Fostul director de dezvoltare al Federaţie Române de Rugby, actualmente antrenor principal al naţionalei de seniori, suceveanul Haralambie Dumitraş se află în aceste zile în judeţul Suceava în cadrul unui proiect de identificare a problemelor cu care se confruntă cluburile, vizită ce cuprinde mai multe judeţe din Moldova şi Ardeal. Ieri, fostul internaţional sucevean, căpitan al naţionalei în victoria istorică a României din 1990 pe terenul Franţei s-a întâlnit cu oficialii Clubului Sportiv Municipal Suceava, ai Liceului cu Program Sportiv, dar şi cu primarul Ion Lungu, urmând ca astăzi să ajungă la Gura Humorului, la Clubul Sportiv Şcolar.
„Am purtat şi voi purta discuţii cu preşedinţii de cluburi, cu antrenorii şi sportivii pentru a vedea exact care este situaţia, ce probleme sunt şi cu ce putem ajuta cluburile pentru a deveni mai puternice, deoarece în acest fel vom avea şi echipe naţionale mai tari. Am discutat şi cu domnul primar Ion Lungu, care a promis că va sprijini în continuare sportul şi rugbiul sucevean, dar trebuie să ne gândim că avem nevoie şi trebuie să căutăm şi finanţatori privaţi”, a explicat suceveanul care s-a apucat la 20 de ani de rugby, în 1980, după mai mulţi ani de atletism, Hari Dumitraş. În acest sens s-a făcut un prim pas cu înfiinţarea Asociaţiei Prietenii Rugby-ului din Bucovina de către foşti jucători şi iubitori ai sportului cu balonul oval, asociaţie ce se ocupă în special de promovarea acestui sport în rândul copiilor, şi care după părerea lui Hari Dumitraş ar trebui sprijinită de toţi cei care doresc şi au posibilităţi materiale.
Vrea o colaborare mai strânsă între cluburile din judeţ
Deşi recunoaşte că secţia de rugby a CSM Suceava a început din nou de o bucată de vreme să-şi crească juniori în propria curte, având încă un post de antrenor care să se ocupe de copii şi juniori, Hari Dumitraş a precizat că după părerea sa, clubul sucevean ar trebui să aibă o colaborare mult mai strânsă cu cele două pepiniere de juniori, LPS Suceava şi CSŞ Gura Humorului, astfel încât jucătorii care termină junioratul să joace cel puţin un an aici, la seniori. Mai mult, Dumitraş crede că pentru a oferi sportivilor condiţii de performanţă cât mai bune, cantina şi hotelul ce aparţin CSM-ului ar trebui deschise.
„Personal am să mă implic la nivel de minister, pentru ca cele două obiective, cantina şi hotelul din incinta stadionului Areni să se redeschidă, mai ales că au fost modernizate. În afara condiţiilor de performanţă pentru sportivi, cantina şi hotelul vor fi şi surse de venit propriu pentru CSM, care şi aşa nu are la dispoziţie fonduri destule pentru performanţă”, a mai declarat Hari Dumitraş.
Soluţii pentru a nu se pierde sportivii ce termină junioratul
Fostul internaţional român a mai adăugat că judeţul Suceava a fost şi rămâne o pepinieră importantă de juniori, dar aşa cum să întâmplă în toată ţara, mulţi dintre ei se pierd după ce termină junioratul la 19 ani, deoarece trecerea la seniori este destul de bruscă şi mulţi renunţă. În acest sens, internaţionalul sucevean, împreună cu federaţia intenţionează crearea unui campionat naţional cu echipe de tineret.
„Crearea acestui campionat este una din soluţiile la care ne-am gândit, dar este una dificilă în condiţiile economice de azi. Ideea e că şi la Suceava sunt mulţi jucători care au renunţat după juniorat, deoarece lipseşte această etapă de doi ani până să treacă la seniori. Din păcate se pierd astfel mulţi sportivi şi acest lucru se resimte la echipele de seniori până la nivel de naţionale”, a declarat Hari Dumitraş.