Pe pârtia din satul Teşna, comuna Poiana Stampei, a avut loc a IV-a ediţie a manifestărilor cultural – sportive „Iarna în Poieniţă”, care a reunit întreceri sportive de slalom uriaş, schi alpin, snowboard şi săniuş.
Manifestarea, organizată de Primăria Poiana Stampei, Şcoala Generală Poiana Stampei, Asociaţia „Roua cerului”, Asociaţia sportivă „Turboforest” şi Casa de Cultură din localitate, a atras sute de localnici, turişti şi locuitori ai comunelor învecinate.
Minipârtia din Poiana Stampei are aproape 300 de metri lungime, gradul de dificultate în prima porţiune este mai mic, apoi panta este de 30% şi dispune de instalaţie de iluminare pe timp de noapte. A fost amenjată de un pasionat al sporturilor de iarnă, Teodor Vasiluţ, pentru familie, dar şi pentru cei care vin să petreacă un sfârşit de săptămână la Poiana Stampei şi vor să schieze sau să se dea cu sania, accesul fiind gratuit.
Teodor Vasiluţ, cel care s-a ocupat de organizarea tehnică a „Iarnei în Poieniţă”, este un pensionar din Poiana Stampei care timp de 20 de ani a fost salvamontist şi a participat la concursuri de schi pe toate pârtiile din ţară organizate la nivel de Serviciu Salvamont.
Mulţi dintre copiii înscrişi în concurs au o bună pregătire fizică pentru schi. Din cauza drumului lung până la şcoală, de câţiva kilometri, o parte dintre elevii din comună vin iarna la şcoală pe schiuri atât din plăcere, dar şi datorită faptului că ajung mai repede şi sunt mai odihniţi decât dacă ar merge pe jos.
Concurs pe categorii de vârstă
Cel care a deschis concursul de schi alpin de la Poiana Stampei a fost Gavril Todaşcă, fost vicecampion naţional la schi alpin în 1988, după care s-a dat startul la concursul de schi alpin şi de viteză, desfăşurat în două manşe, pentru o departajare mai bună. Întrecerea s-a desfăşurat la fete şi la băieţi, pe categorii de vârstă, “pitici”, de la 3 la 6 ani, 7 – 8 ani, 9 – 10 ani, 11 – 12 ani, 13 – 14 ani, 15 – 16 ani, 17 – 18 ani şi peste 18 ani, veterani.
Marius Todaşcă are 6 ani, schiază de iarna trecută, de când i-a adus Moş Crăciun schiuri. Nu a mai fost la un concurs de schi, dar sâmbătă a venit cu fratele său, Marian, de 7 ani, să câştige. Cătălin Ovidiu Ivan are 13 ani, schiază de trei ani şi învăţat singur să schieze. A venit la concurs pentru că îi place mult să schieze. Cosmin Chiforescu are 12 ani şi schiază fără beţe, pentru că îl incomodează, cu toate că, aşa cum ne-a spus, poate l-ar avantaja la start, când ar putea să-şi facă “vânt”, dar i-ar înceti trecerea printre porţi “de frică să nu le dea jos chiar cu beţele”. Ionuţ Pilug, are 13 ani, şi a învăţat să schieze cu profesorii de educaţie fizică Georgel Cătălin Borcan, Dorina Frăţiloiu, în timpul orelor de sport de la şcoală. Boca Petrişor are 9 ani, schiază de doi ani, fiind învăţat tot de profesoara Dorina Frăţiloiu. Marilena Georgescu are 11 ani, la prima lecţie de schi a fost îndrumată de o colegă, pe un deal mai mic, unde a învăţat să-şi ţină echilibrul, apoi au urmat alte dealuri de pe lângă casă.
După concursurile de schi au urmat cele de snowboard, bob-sanie, la care au participat şi cei mai mici copii.
Ca la orice concurs care se respectă, au existat arbitri, cronometre, observatori, fanioane, penalizări pentru cei care nu au „nimerit” porţile, au trecut de linia de start înainte de fluierul arbitrului sau nu au nimerit sosirea.
Festivitatea de premiere i-a adunat la linia de start pe majoritatea concurenţilor. Cei mai buni sportivi, cel mai tânăr şi cel mai vârstnic participant, schiorul cu cele mai multe căzături, dar şi organizatorii au urcat pe podiumul de premiere. Toţi participanţii au primit diplomă, iar din partea viceprimarului Viluţ Mezdrea, dulciuri.
Partea tehnică a concursurilor a fost asigurată de prof. Dorina Frăţiloiu, salvamontistul Teodor Vasiluţ, prof. Vasile Chiforescu şi Marin Vasiluţ.
Gogoşi, ceai fierbinte, vin fiert şi ciolan cu fasole
Pe parcursul zilei, cei prezenţi au putut face gratuit plimbări cu sănii trase de cai împodobiţi cu zurgălăi.
În timpul pauzelor dintre probe, copiii au primit ceai fierbinte şi gogoşi. Şi adulţii s-au înfruptat din cele câteva sute de gogoşi preparate cu o zi înainte de octogenara Iustina Vasiluţ şi s-au încălzit cu vin fiert cu scorţişoară şi ţuică fiartă, oferite din belşug şi gratuit de organizatori.
Cei mai buni bucătari din sat, coordonaţi de viceprimarul Viluţ Mezdrea, au pregătit pentru prânz într-un imens cazan, fasole cu ciolan, cârnaţi şi murături. S-au folosit peste 20 de kilograme de fasole boabe albe şi cam tot atâtea kilograme de carne şi cârnaţ de casă. La felul doi, servit după festivitatea de premiere, bucătarii au pregătit un ceaun cu balmoş.
De la Petrică Chiforescu, directorul Casei de Cultură Poiana Stampei am aflat că, în satul Teşna, de patru ani de zile familia Vasiluţ organizează “Iarna în Poieniţă”. În prima fază era un festival concurs sportiv şi cultural “Roua Cerului”, după care a fost rebotezat “Iarna în Poieniţă”.
La lăsarea întunericului, elevii care au ocupat cea mai înaltă treaptă a podiumului, împreună cu cei mai buni schiori ai comunei, au coborât pe pârtie cu făclii aprinse, nu înainte de a face şi o demonstraţie de schi în nocturnă.