O suceveancă a reuşit să ocupe locul cinci la un maraton care s-a derulat în condiţii extreme, printre dunele de nisip ale Saharei. Concursul la care a participat Letiţia Exner, în vârstă de 27 de ani, absolventă a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, a avut loc pe 28 februarie, iar scopul a fost acela de a atrage atenţia asupra populaţiei Saharawi, gonită din Maroc şi care trăieşte acum în tabere de refugiaţi amplasate pe teritoriul Algeriei.
Performanţa sucevencei este cu atât mai notabilă cu cât este la primul maraton din viaţa ei, iar căldura sufocantă din deşert şi furtunile de nisip au „pigmentat” cursa.
„Pentru mine a fost o provocare, o experienţă intensă şi extrem de interesantă. Chiar dacă nu am avut performanţe deosebite în sport, firea mea impulsivă m-a împins să accept propunerea. În plus, am mai alergat prin oraş, cu ocazia unui semimaraton la Viena şi un altul la Bucureşti, şi mi-am dorit să aflu care este diferenţa în Sahara”, a mărturisit Letiţia Exner.
În afara sucevencei, în Algeria au mai ajuns alte două românce, Mihaela Bafani şi Diana Ionescu, echipa României fiind completată cu Emanuil Rednic şi Andrei Roşu, vinovatul moral pentru participarea la maratonul din Sahara.
Doar 15 femei au participat la maraton
Maratonul a reprezentant o adevărată piatră de încercare pentru toţi cei 130 de participanţi veniţi din ţări de pe toate continentele. Mulţi dintre ei nu au reuşit să facă faţă condiţiilor şi au abandonat, inclusiv din rândul bărbaţilor. Pe lângă Letiţia şi celelalte două românce, la startul cursei au mai fost alte 12 femei. Rezultatele obţinute de cele trei românce au fost remarcabile, Diana Ionescu-locul 4, Letiţia Exner-locul 5 şi Mihaela Bafani-locul 6.
„În primii kilometri cursa a fost normală, când s-a alergat aproape în acelaşi ritm. Problemele au apărut aproximativ la jumătatea cursei, la kilometrul 20, când s-a stârnit o furtună de nisip, iar vizibilitatea a scăzut extrem de mult. Organizatorii ne-au şi avertizat să fim atenţi la astfel de fenomene şi să încercăm să ne grupăm pentru a putea trece cu bine peste furtuna de nisip. Aşa se face că la kilometrul 21 mă aştepta o tipă din Spania, iar ulterior ne-a ajuns cineva din Germania şi am alergat împreună până la finiş”, a rememorat Letiţia Exner.
Apa, raţionalizată la 4 litri pe zi
Condiţiile extreme din taberele de refugiaţi unde cei cinci români au stat au implicat şi o serie de restricţii. În primul rând, a fost nevoie de câteva zile de acomodare la temperaturile din Sahara, care depăşeau 40 de grade Celsius, iar apoi au fost probleme legate de apă.
„Cantitatea de apă care ne-a fost alocată era de 4 litri la zi. A fost suficientă, dar mă simţeam vinovată că am prea multă apă când mă uitam cum o preţuiesc oamenii care trăiesc acolo, cum fiecare picătură de apă este folosită la maxim”, a explicat Letiţia Exner.
În ceea ce priveşte alimentele, suceveanca a mărturisit că nu a gustat din mâncarea localnicilor, organizatorii punându-le la dispoziţie hrană europeană.
Costurile maratonului au fost suportate integral din buzunarul Letiţiei Exner, şi au trecut puţin de 1.000 de euro, sumă în care au fost incluse atât biletele de avion, cât şi o contribuţie pentru familia care i-a cazat în Sahara.
Himalaya, următorul vis
Nici bine nu s-au stins amintirile din Sahara, că Letiţia Exner se gândeşte deja la o nouă provocare. De această dată la -40 de grade Celsius, pe înălţimile din Himalaya. Este vorba de un maraton programat să se desfăşoare între 16-29 mai şi care constă în coborârea de la altitudinea de 5.300 de metri până la 3.900 de metri, perioada de acomodare fiind de zece zile.
Pentru asta e nevoie însă de alţi bani, mai exact 3.000 de dolari. „Numai înscrierea în concurs costă 550 de dolari şi trebuie achitată până pe 31 martie, urmând ca până la sfârşitul lunii aprilie să se plătească şi diferenţa. E o provocare la care mă gândesc mereu, şi sper să găsesc şi resursele financiare care să-mi permită să particip la acest maraton din Himalaya”, a mărturisit Letiţia Exner.