Şcoala suceveană de rugby produce valori pe bandă rulantă. Un tânăr de perspectivă, descoperit de antrenorul Dumitru Livadaru, a reuşit în doar şase ani să facă saltul de la juniori la o echipă profesionistă din Franţa, acolo unde sportul cu balonul oval ere parte de un alt grad de apreciere faţă de cel din România.
Se numeşte Ionuţ Alexandru Sturzu, acum are 22 de ani, şi anul trecut a fost legitimat de echipa de liga a treia Bobigny 93. Suceveanul a încheiat un contract pe un an de zile şi îşi doreşte să continue la un nivel mai înalt.
„Diferenţele sunt clare între rugbiul francez şi cel din România, şi le-am sesizat încă de la primele antrenamente şi meciuri de pregătire. Acţiunile de joc se desfăşoară într-o mult mai mare viteză, ceea ce dă o altă cursivitate fazelor, pe când la noi se pune accentul pe un joc bazat pe forţa fizică. Jocul mult mai elaborat şi accentuarea micilor detalii cred că au făcut rugbiul francez să ajungă unde este”, a mărturisit tânărul sucevean.
Câştigă de opt ori mai bine decât în România
După ce a activat la CSS Gura Humorului sub îndrumarea lui Dumitru Livadaru, sau „Moşu”, aşa cum îi spun apropiaţii, Ionuţ Alexandru Sturzu a făcut pasul către o echipă din prima divizie a ţării. Nu a ajuns la Suceava, ci la Iaşi, acolo unde a urmat şi Facultatea de Sport. Evoluţiile şi dorinţa de a progresa l-au împins către Franţa, unde anul trecut a dat probe de joc la două formaţii. A ales să rămână la Bobigny 93, echipă dintr-o suburbie a Parisului. A fost mulţumit de tot ce i-au oferit francezii, de la bani, câştigul său este de opt mai mare faţă de ceea ce primea la Iaşi, cât şi condiţiile de cazare şi atmosfera de la meciuri. „La meciurile de acasă vin constant 1.500-2.000 de spectatori deşi echipa e în liga a treia. Obiectivul este promovarea în liga a doua, iar acum suntem în grafic pentru ceea ce ne-am propus”, a mărturisit Ionuţ Alexandru Sturzu.
Bobigny 93 se clasează pe locul trei după câteva etape din retur, iar pentru promovare va trebui să treacă prin furcile caudine ale unui sistem play-off la care vor participa patru formaţii.
Coleg cu un alt sucevean, Vasile Marişcariu
Suceveanul care joacă în linia a doua şi a treia spune că a fost primit foarte bine de coechipierii săi, iar faptul că vorbeşte atât franceza, cât şi engleza l-au ajutat să se integreze rapid. Ionuţ Alexandru Sturzu nu este singurul sucevean care evoluează la Bobigny 93. Tot în vara anului trecut, francezii l-au legitimat pe Vasile Marişcariu, fost jucător la echipa antrenată de Constantin Vlad.
Despre condiţiile de pregătire, tânărul sucevean spune că nu există grad de comparaţie cu ce a lăsat în România.
„Se fac câte două antrenamente pe zi, dar eu prefer să mă pregătesc şi suplimentar pentru a-mi cizela anumite lipsuri. Îmi propun să joc la un nivel cât mai înalt şi, bineînţeles, să-mi termin masterul”, a mărturisit Sturzu.
Şi la nivel tehnic lucrurile sunt mult mai evoluate decât în România. Are un antrenor francez pentru linia de treisferturi, iar pentru grămadă este antrenat de un spaniol.
Singurul său regret este că din ţară nu s-a interesat nimeni de el, şi când spune ţară se gândeşte la echipele naţionale ale României.