Începând cu sezonul ce urmează, echipa a doua de handbal a Universității Suceava nu va mai activa în Divizia A, deoarece se va transforma în echipa de tineret a formației locale ce activează în Liga Națională. Din toamnă, toate echipele din Liga Națională masculină vor fi obligate să-și înființeze o echipă de tineret, cu care să evolueze într-o competiție nouă ce va purta numele de Campionatul Național de Tineret, în caz contrar fiind depunctată cu câte un punct, la fiecare etapă în care echipa de tineret va lipsi. Această decizie a fost reconfirmată zilele trecute în Comisia Tehnică a Federație Române de Handbal, după ce în toamnă a fost discutată în Consiliul de Administrație a federației. Inițiativa acestui proiect vine din partea directorului tehnic al FRH, suceveanul Petru Ghervan, care a venit și cu o argumentație care să susțină acest proiect, dar și un regulament ce a fost mai apoi discutat în cadrul mai multor ședințe.
Echipele de tineret vor juca în aceeași zi cu cele de seniori
Programul meciurilor va fi identic cu cel din Liga Națională, meciurile din acest campionat de tineret urmând să se desfășoare în aceeași zi cu cele de la seniori. În regulamentul Campionatului Național de Tineret este stipulat faptul că fiecare echipă va avea minim 10 jucători în lot sub 23 de ani, dar în meciuri pot fi folosiți și trei handbaliști peste 23 de ani de la prima echipă, în cazuri când sunt la recuperare după accidentări sau alte probleme, tocmai pentru a nu ieși din formă. Mai mult, patru din cei 16 jucători înscriși în lotul echipei de seniori, dar care să aibă sub 23 de ani pot evolua și la echipa de tineret în aceeași zi, tocmai pentru sportivii ce nu prea apucă să joace în meciul de ligă.
„Am luptat foarte mult pentru acest proiect și mă bucur că se va realiza. Înființarea acestui campionat este o componentă a uneia din direcțiile pe care am pornit în această funcție și anume creșterea numărului de echipe și jucători, în plan fiind și înființarea celui de-al treilea eșalon. Pentru clubul nostru această schimbare ne va aduce economii la buget, mai ales că nu vom mai plăti transportul separat pentru echipa a doua, iar în plus va crește eficiența, mai ales că jucătorii vor fi mai tot timpul cu colegii de la prima echipă, cadrul de activitate în cadrul clubului îmbunătățindu-se simțitor”, a explicat directorul tehnic al FRH și al clubului sucevean, Petru Ghervan.
Pe lângă obiectivul de a crește numărul de echipe și jucători în țară, Petru Ghervan și-a mai propus cât este în funcția de director tehnic al FRH să crească autoritatea profesională a antrenorilor, mai exact creșterea nivelului de profesionalizare a acestora prin întâlniri metodice, examene, licențe, dar și cursuri de specializare.