La cei 19 ani ai săi, Alexandru Marasin este cel mai bun produs al şcolii sucevene de tenis, după ce în acest an a devenit campion naţional de seniori la dublu, deşi este încă junior. Până să ajungă la această performanţă neegalată de nici un alt sportiv din judeţ, tenismenul sucevean a trecut pe la patru şcoli de tenis din România şi urmează să plece la o academie de tenis din Stuttgart, acolo de unde vrea să ajungă în top 500 ATP la dublu. Până să devină campion naţional al României, Alexandru Marasin a câştigat mai multe turnee internaţionale de juniori, participând la primul său turneu cu premii în bani, de 10.000 de dolari, prilej cu care a câştigat şi primele puncte ATP.
A fost descoperit de antrenorul Mihai Pop, la vârsta de 11 ani, când juca la un perete
Pasiunea pentru tenis a descoperit-o la vârsta de 11 ani, când a luat şi prima rachetă în mână din joacă, la baza sportivă Electrica. Stând în apropiere, Alexandru venea aproape în fiecare zi, câte două trei ore şi îşi închiria o rachetă de lemn cu care juca singur, la perete. La început a încercat să joace cu ambele mâini, dar fiind stângaci, s-a simţit mult mai bine pe stânga, mână cu care joacă şi în prezent. Aşa l-a remarcat antrenorul Clubului Sportiv Select Suceava, Mihai Pop, cel care i-a propus să vină la antrenamente.
„Toţi copiii din zonă veneau la tenis la Electrica, jucau de plăcere, dar nu în mod organizat. Pe Alexandru l-am văzut jucând la perete cu o rachetă de adult şi mi-a atras atenţia îndemânarea nativă pe care o avea şi mai ales că lovea corect cu o forţă foarte mare pentru vârsta sa. L-am întrebat dacă nu vrea să facă tenis de performanţă la clubul nostru şi a doua zi a venit la antrenamente la terenurile de la Unirea. A progresat rapid, iar la antrenamente se corecta imediat dacă greşea undeva”, îşi aduce aminte antrenorul Mihai Pop, cel care i-a făcut cadou şi prima rachetă adevărată, mult mai performantă decât cea de lemn, ajutându-l şi cu bani de masă sau cazare, mai târziu. Foarte serios la antrenamente, Alexandru îşi ajuta profesorul şi în afara pregătirii, când munceau împreună la întreţinerea terenurilor.
Alexandru povesteşte că după două-trei antrenamente a început să simtă mingea mult mai bine şi după două luni, pe când avea 12 ani, a reuşit să câştige primul său turneu, la prima participare într-o competiţie, la Botoşani, în proba de simplu, la 13 – 14 ani.
În acea perioadă, când aproape nimeni nu îi dădea nici o şansă în carieră, a fost remarcat la antrenamente de un împătimit al sportului alb, care juca de plăcere pe terenurile de la Unirea, notarul Ovidiu Busuioc, cel care s-a decis să-l ajute şi a investit în el. După trei ani de zile petrecuţi la Suceava, în care a pus accent în special pe pregătirea fizică, în anul 2006, la vârsta de 15 ani, Alexandru Marasin a decis să facă următorul pas, la un club mai puternic, acolo unde avea adversari mult mai tari de antrenament.
La 16 ani, Marasin a câştigat Turneul Campionilor pentru vârsta de 18 ani
După ce a găsit pe internet o academie de tenis în Braşov, unde se pregăteau mulţi tenismeni din lotul naţional, Alexandru Marasin s-a decis să se mute la această şcoală, unde a fost pregătit de un antrenor din Germania, stabilit în România.
„La Braşov am progresat foarte mult şi, după ce am câştigat vreo şapte concursuri în ţară, m-am calificat la Turneul Campionilor, unde se întâlneau cei mai buni sportivi din ţară. Deşi eram cotat cu a şasea şansă la categoria 18 ani, am avut o evoluţie foarte bună şi am reuşit să câştig turneul, acesta fiind cel mai bun rezultat de până atunci”, explică tenismenul sucevean. După acest succes a mai stat trei luni la Braşov şi a hotărât să facă un alt pas important în pregătirea sa. Aşa a ajuns în Bucureşti, la Academia de Tenis a lui Dinu Pescariu, şcoală unde a avut ocazia să se antreneze cu jucători consacraţi, precum Crivoi, Hănescu sau Puşcaşu. Anul 2009 a fost unul foarte bun pentru Marasin, când, la vârsta de 17 ani, a câştigat şi primul turneu internaţional, la Craiova, competiţie unde la dublu a terminat pe locul doi. Au urmat apoi trei turnee câştigate în Europa, mai exact internaţionalele Cehiei, Ungariei şi Croaţiei la simplu, dar şi prima participare la un campionat naţional de juniori, unde a terminat al treilea la simplu.
A învins un component al echipei de Cupă Devis a României, deşi avea 18 ani
Când a împlinit vârsta de 18 ani, Alexandru a debutat şi la seniori într-un turneu de 10000 de dolari desfăşurat la Bucureşti. Deşi s-a oprit în sferturile de finală, suceveanul a reuşit în şaisprezecimi să-l învingă pe favoritul numărul unu din concurs, Victor Ioniţă, component al lotului de Cupă Davis a României, tot atunci, Marasin câştigând şi primele puncte ATP. Mai apoi, mulţi dintre colegii săi au ales să plece în străinătate şi nemaiavând cu cine să se pregătească, tenismenul sucevean a ales să se mute la Sibiu, la Academia de Tenis a lui Marius Vecerda, unde este şi în prezent, la clubul Tenis Club Pamira. Deşi nu avea parteneri de antrenament foarte valoroşi, Marasin a muncit foarte mult şi a progresat, dovadă fiind obţinerea celui mai bun rezultat din carieră, titlul naţional de seniori la dublu, obţinut alături de colegul său Alexandru Carpen, în luna februarie a acestui an. Până la titlul de campion, suceveanul a mai câştigat un turneu internaţional de dublu la Arad, cu premii în valoare de 10000 de dolari, dar şi mai multe turnee de categoria I, cu premii şi puncte naţionale.
Alexandru Marasin vrea să ajungă în acest an în top 500 ATP la dublu
În vârstă de 19 ani, Marasin va pleca în această vară în Germania, la o academie de tenis din Stuttgart. Până atunci, însă, mai are de trecut examenul de bacalaureat la Liceul cu Program Sportiv din Sibiu, iar când va ajunge în Germania intenţionează să se înscrie la o facultate de sport.
„Am ales să semnez un contract cu academia din Germania, deoarece acolo am ocazia să mă antrenez cu sportivi net superiori celor din ţară, cel mai valoros fiind locul 100 ATP. Am câştigat până acum ceva bani şi vreau să mă autofinanţez, deşi cei de acolo vor suporta majoritatea cheltuielilor, urmând să le revină 15 la sută din câştigurile mele pe viitor. În acest an mi-am propus să câştig din nou naţionalele de seniori la dublu, să iau o medalie şi la simplu, deşi va fi greu, şi, mai mult, să ajung în top 500 ATP la dublu şi top 800 la simplu”, a declarat cel mai bun tenismen al Sucevei. Deşi este într-un cantonament continuu, Alex a reuşit să vină acasă de Paşte, alături de mama şi fraţii săi, dar s-a pregătit în continuare, lucrând atât în sala de forţă, cât şi afară, unde a făcut alergări sau meciuri de antrenament cu sportivii de la baza Unirea, locul în care a început tenisul de performanţă. Tenismenul sucevean este de părere că nu oricine poate să facă tenis de performanţă, şi asta deoarece e nevoie de multe sacrificii, o muncă asiduă, ce presupune multe ore de antrenament, mai exact câte trei ore de pregătire fizică şi şase ore de tenis pe zi, aşa cum face el în prezent.
Mihai Pop: „Alexandru este cel mai talentat tenismen al Sucevei şi un exemplu pentru cei ce vor să facă performanţă”
Primul său antrenor, cel care l-a descoperit când avea doar 12 ani, Mihai Pop, este de părere că Alexandru Marasin este în acest moment cel mai bun tenismen al Sucevei, nici un alt practicant sucevean al sportului alb neajungând la performanţele sale. Antrenorul clubului Select Suceava crede că pe lângă el, în parcursul lui Alex, un rol foarte important l-a avut şi notarul Ovidiu Busuioc, care l-a ajutat şi-l ajută financiar, considerându-l un membru al familiei sale.
„Alexandru este cel mai talentat tenismen al Sucevei şi un exemplu pentru cei ce vor să facă performanţă. Este un model pentru copiii ce vin la club, ai căror părinţi încearcă să urmeze traseul pe care l-a parcurs el, adică să aibă un preparator fizic şi să continue antrenamentele la cluburi mai importante din România sau din străinătate. Alexandru nu este singurul copil talentat din familie, el mai având doi fraţi cu calităţi, care, din păcate, după un timp, nu au mai putut respecta programul de antrenament”, a declarat antrenorul Mihai Pop.
(11 mai 2011, 15:18:16