Handbalul a căpătat statutul de sport profesionist, după ce ieri s-a înfiinţat o Ligă profesionistă, asemănătoare cu cele din fotbal şi baschet. La conceperea acestei structuri noi au participat doar nouă cluburi din primul eşalon masculin şi feminin, trei la băieţi, HCM Constanţa, Potaissa Turda şi HC Odorhei şi şase la fete, Oltchim Râmnicu Vâlcea, HC Zalău, Cetate Deva, HCM Roman, Dunărea Brăila şi HCM Baia Mare, acestea fiind singurele care îndeplinesc condiţiile impuse de Liga Profesionistă. Din păcate, Clubul Sportiv Universitatea Suceava, alături de celelalte zece echipe din Liga Naţională masculină nu pot trece deocamdată la profesionişti şi asta deoarece cluburile de care aparţin au mai multe secţii sportive, majoritatea fiind finanţate de stat, prin ministere sau administraţiile locale şi judeţene. Astfel, patru dintre acestea, Universitatea Suceava, Poli Timişoara, Universitatea Cluj şi Ştiinţa Bacău sunt cluburi universitare, finanţate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în timp ce Steaua Bucureşti este clubul Ministerului Apărării Naţionale, iar Dinamo Bucureşti aparţine de Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Condiţiile pentru a trece la profesionişti
Pentru a putea trece la profesionişti, oficialii echipei de handbal Universitatea Suceava vor fi obligaţi să înfiinţeze alt club, cu o singură secţie, să aibă cel puţin şapte jucători profesionişti, cu meseria de handbalist în cartea de muncă şi în acelaşi timp să renunţe la finanţarea de la minister, una care ajunge undeva la suma de 500.000 de lei.
„Noi îndeplinim şi acum majoritatea condiţiilor, singura problemă fiind organizarea clubului în care sunt mai multe secţii sportive. Dacă vrem să păstrăm standardele înalte pe care le avem acum vom fi nevoiţi să înfiinţăm un alt club şi în acelaşi timp să găsim soluţii pentru acoperirea sumei pe care nu o vom mai putea lua de la minister, una destul de mare ce ajunge la cinci miliarde de lei vechi. Astfel, echipa Universităţii va funcţiona în continuare, în ea urmând să se regăsească echipa a doua, care va evolua în eşalonul secund şi va fi ca şi până acum o pepinieră a primei echipe”, a declarat directorul tehnic al studenţilor, Petru Ghervan, cel ce a fost reprezentantul celor şase cluburi finanţate de ministere în Consiliul Consultativ al Ligii Profesioniste de Handbal.
Avantaje şi dezavantaje pentru suceveni dacă vor deveni profesionişti
Petru Ghervan consideră că înfiinţarea acestei structuri profesioniste este un pas înainte în organizarea handbalului din România, dar momentul înfiinţării nu este unul propice pentru cluburi şi asta din cauza crizei financiare cu care se confruntă nu numai handbalul, ci toate sporturile din România. Cel mai mare dezavantaj pentru Universitatea Suceava şi celelalte cluburi departamentale va fi renunţarea la finanţarea de la ministere, într-un moment în care cu greu se găsesc fonduri din alte surse. Pe de altă parte, înfiinţarea Ligii Profesioniste va fi una foarte benefică, atât pentru jucători, cât şi pentru cluburile care vor adera la această structură.
„Statutul de profesionişti le va oferi jucătorilor mai multe avantaje, ei urmând să devină angajaţi cu meseria de handbalist, fapt ce le va permite să aibă parte de toate beneficiile pe care le au salariaţii cu carte de muncă. Mai mult, cluburile care investesc în handbal şi vor face parte din această structură vor avea putere de decizie în organizarea şi funcţionarea campionatului profesionist. Deşi ideea este foarte bună nu ştiu dacă va putea fi suportată de toate cluburile din primul eşalon, existând riscul excluderii lor, dar asta numai după ce se vor stabili toate detaliile funcţionării ligii”, a explicat Petru Ghervan.
Luna mai ar urma să fie termenul limită
Deşi s-a dat un termen până în luna mai, cluburilor care nu îndeplinesc condiţiile pentru trecerea la profesionişti, directorul universitarilor crede că este prea puţin timp pentru aceste schimbări şi această dată nu este una finală. Mai mult, Petru Ghervan este de părere că Liga Profesionistă nu are cum să organizeze un campionat în sezonul ce urmează cu doar trei echipe, existând posibilitatea unei competiţii hibride, cu profesionişti şi amatori şi abia peste două sezoane să se pună în practică ideea Ligii Profesioniste. Mai mult, există şi posibilitatea de a fi acceptate şi cluburile departamentale, dar cu condiţia să aibă în lot şapte jucători profesionişti. La şedinţa de constituire a Ligii Profesioniste, cele nouă cluburi au ales un preşedinte interimar şi anume Alexandru Dedu, dar şi doi vicepreşedinţi, Andrei Luca, de la Oltchim şi Nurhan Ali, de la HCM Constanţa.