Aproximativ 100 de copii s-au adunat sâmbătă, pe terenul bazei sportive Unirea din municipiul Suceava, la prima ediţie a Campionatului judeţean de rugby-tag, competiţie rezervată copiilor sub 14 ani. Acţiunea a avut un caracter de selecţie, de promovare a jocului de rugby în rândul copiilor, de întărire a relaţiilor de prietenie între sportivii şi antrenorii de la cluburile participante şi s-a desfăşurat într-un deplin spirit de fair-play. Cele şase echipe de la şcoli din Suceava, Salcea, Frasin, Cornu Luncii şi Vereşti au fost împărţite în două grupe de câte trei, meciurile disputându-se pe două terenuri amenajate pe lăţimea terenului de rugby de la Unirea. Chiar dacă la final turneul a fost câştigat de echipa Liceului cu Program Sportiv din Suceava, toţi participanţii au avut de câştigat, după ce au fost recompensaţi pentru efortul lor cu diplome, tricouri, cupe din partea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, dar şi dulciuri oferite de Asociaţia Prietenii Rugbiului din Bucovina, mai exact de foşti sportivi ai echipei de seniori. La finalul competiţiei de rugby-tag a avut loc şi un joc de rugby demonstrativ, fără taguri, în care s-au întâlnit juniorii de la LPS Suceava şi o selecţionată a celor mai mari dintre participanţii la acţiunea organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, Asociaţia Prietenii Rugby-ului din Bucovina, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Rugby Suceava şi Clubul Sportiv Municipal Suceava.
Rugby-tag este un joc complet non-violent
Rugby-tag este varianta oficială a rugbiului pentru şcolari, dezvoltată special pentru a permite familiarizarea copiilor cu acest sport, fără a-i expune însă la duritatea specifică. Este vorba deci despre un joc complet non-violent, în care sunt promovate valori precum sportivitatea, responsabilitatea şi respectul. Spre deosebire de rugbiul normal, în rugby-tag nu există contact fizic între jucători, fiind prin excelenţă un sport non-violent. În rugby-tag se respecta un regulament riguros care insistă asupra fair-play-ului şi disciplinei şi nu tolerează loviturile sau limbajul vulgar. Pentru a se evita contactul între jucători se foloseşte sistemul de taguri, mai exacto curea purtată în jurul taliei de care sunt ataşate doua eşarfe din material viu colorat, prinse de curea prin sistemul “arici”. Eşarfele (tagurile) sunt prinse într-o parte şi în alta (pe şolduri). Cureaua cu cele două taguri se poartă peste tricou, care trebuie să fie băgat în sort sau în pantalon, echipele deosebindu-se după culoarea tagurilor.
Rugby-tag este un sport accesibil oricui, deoarece poate fi practicat atât de fete, cât şi de băieţi, indiferent de vârstă sau structura fizică. Rugby-tag este combinaţia ideală între distracţie şi energia dată de mişcare, ceea ce îl transformă într-un sport atractiv, sigur şi plăcut.