O mare parte din cluburile sportive din judeţ şi din ţară pot pierde cei mai valoroşi sportivi pe care i-au descoperit, asta ca efect a noului ordin pe care l-a aprobat preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, Doina Melinte, prin care se interzice dubla legitimare. Astfel, un sportiv care evolua până în prezent la două cluburi, din raţiuni financiare, de acum încolo va trebui să-şi aleagă un singur club pentru care să concureze. Altfel spus, acest ordin va uşura misiunea cluburilor mari, cu bani, de a aduna toţi sportivii valoroşi, chiar şi de la juniori, în detrimentul cluburilor mai mici, care i-au descoperit, dar nu-i vor mai putea păstra din cauza banilor puţini. Mai exact, până acum un club din România descoperea un copil talentat, pe care-l pregătea până acesta câştiga medalii şi devenea cunoscut. Din cauza posibilităţilor precare pe plan financiar şi logistic, clubul căuta acest ajutor la un club mai mare, ce dorea să transfere sportivul, când ajungea la seniori. Astfel se făcea o dublă legitimare, în care primul club asigura indemnizaţia sportivului, iar al doilea îi oferea echipamentul, baza de antrenament şi participarea în competiţiile internaţionale. Noul ordin nu este valabil şi pentru sportivii ce au început sezonul competiţional în 2010 şi-l vor termina la jumătatea acestui an, aceştia urmând să-şi aleagă clubul începând cu anul competiţional viitor.
La CSM Suceava noul ordin ar afecta doar secţiile de box şi volei
Directorul Clubului Sportiv Municipal Suceava, Valerică Gherasim, club ce aparţine de ANTS, este de părere că ideea legitimării multiple la sportivi se vehicula încă din vremea când Octavian Belu era la conducerea instituţiei, adică acum trei sau patru ani. Valerică Gherasim a explicat că noul ordin ar afecta mai mult două dintre secţiile clubului pe care-l conduce, mai exact cea de box şi volei.
„Discuţii despre scoaterea dublei legitimări au apărut imediat după Olimpiadă, pe vremea lui Octavian Belu, când s-a pus problema împărţirii medaliilor olimpice, la sportivi care aveau câte trei antrenori de la trei cluburi ce raportau această performanţă, iar cel care l-a descoperit nici nu mai era băgat în seamă. Pentru CSM Suceava, acest ordin nu ar fi o mare problemă, discuţii urmând să apară la secţia de box, cea care trebuie să aleagă între clubul nostru şi Florconstruct, dar şi la volei, acolo unde pe lângă noi mai e LPS şi Universitatea, dar aici ordinul va intra în vigoare de campionatul viitor şi de aceea mai este timp”, a declarat directorul CSM Suceava, Valerică Gherasim.
Directorul CSI Vatra Dornei, Octavian Pungovschi, crede că acest ordin are şi părţi bune şi părţi rele
O altă structură ce aparţine de ANTS este Clubul Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, care va avea de suferit de pe urma acestui ordin, deoarece are sportivi cu dublă legitimare pe care nu-i va putea ţine doar cu fondurile proprii din acest moment. Directorul CSI Vatra Dornei, Octavian Pungovschi, este de părere că ordinul ANTS este corect într-o anumită măsură, dar nu este benefic pentru cluburile cu mai puţini bani, dar şi pentru sportivii care reuşeau să-şi acopere cheltuielile de la ambele cluburi la care aveau legitimare.
„Pe undeva acest ordin e corect, din punct de vedere al raportării rezultatelor, deoarece unii sportivi şi antrenori au luat bani din mai multe părţi pe aceleaşi rezultate. Pe de altă parte, acest ordin nu este benefic pentru sportivi, dar şi cluburile fără prea mulţi bani, deoarece până acum cheltuielile erau suportate din două părţi. Pentru CSI Vatra Dornei este destul de delicată situaţia, deoarece avem mulţi sportivi cu dublă legitimare pe care nu ştim dacă îi vom putea aduce la noi, acum sau mai târziu. Mai mult, nu ştim dacă îi vom putea păstra pe cei în care am investit şi vor avea oferte mult mai bune din ţară”, a declarat Octavian Pungovschi.