După mai bine de 10 ani de conducere a lui Aurel Constantin, catedra de fotbal a Liceului cu Program Sportiv din Suceava are acum un nou şef, în persoana lui Ovidiu Murariu. Fost fotbalist emblematic al echipei fanion a municipiului în anii 80-90, fie că aceasta s-a numit CSM, Bucovina sau Foresta, Ovidiu Murariu a ales să îmbrăţişeze cariera de antrenor după ce şi-a agăţat ghetele în cui. În afara muncii curente cu grupelor de juniori de la LPS, Murariu a ajuns la un moment dat să pregătească pe FC Cetatea în eşalonul secund şi pe Juventus Fălticeni în Liga a III-a.
- Chiar dacă aţi mai scos câte un fotbalist din când în când, impresia din afară este că la LPS nu se lucrează metodic, că se putea realiza mai mult de atât.
- Probabil că aşa şi este şi de aceea dorim să schimbăm cât mai repede percepţia publicului despre noi. Trebuie să ne organizăm mult mai bine atât la nivelul începătorilor cât şi la cel de performanţă, pentru a putea atrage copii valoroşi către noi şi a creşte astfel valoarea echipelor de fotbal de la LPS. Pe viitor, o să ne propunem numai clasări pe locurile 1 sau 2, care asigură participări în fazele superioare ale competiţiilor pentru juniori. Numai într-un asemenea cadru putem forma cât mai mulţi fotbalişti de perspectivă, care să poată face cu succes pasul spre seniorat.
- Aveţi o idee cam câţi fotbalişti lansaţi de LPS Suceava activează în prezent în primele trei eşaloane valorice ale ţării?
- Peste 30, oricum. Fotbalişti ca Alex Ciucur (Pandurii Târgu Jiu), Constantin Bumbac (UTA), Tiberiu Serediuc (CS Otopeni), Tudor Homneac (FC Botoşani), Marius Onciu (Ceahlăul Piatra Neamţ), Florin Plămadă şi Florin Plecanciuc (Petrolul Ploieşti), Mihai Luca şi Nicu Azaharioaei (CSM Paşcani), Gabriel Şuleru, Bogdan Pantea, Cătălin Pascal, Ionuţ Sava, Radu Tomescu, Alex Gavriloaia, Eusebiu Jalbă sau Ionuţ Plămadă (cu toţii Rapid Suceava) sunt nume binecunoscute iubitorilor de fotbal din judeţul Suceava. Pe lângă aceştia, mai sunt foarte mulţi care activează pentru echipe din ligile a IV-a şi a V-a.
LPS cu munca, alţii cu banii
- Poate ne puteţi spune şi cu câţi bani s-a ales LPS Suceava de pe urma acestor jucători, prin încasarea grilelor de formare.
- Nu ştiu să se fi încasat vreun ban pe ei. De fapt aici este marea problemă pe care trebuie să o reglăm. Vreau să mă documentez bine pentru fiecare caz în parte şi a putea trimite astfel solicitări tuturor acestor cluburi, în speranţa că vom încasa chiar şi acum, în ceasul al doisprezecelea, banii care ni se cuvin prin lege. Este obligatoriu ca pentru orice jucător pe care-l transferăm în altă parte să primim ceva în schimb, pentru că sunt o grămadă de cheltuieli care trebuie să le acoperim.
- În momentul acesta mai sunt la LPS tineri fotbalişti capabili să ajungă în fotbalul mare în viitorul apropiat?
- Chiar dacă la Suceava nu au fost niciodată cele mai bune condiţii, această zonă geografică a dat tot timpul fotbalişti de valoare. Cred că jucători ca Ionuţ Viţel, Daniel Barbir, Radu Luţac, Bogdan Huţanu sau Ionel Ungureanu ar putea realiza ceva în fotbal. Este important însă ca ei să rămână la fel de serioşi, pentru că există exemple de mulţi tineri talentaţi, care din diferite motive s-au pierdut chiar înainte să facă pasul decisiv în carieră.
Nu au un teren de fotbal
- Care mai este situaţia terenului de fotbal de la LPS? Din lipsa banilor lucrările de modernizare au fost abandonate de mai bine de un an, astfel că sunteţi obligaţi să vă antrenaţi pe unde puteţi. Probabil că sunteţi singurul liceu cu profil sportiv din ţară care nu beneficiază de un teren de sport.
- Finalizarea terenului din cartierul George Enescu este o chestiune primordială pentru noi şi sper ca autorităţile locale să ne sprijine în acest sens. Ne descurcăm foarte greu în actualele condiţii, susţinem antrenamentele pe unde apucăm, pe la Iţcani, Universitate, Şcheia sau Sfântu Ilie.
- Ce alte planuri de viitor mai aveţi?
- Vrem să iniţiem colaborări cu toate echipele din judeţ, astfel încât să preluăm cei mai talentaţi copii la LPS, unde le vom asigura condiţii bune de pregătire, cazare şi studiu. Nu vrem să furăm jucători, ci dorim colaborări de durată, pe baza unor contracte cu clauze ferme, astfel încât munca fiecăruia care contribuie la formarea unui fotbalist să fie într-un final răsplătită. O relaţie specială trebuie să avem şi cu cei de la Universitate, pentru că dorim să asigurăm fiecărui absolvent al liceului nostru perspectiva de a-şi putea construi o carieră tot în domeniul sportului, ca profesor de educaţie fizică. De asemenea, în momentul în care terenul sintetic de la liceu va fi terminat ne gândim chiar să punem bazele unei echipe de liga a III-a, astfel încât să-i putem ajuta pe jucătorii noştri să facă mai uşor saltul spre seniorat.
Aşteaptă sprijin
- Pe hârtie totul arată bine, abia aştept să văd şi câte dintre aceste idei le veţi pune cu adevărat în practică.
- Nu se poate face totul peste noapte. Toţi colaboratorii noştri, Consiliul Local, părinţii, sponsorii, trebuie să ne susţină şi să înţeleagă că suntem practic în faţa unui nou început de drum, dar să fie siguri că vrem să facem o activitate de calitate la LPS, să punem bazele unui centru fotbalistic puternic, care să fie recunoscut pe plan naţional.