primească bani de la bugetul local.
„Pentru anul 2013 avem prins în buget suma de 200.000 de lei pentru sportul din Fălticeni, inclusiv pentru activitatea de la box. Din păcate, nu avem cui da aceşti bani pentru că nimeni nu a venit cu un proiect, iar clubul Nada Florilor care se doreşte a fi înfiinţat nu are încă personalitate juridică”, a arătat Coman.
Primarul din Fălticeni a precizat că există şi un spaţiu, la Şcoala Generală Nr. 3, în care s-ar putea înfiinţa secţia de box, iar cu ajutorul administraţiei locale şi a unor sponsori s-ar putea realiza şi reabilitările care se impun.
Cine sunt oamenii care pot relansa boxul din Fălticeni
Revitalizarea boxului pare doar un act de voinţă din partea şefilor administraţiei locale din Fălticeni. Oameni de specialitate există, iar o parte dintre oamenii de afaceri din judeţ şi-au anunţat intenţia de a fi alături de acest proiect. Nucleul în jurul căruia boxul din Fălticeni şi nu numai poate renaşte îl are în frunte pe Vasile Nistor. Acesta are în palmares un titlu european, cucerit în 1991, la Goteborg, dar şi două medalii mondiale de bronz, una câştigată în 1991, la Sidney, şi alta în 1993, la Tampere. De asemenea, Vasile Nistor a mai cucerit patru titluri naţionale şi două titluri la Centura de Aur, toate la categoriile semiuşoară şi uşoară. Un alt nume cu greutate din boxul fălticenean este Gheorghe Butnaru, şi el fost campion naţional şi deţinător al trofeului Centura de Aur. Celor doi li se poate adăuga profesorul Constantin Chiriac, care prin experienţa şi tactul său pedagogic ar putea susţine formarea unor sportivi de performanţă în judeţ.