Începând de sâmbătă, gruparea de liga a III-a Rapid Suceava are o nouă conducere tehnică şi administrativă: Dumitru Moldovan – preşedinte, Ioan Radu – antrenor principal, Gabriel Clim – director administrativ, Gheorghe Boghean – vicepreşedinte şi Neculai Grosu – organizator de competiţii.
„După mai multe întâlniri cu patronul Costel Bujoreanu am decis să accept funcţia de preşedinte al clubului Rapid. Dorim să ne organizăm cât mai bine, să întocmim un proiect viabil, pentru a putea obţine cele 5 miliarde de lei vechi pe care le-a pus la bătaie Consiliul Local pentru anul 2011. Din punct de vedere strict fotbalistic, ne-am propus foarte serios să atacăm promovarea în viitorul sezon. Până atunci, trebuie să convingem exact ce jucători din actualul lot ne pot fi de folos în tentativa noastră şi să identificăm posturile deficitare, astfel încât să construim uşor un lot cât mai competitiv”, a declarat noul preşedinte al Rapidului, Dumitru Moldovan. În acest sens, conducerea clubului i-a rechemat la Suceava pe Florin Plămadă şi Răzvan Breniuc, fotbalişti care primiseră acordul lui Costel Bujoreanu să plece în pregătiri cu grupările de liga a II-a FC Botoşani şi Petrolul Ploieşti.
Obiectivul imediat al Rapidului este obţinerea banilor de la primărie
La rândul său, Ioan Radu spune că a acceptat să facă parte din acest proiect din dorinţa de a face ceva pentru revigorarea fotbalului sucevean.
„Am avut sâmbătă o discuţie decisivă cu patronul Rapidului, Costel Bujoreanu, şi cu Dumitru Moldovan. Luând în calcul promisiunea primăriei, că va susţine proiectul cel mai viabil pentru promovarea fotbalului sucevean, ne-am gândit să ne organizăm şi să vedem ce putem face în momentul actual pentru Rapid, deoarece, se ştie, nimeni nu a fost mulţumit de parcursul echipei în ultima perioadă”, a precizat noul antrenor al alb-vişiniilor.
Pentru început, Ioan Radu şi-a propus să facă un inventar al jucătorilor la nivelul oraşului şi al judeţului, pentru a identifica fotbaliştii care pot pune umărul la redresarea fotbalului sucevean.
„La momentul actual, prima sursă de jucători o reprezintă echipele de juniori republicani şi formaţiile din campionatul judeţean. Întrucât situaţia din Seria I a Ligii a III-a este acum oarecum clarificată, eu zic că putem evalua în linişte jucătorii care pot face faţă începând din vară rigorilor unei eventuale lupte pentru promovarea în Liga a II-a. Aştept de la jucătorii actuali şi de la cei care vor veni să se înhame la treabă şi să conştientizeze că situaţia financiară a clubului este grea în continuare, că nu a început să curgă peste noapte lapte şi miere”, a adăugat Ioan Radu.
Bujoreanu spune pas
După cum se observă la nivel declarativ, ambiţiile noilor conducători ai Rapidului sunt foarte mari. Din păcate, în acest moment situaţia financiară a clubului este una mai mult decât precară. Rapid a trăit în anul 2010 doar din banii primiţi de la primărie. Patronul Costel Bujoreanu nu a contribuit cu nici un ban la bugetul echipei, ba mai mult, a făcut pierduţi şi câţiva jucători de perspectivă, fără ca în conturile clubului să intre vreun şfanţ. Până în luna martie, când urmează să fie virată prima tranşă de bani dinspre primărie, clubul nu are practic nici o sursă de venit, iar patronul Costel Bujoreanu nu s-a angajat în vreun fel să rezolve această problemă delicată.
„Este imperios necesar să vedem de unde putem să facem rost de bani pentru a face o pregătire de iarnă cât de cât normală. Avem nevoie de fonduri pentru achiziţionarea unor materiale sportive care lipsesc deocamdată, dar şi pentru a putea pleca într-un stagiu montan de pregătire centralizată”, a mărturisit Ioan Radu. Din acest motiv, tehnicianul Rapidului se gândeşte chiar să renunţe la aducerea unui antrenor secund la echipă, urmând să se bazeze pe viitor doar pe Marius Lup, antrenorul cu portarii.
Buzoianu s-a simţit înjunghiat în spate
Omul cel mai afectat de modificările de ultimă oră de la Rapid este predecesorul lui Ioan Radu pe banca tehnică a echipei, Ion Buzoianu. „Nu-i normal să aflu că am fost destituit de la un ziarist din Suceava şi asta la mai bine de 30 de ore de la aşa-zisa mea demitere. Eu eram bine mersi, undeva la ţară şi aşteptam reunirea lotului programată luni. Nu m-a anunţat nimeni din conducerea clubului că am fost înlocuit şi mă deranjează enorm acest lucru, mai ales că vineri am stabilit împreună cu preşedintele clubului programul zilei de luni. Modul în care s-a produs această demitere mi-a lăsat un gust amar, de venin de şarpe. Consider că s-a procedat mârşav cu mine. Costel Bujoreanu trebuia să-mi spună în faţă, bărbăteşte, cum stau lucrurile şi aş fi acceptat mult mai uşor situaţia. Din păcate, nici după înlocuire nu a avut măcar tăria să-mi dea un telefon. Poate sunt atât de supărat tocmai pentru că am pus mult suflet în munca pe care am depus-o la Rapid, acceptând chiar să lucrez fără un contract ferm, fiind plătit aşa, la buna înţelegere. Voi trece însă şi peste această situaţie neplăcută, ce mă va stimula în mod sigur în activitatea mea viitoare”, a declarat cu năduf fostul tehnician al „ceferiştilor”.
Chiar dacă nu a procedat corect în ceea ce îl priveşte, Ion Buzoianu încearcă să îi găsească totuşi o scuză patronului Costel Bujoreanu. „Probabil Ioan Radu i-a fost impus de către primarul Ion Lungu. Costel Bujoreanu mi-a promis cu puţin timp în urmă că orice s-ar întâmpla, mă va păstra în cadrul clubului. Ca secund al lui Radu eu nu voi accepta însă să lucrez vreodată. Nu pot rămâne să colaborez sub conducerea unor oameni care sunt direct vinovaţi de situaţia în care se află în prezent fotbalul sucevean”, a încheiat Ion Buzoianu.