Deşi este considerat un sport de bărbaţi, rugbiul se poate practica şi la vârste mici, în diferite forme special organizate pentru a evita contactul. Cel mai bine au dovedit acest lucru cei peste 120 de elevi de gimnaziu care au fost prezenţi la terenul Unirea, la cea de-a doua ediţie a Cupei Sucevei, o competiţie organizată special pentru cei mai mici dintre iubitorii acestui sport din judeţul Suceava. Dacă în primăvară, la ediţia inaugurală au participat aproximativ 80 de copii, de această dată interesul profesorilor de sport şi al elevilor de la şcolile generale din judeţ a fost unul mult mai mare, în teren intrând peste 120 de participanţi din Cornu Luncii, Frasin, Plopeni, Gura Humorului, Suceava, dar şi invitaţi de la Paşcani, fiecare şcoală sau club sportiv şcolar venind cu mai multe echipe la cele două categorii de vârstă. Cei mai mici dintre copii, născuţi în anii 1998 şi 1999, au jucat rugby-tag, varianta concepută special pentru vârste mici, în care nu există contact fizic, jucătorii fiind nevoiţi să paseze mingea atunci când un adversar i-a luat unul din cele două taguri prinse cu scai la brâu. Cei mai mari dintre participanţi, cei născuţi în anii 1996 şi 1997, au jucat rugby în 7, varianta acestui sport ce presupune mai puţini jucători în teren, reprize mai scurte şi rezistenţă în regim de viteză din partea sportivilor.
Scopul acestei competiţii, descoperirea de noi jucători
Iniţiativa organizării acestor genuri de turnee a venit din partea Asociaţiei Prietenii Rugby-ului din Bucovina, organizaţie înfiinţată de foşti şi actualii jucători suceveni, dar şi iubitori ai sportului cu balonul oval.
„Ne-am bucurat foarte mult să avem parte de o prezenţă atât de numeroasă la Cupa Sucevei, această ediţie cu numărul doi stabilind şi un record cu cei peste 120 de copii. Turneul a avut în primul rând scop de selecţie pentru grupele de juniori de la CSM Suceava, care, alături de cele de la LPS Suceava, vor asigura continuitatea la echipa de seniori. Foarte mulţi profesori din judeţ au fost interesaţi să participe la Cupa Sucevei, dar din păcate nu toţi au reuşit să ajungă. Deoarece există diferenţe de pregătire între copii am decis să nu facem un clasament, toţi participanţii primind premii, diplome, dulciuri”, a declarat Dan Scolobiuc, preşedintele Asociaţiei Prietenii Rugby-ului din Bucovina, organizatorul cupei alături de Direcţia pentru Sport şi Tineret a Judeţului Suceava şi Clubul Sportiv Municipal Suceava. La organizarea acestui eveniment s-au implicat şi actualii jucători de la CSM Suceava, cei care au arbitrat meciurile, dar şi foşti jucători ce în prezent sunt profesori de sport sau se ocupă de pregătirea juniorilor, precum Marius Colţuneac, Vasile Conache şi mulţi alţii.