Rugbyul are din ce în ce mai mulţi adepţi în rândul celor mici, dovadă fiind numărul foarte mare de copii şi juniori prezenţi la cea de-a patra ediţie a Cupei Sucevei, competiţie organizată de Asociaţia Sportivă „Prietenii Rugbyului din Bucovina” şi Clubul Sportiv Municipal Suceava. Sâmbătă dimineaţă, terenul de rugby al stadionului Unirea din municipiul Suceava a găzduit o competiţie ce cu siguranţă va deveni o tradiţie în sportul cu balonul oval din judeţ, la care au participat nu mai puţin de 146 de copii şi juniori, număr record în cele patru ediţii.
Atât copii de la 8 ani şi cât şi juniorii de până în 19 ani au jucat rugby în 7, un sport care din anul 2016 va deveni sport olimpic şi este din ce în ce mai promovat şi în România. Dacă la copii s-au amenajat două terenuri şi s-a jucat pe lăţimea terenului mare, la juniorii II şi I s-a jucat pe tot terenul, toate cele patru echipe U 18 şi U 19 oferind un spectacol de rugby adevărat, gustat de spectatorii veniţi în număr destul de mare la această cupă. Şi pentru ca acţiunea să fie completă, finalul cupei a adus faţă-n faţă pe teren foştii jucători ai echipelor din judeţ, în majoritate de la Clubul Sportiv Municipal Suceava, şi actualii jucători ai echipei de seniori CSM Suceava, cea care evoluează în Divizia Naţională, al doilea eşalon, şi acum se află într-o perioadă de pauză competiţională.
Înainte de a se da startul partidei, toţi cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria lui Constantin Croitoru (Bartol), un rugbyst emblematic al Sucevei, care a jucat nu mai puţin de 20 de ani pentru echipa locală şi de curând s-a stins din viaţă la numai 41 de ani din cauza unei boli necruţătoare. Meciul de rugby în 15 dintre echipa de old-boys şi cea a seniorilor a fost mult mai animat decât se aşteptau mulţi, foştii jucători dovedind în teren o poftă mare de joc, concretizată într-un spectacol aplaudat de toţi cei prezenţi. După două reprize în care „bătrânii” le-au pus destule probleme seniorilor, reuşind să marcheze destul de multe eseuri, partida s-a terminat la egalitate. Ca de fiecare dată, la finalul acţiunii a existat şi o a treia „repriză”, în care foştii jucători au depănat amintiri din perioada în care apărau cu mândrie culorile echipei sucevene, împărtăşindu-le şi celor mai tineri din experienţa pe care au acumulat-o de-a lungul carierei lor de sportivi.
Unul dintre organizatorii Cupei Sucevei, fostul rugbyst al CSM-ului Dan Scolobiuc, a declarat: „Pot spune că această acţiune a fost una foarte reuşită din toate punctele de vedere, mai ales că în acest an am avut şi trei sponsori ce au asigurat premiile oferite copiilor şi juniorilor, mai exact Olcabtelecom, Borsec şi Sav-Com. Scopul principal al acestei cupe a fost acela de a promova şi a atrage cât mai mulţi copii şi tineri din judeţ către terenul de rugby, care să asigure viitorul acestui sport la Suceava. Încercăm să promovăm în special rugbyul în 7, sport care va fi din 2016 la Olimpiadă, de anul viitor fiind foarte posibil să se organizeze un campionat naţional la nivelul juniorilor în care vor juca sportivi ce nu sunt legitimaţi la rugby în 15”. Scolobiuc a mai adăugat că Asociaţia Sportivă „Prietenii Rugbyului din Bucovina” intenţionează să organizeze această cupă de două ori pe an, o ediţie de primăvara sau vara şi una în toamnă sau iarnă.