Ediţia cu numărul 48 din Turul Ciclist al României nu a ocolit nici în acest an judeţul Suceava, astfel că în etapa a cincea din Mica Buclă, caravana rutierilor a străbătut judeţul nostru după ce a plecat din Botoşanişi a parcurs traseul Bucecea-Mihăileni-Siret-Rădăuţi-Suceviţa-Palma-Sadova-Câmpulung Moldovenesc-Gura Humorului şi Suceava.
Ca şi anul trecut, etapa din judeţul nostru a fost cea mai lungă, aproximativ 226 de kilometri, dar şi una dintre cele mai complexe şi dificile, deoarece a avut trei căţărări de categorie A, la Suceviţa (1.105 m), Ciumârna (1.033 m) şi Sadova (1.048 m) şi trei sprinturi. Dificultatea traseului au simţit-o pe pielea lor şi organizatorii, care au estimat că primul ciclist va trece linia de sosire până în ora 18.00, dar câştigătorul a terminat etapa cu o întârziere de 37 de minute,după cinci ore şi jumătate de cursă.
Imediat după plecarea de la Botoşani, plutonul s-a rupt după ce câţiva rutieri au evadat, dar după 50 de kilometri, campionul de anul trecut, care are două titluri în palmares, bulgarul Vladimir Koev, şi grecul Ioannis Tamouridis au început o adevărată vânătoare au ajuns „fugarii” şi s-au desprins, dar inexplicabil plutonul nu a reacţionat, cei doi conducând aproape 80 de kilometri.
Bulgarul Vladimir Koev a câştigat etapa, dar românul Andrei Nechita a rămas liderul clasamentului general
Etapa de la Suceava a fost câştigată de bulgarul Vladimir Koev, cel care este marele câştigător de anul trecut şi are două titluri ale României în palmares. Vladimir Koev a fost urmat îndeaproape de grecul Ioannis Tamouridis, plutonul urmăritor ajungând la sosire după mai bine de nouă minute în spatele celor doi. Imediat după sosirea caravanei, acţiunea s-a mutat în Piaţa Drapelului, acolo unde a avut loc premierea.
Pe lângă câştigătorul Vladimir Koev şi al doilea clasat, grecul Ioannis Tamouridis, a treia poziţie a podiumului din această etapă cu numărul cinci a fost ocupată de italianul Alex Butazzoni. În acest an, Mica Buclă a avut şi un tricou nou, tricolor, oferit celui mai bine clasat ciclist român până în 23 de ani, în această etapă distincţia revenindu-i dinamovistului Nicolae Ţintea. Tricoul albastru, pentru cel mai bine clasat ciclist român în clasamentul general, a fost câştigat tot de un dinamovist, RăzvanJugănaru. Tricoul roşu, pentru cel mai bun sprinter a fost câştigat de Victor Mironov, din Republica Moldova, tricoul verde, pentru cel mai bun căţărător a ajuns lagermanul Christoph Springer, în timp ce tricoul alb, pentru cel mai combativ rutier, a fost câştigat de grecul Ioannis Tamouridis.
În fine, cel mai important tricou, oferit liderului în clasamentul general a revenit românului Andrei Nechita, cel care a rămas în frunte deşi a venit mult în spatele primilor doi concurenţi şi a căzut de pe bicicletă la o viteză destul de mare, dar din fericire nu s-a ales decât cu câteva zgârieturi. De remarcat este faptul că românii nu au mai purtat tricoul galben de patru ani, de când dinamovistul Dan Anghelache a câştigat turul ciclist al României. În aceeaşi festivitate de premiere, oficialii federaţiei au oferit patru tricouri galbene, de campion, reprezentanţilor instituţiilor ce s-au ocupat de organizarea etapei la Suceava, mai exact de la Consiliul Judeţean, preşedintele Gheorghe Flutur şi consilierul Neculai Barbă, primarul Ion Lungu şi Mihai Androhovici, de la Direcţia pentru Sport şi Tineret a Judeţului Suceava.
Caravana cicliştilor primită cu aplauze de suceveni
Deşi au ajuns cu mai bine de jumătate de oră întârziere, cicliştii din caravană au fost aşteptaţi la sosire de zeci de suceveni, cei care i-au aplaudat pe toţi rutierii, inclusiv şi pe cei care au ajuns ultimii, la 15 minute în urma câştigătorului. Îmbucurător este că printre spectatori s-au aflat şi mulţi copii, care în felul acesta ar putea fi atraşi către sportul cu pedale.
( 8 iun 2011, 15:48:18