Datorită firii sale deschise şi a comportamentului efervescent, portarul Andrei Preda, zis „Gogoaşă”, este fără doar şi poate pata de culoare din vestiarul Rapidului. Olteanul ajuns astă iarnă la Suceava nu este doar un fotbalist care are viitorul în faţă la cei 23 de ani ai săi, ci şi un suporter fanatic al Universităţii Craiova, echipa sa de suflet. Numai că dragostea sa necondiţionată pentru Ştiinţa nu i-a adus numai satisfacţii, ci l-a băgat şi în destule belele. În calitatea sa de membru marcant al Peluzei Sud, Preda a fost implicat de-a lungul timpului în destule incidente cu jandarmii şi suporterii echipelor adverse, acţiuni care s-au soldat cu mai multe amenzi şi i-au atras interzicerea accesului pe stadioane pentru o perioadă totală de 18 luni, începând cu anul 2006. „Eu sunt crescut practic în Peluza Sud. La 9 ani am fugit pentru prima dată de acasă pentru a însoţi galeria la Bucureşti, acolo unde urma să se joace finala Cupei României între Dinamo şi Universitatea Craiova. Lumea trebuie să înţeleagă că nu sunt genul de om care caută scandalul cu lumânarea, iar acele interdicţii n-au venit în urma unor acte de huliganism sau distrugeri iniţiate de mine. După cum ştiţi, când se întâmplă să apară conflicte între galerii, jandarmeria intervine în forţă şi-i sancţionează pe toţi cei care le pică în mână, 30, 40 de persoane, nu mai stă nimeni să te întrebe dacă eşti vinovat sau nu”, a declarat Andrei Preda.
Interzis pe stadioane ca suporter pe când juca la Farul
Interesant este faptul că atunci când a primit ultima interdicţie pe stadioanele din România, în primăvara lui 2011, actualul echipier al Rapidului era legitimat la gruparea de liga secundă Farul Constanţa. „După meciul echipei mele de club am făcut tot posibilul să ajung la derbiul Universitatea Craiova – Dinamo, un meci al orgoliilor, care se termină tot timpul cu incidente în tribună. Singura consolare după această nouă păţanie a fost că, în perioada de un an în care am avut interzis accesul pe stadioane în calitate de spectator, nu mi s-a luat şi dreptul la muncă, am avut voie să-mi continui activitatea la echipa de club”, a precizat cel care a îmbrăcat imediat după promovarea Rapidului în eşalonul al doilea un tricou inscripţionat cu mesajul „Ştiinţa nu moare”.
Şi-a tatuat imnul Craiovei pe tot corpul
Întrucât ataşamentul său faţă de echipa de suflet nu cunoaşte limite, Andrei Preda a venit din vacanţă cu un nou tatuaj, care i-a şocat pe coechipierii săi. Şi-a inscripţionat pe diferite părţi ale corpului versurile imnului Universităţii Craiova, intitulat Oltenia Eterna Terra Nova, compus de marele poet Adrian Păunescu. Este al treilea desen corporal cu această temă din panoplia lui Andrei Preda, care se mai poate lăuda cu un tatuaj generos pe piept care reprezintă stema Universităţii, iniţialele UCV şi anul 1948 al înfiinţării clubului, plus un altul, pe braţul stâng, scris în latină, ce se traduce astfel: „Prizonierii unei singure credinţe, Universitatea Craiova pentru totdeauna”. „Pentru mine acest club reprezintă totul. Am colegi în vestiar care vor să ajungă la Barcelona, Milan sau Liverpool. Visul meu este să mă întorc la Universitatea Craiova, să simt din nou acea atmosferă teribilă de pe stadionul Ion Oblemenco, pe care am cunoscut-o încă din copilărie, pe când eram copil de mingi”, a mărturisit goal-keeper-ul în vârstă de 23 de ani.
„Impresarii” din Peluza Sud l-au transferat la Universitatea
Andrei Preda a început fotbalul la Şcoala lui Gică Popescu, după care a ajuns la echipa de tineret a Universităţii, Primăvara Craiova, într-un mod cât se poate de original. „A fost adus la stadion de şefii Peluzei Sud, cu un mesaj clar către conducerea clubului: „Trebuie neapărat să-l băgăm să joace aici, e copilul nostru şi cel mai mare fan al Universităţii”. Andrei şi-a văzut de treabă şi a ajuns la un moment dat să facă parte din lotul echipei mari, însă n-a putut să facă faţă concurenţei teribile cu Bornescu, Lung Jr. şi Bănică. Aşa că a fost nevoit să-şi caute norocul prin alte părţi, PFC Montana 1921 (Bulgaria), ACS Berceni, FC Panciu, Farul Constanţa şi acum Rapid Suceava. Inima sa a rămas însă la Universitatea Craiova, acolo unde doreşte să se întoarcă într-o bună zi.
A protestat în faţa sediului FIFA din Elveţia pentru nedreptatea făcută Ştiinţei
Chiar dacă suporterii Universităţii îl consideră pe Adrian Mititelu unul dintre principalii vinovaţi de situaţia în care a ajuns clubul fanion al Olteniei în prezent, Andrei Preda spune că lucrurile nu stau tocmai aşa. „Lumea din Craiova nu e împotriva lui Mititelu, e împotriva Federaţiei Române de Fotbal şi a Ligii Profesioniste. E adevărat că suntem supăraţi şi pe Mititelu că n-a făcut performanţă, dar nu se compară una cu alta. Sper ca războiul cu FRF să se termine cât mai curând, iar Craiova să revină pe harta fotbalului românesc”, a mărturisit jucătorul care a mers alături de camarazii săi din Peluza Sud tocmai până în Elveţia, la sediul FIFA din Nyon, pentru a susţine cauza Universităţii.
Speră ca Murariu să aibă ochi şi pentru el
Aflat deja de jumătate de an la Rapid, Preda spune că s-a acomodat cu bine la viaţa din Suceava. „Cu toate că sunt oltean, nu eram total străin de aceste locuri, întrucât mai am doi fraţi care s-au stabilit de ani buni la Gura Humorului. Îmi place aici, mi-am făcut deja mulţi prieteni. Singura mea nemulţumire este legată de faptul că n-am avut ocazia să apăr mai mult. Sper să facem treabă bună în Liga a II-a, iar noul principal, Ovidiu Murariu, să-mi acorde şi mie şansa să arăt ce pot”, a conchis cel cunoscut de apropiaţi după porecla „Gogoaşă”. „Cu 10 ani în urmă eram la un turneu în Elveţia împreună cu echipa Şcolii de fotbal Gică Popescu. Într-una din zile am pus un pariu cu coechipierii mei şi aşa am ajuns să mănânc nu mai puţin de 39 de gogoşi. Bineînţeles că apoi mi s-a făcut rău şi am vomitat, însă de atunci am devenit pentru toată lumea „Gogoaşă”, a dezvăluit Andrei, în încheiere, istoria poreclei sale.