Eşalonul secund al fotbalului românesc este greu încercat în această perioadă de criză. Astfel, după retragerea prematură a grupărilor Callatis Mangalia, Astra II Giurgiu şi FCM Bacău, ediţia de campionat 2012-2013 a Seriei I a plecat la drum cu doar 13 echipe. Marea majoritate a formaţiilor care au rămas în competiţie continuă însă să se confrunte cu mari neajunsuri, ceea ce a făcut ca în curtea unor grupări cu pretenţii, gen CS Otopeni, să existe jucători neplătiţi vreme de 8 luni. Aşa stând lucrurile, nu este exclus ca sarabanda abandonurilor să continue în pauza competiţională. În acest moment, gruparea Săgeata Năvodari este credidată cu cele mai mari şanse de desfiinţare după ce principalul susţinător al echipei, primarul Nicolae Matei, a fost arestat luna trecută de DNA pentru dare de mită. Colac peste pupăză, Federaţia Română de Fotbal a anunţat că va introduce începând din sezonul viitor licenţierea şi pentru formaţiile de Liga a II-a, ceea ce va constitui evident, o altă piatră de moară legată de gâtul acestor grupări. Iar reacțiile negative la adresa acestei hotărâri nu au întârziat să apară. Cel mai vehement în declarații a fost până acum conducătorul Dunării Galaţi, Auraş Braşoveanu, care a vorbit în calitate de președinte desemnat al viitoarei Ligii Profesioniste pentru Liga 2, organism ce așteaptă sentința instanţei pentru dobândirea personalității juridice. „Cei din FRF uită că tot fotbalul românesc este în situație critică.Toată lumea se chinuie, se zbate să găsească soluții, iar ei în loc să ne susțină, ne dau în cap şi ne calcă pe grumaz. Este o încercare de manipulare a competiției sportive. Vor neapărat să reducă numărul de echipe și încearcă să o facă prin impunerea licențierii, știut fiind că regulamentul nu le permite acest lucru”, a precizat Auraş Braşoveanu.
Sucevenii nu sunt încântaţi deloc de noile reglementări
Acesta a anticipat că efectul unei astfel de măsuri va fi devastator pentru fotbalul românesc. „Cel puțin o treime dintre cluburile care au mai rămas în Liga a II-avor avea mari probleme să supraviețuiascăîn noile condiții impuse de FRF, iar pe termen mediu și lung se va ajunge la multe zone fără fotbal. Va scădea drastic numărul copiilor ce practică acest sport, iar cu o bază limitată de selecție, este inevitabil că vor apărea tot mai puţini jucători de valoare pentru fotbalul mare. UEFA impune licențierea doar la echipele din cupele europene. În Spania, deexemplu, doar la astfel de cluburi se cere licența, iar la noi se merge până la liga a II-a”, a adăugat Braşoveanu.
Vestea că FRF va solicita obţinerea licenţei şi pentru cluburile din eşalonul secund începând din sezonul 2013-2014 a stârnit nelinişte şi printre oficialii grupării sucevene Rapid. „Deocamdată, nu am primit nici o înştiinţare oficială la club pe această temă. Din câte ştiu eu, acordarea licenţei se face abia după ce clubul respectiv aduce dovada că îndeplineşte anumite criterii bine stabilite, care nu sunt uşor de respectat în condiţiile actuale de la noi şi se referă la modernizarea bazei sportive, a centrului de copii şi juniori şi a suprafeţei de joc. De asemenea, din punct de vedere financiar, nu se tolerează nici cea mai mică datorie la bugetul de stat. Va fi foarte greu pentru noi să îndeplinim aceste cerinţe doar din banii pe care-i primim de la Primărie”, a declarat tehnicianul Rapidului, Ovidiu Murariu.