Dacă până anul trecut, Cupa României la handbal masculin a avut o miză și anume un loc în cupele europene, în acest an situația este incertă. Federația Română de Handbal a stabilit ca această competiție să se desfășoare imediat după terminarea campionatului, în perioada 17 – 19 mai, dar nu a stabilit încă dacă vreo echipă va primi dreptul de a merge în cupele europene. În sezonul trecut, când Cupa Cupelor s-a unit cu EHF Cup, iar numărul reprezentantelor României în Europa a scăzut de la cinci la patru, Universitatea Suceava a obținut biletul pentru Challenge Cup, după calificarea în semifinalele Cupei României și asta chiar dacă Liga Națională a terminat-o pe locul cinci. Față de anul trecut au apărut și niște schimbări în sistemul de desfășurare al competiției, mai exact echipele de pe locurile 1 și 2 din Liga Națională vor fi desemnate cap de serie și vor ocupa pozițiile 1 și 8 în schema sistemului de joc, în timp ce ocupantele locurilor 3 – 8 în campionat vor trage la sorți (în ordinea locurilor din clasament) numerele pe care le vor ocupa în schemă. Până în ultima fază a competiției, dacă după 60 de minute va fi egalitate se vor executa direct aruncări de la 7 metri, în finală existând și prelungiri.
Petru Ghervan susține un sistem în care să joace și echipele din eșalonul secund
Directorul tehnic al FRH și al universitarilor suceveni, Petru Ghervan este de părere că în cazul în care Cupa României nu va mai da o echipă în cupele europene, atunci această competiție nu va mai avea o motivație prea mare.
„Nu se știe încă dacă se va merge ca și anul trecut, când o echipă din Cupa României pleca o echipă în cupele europene, dar cred că acest lucru se va discuta în următoarea ședință. Dacă nu va mai fi așa, părerea mea este că nu va mai avea aceeași greutate. Eu am propus și susțin ideea participării tuturor echipelor din Liga Națională, dar și a 12 din eșalonul secund, câte 6 din fiecare serie, în care primele patru din prima divizie să fie capi de serie, pentru a nu se întâlni în faze inferioare. În acest fel și echipele mici vor putea aduce în fața propriilor spectatori echipe din Liga Națională și asta nu face decât să promoveze acest sport în toate colțurile țării”, a declarat Petru Ghervan. Oficialul sucevean a mai adăugat că perioada desfășurării Cupei României este una utilă pentru jucătorii Universității, care vor termina sezonul destul de repede și vor putea intra în sesiunea de examene.
În acest moment, Universitatea Suceava ocupă locul cinci în Liga Națională, unul care nu permite participarea în Europa și la anul. Dacă vor câștiga ediția din acest a Challenge Cup, studenții vor avea asigurat un loc în această competiție și în sezonul viitor, indiferent de poziţia ocupată în competiția internă.