Etapa judeţeană a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la fotbal pentru clasele I – IV a fost una cu un eveniment neaşteptat pentru organizatori. Echipa câştigătoare, ce trebuia să reprezinte judeţul mai departe la faza pe zonă, respectiv Şcoala cu clasele I-VIII din Bălcăuţi, a fost descalificată deoarece avea un jucător în lot mai mare de ciclul primar.
Acest ultim act pe judeţ al competiţiei s-a desfăşurat în noua sală de sport din Bosanci, acolo unde la finalul acestei săptămâni este programată şi etapa judeţeană pentru ciclul gimnazial.
La ciclul primar s-au calificat un număr de şase echipe ce au fost împărţite pe două grupe, Suceava vest din care au făcut parte echipele şcolilor din Todireşti, Răşca şi Bălcăuţi şi Suceava est, în care au fost repartizate echipele din Zamostea, Arbore şi Fundu Moldovei. În prima grupă, câştig de cauză a avut echipa din Bălcăuţi, care a devansat echipa din Todireşti datorită golaverajului, în meciul direct fiind 1 – 1, în timp ce din grupa a doua s-a calificat în finala mare, Şcoala din Fundu Moldovei, câştigătoare în ambele meciuri cu acelaşi scor, 4 – 0.
La finalul competiţiei, şcoala din Bălcăuţi a câştigat titlul de campioană judeţeană, după 2 – 1 în detrimetul echipei din Fundu Moldovei, în timp ce finala mică a fost câştigată de Todireşti, scor 3 – 1 cu Arbore.
Profesorul din Bălcăuţi, obligat să suporte costurile rejucării finalei
În ciuda câştigării locului I, echipa din Bălcăuţi nu va reprezenta judeţul la faza pe zonă şi asta deoarece a fost descalificată în urma contestaţiei făcute de profesorii echipei din Todireşti, în urma căreia s-a dovedit că a folosit cel puţin un jucător mai mare, din clasele V-VIII. În urma acestui incident locul trei a fost ocupat de şcolile din Arbore şi Zamostea, iar finala pentru desemnarea campioanei judeţene se va disputa între Todireşti şi Fundu Moldovei, costurile acestei întâlniri urmând a fi suportate de profesorul delegat al şcolii din Bălcăuţi.
„Sancţiunile şi costurile ce implică desfăşurarea finalei vor fi suportate de către profesorul delegat al echipei din Bălcăuţi, mai exact transportul echipelor, arbitrului, asistenţei medicale, profesorilor organizatori şi diplome. Regretăm enorm că au loc astfel de practici şi cred că cele mai dure sancţiuni trebuiesc luate cât mai urgent, deoarece nu fac cinste corpului profesoral”, a declarat unul din organizatori, profesorul Valeru Avrămia, cel care a fost ajutat de colegul său Constantin Grosu.
La finalul etapei judeţene, şcoala organizatoare a acestei faze, cea din Bosanci a disputat un meci amical în compania ocupantei locului trei şi viitoarei finaliste, formaţia şcolii din Todireşti, terminat cu victoria gazdelor, scor 3 – 2.