Aflat în cantonament cu echipa naţională de seniori de la începutul lunii decembrie, portarul şi antrenorul secund al Universităţii Suceava, Bogdan Pralea, a primit cea mai bună veste din cariera unui sportiv şi anume că este inclus în lotul cu care România va participa la Campionatul Mondial din Suedia. Aflat spre final de carieră, la cei 34 de ani, Pralea a reuşit după evoluţiile foarte bune de la Suceava să intre în atenţia selecţionerului Vasile Stângă şi să-şi îndeplinească un vis pe care-l are orice jucător de handbal, mai exact participarea la un Campionat Mondial. Ieri, portarul Universităţii a plecat împreună cu ceilalţi componenţi ai naţionalei în Elveţia, acolo unde România va participa la un turneu de pregătire ce poartă numele de Yellow Cup, la care mai participă Elveţia, Norvegia şi Slovenia. Pentru competiţia din Elveţia, antrenorul naţionalei, Vasile Stângă a decis să meargă cu doar doi portari în Suedia, Bogdan Pralea şi Popescu, ultimul de la HCM Constanţa, în ideea de a vedea la muncă cât mai mulţi jucători din compartimentul ofensiv. După acest turneu, tricolorii vor pleca în Suedia, acolo unde vor evolua în grupa C a Campionatului Mondial, pe 14 ianuarie, în compania Croaţiei, pe 16 ianuarie cu Danemarca, cu Algeria, pe 17 ianuarie, Australia, pe 19 ianuarie şi Serbia, pe 20 ianuarie
Petru Ghervan are două motive de bucurie
Directorul tehnic al echipei universitare, Petru Ghervan a avut două motive de bucurie şi satisfacţie la aflarea veştii că portarul Bogdan Pralea va evolua pentru România la mondialele din Suedia. Astfel, în anul 1988, când era la începutul carierei de antrenor, Petru Ghervan a fost cel care l-a descoperit pe Bogdan Pralea, pe vremea când pregătea juniorii de la Clubul Sportiv Şcolar Roman. Mai mult, Petru Ghervan a fost cel care l-a convins pe Pralea să semneze cu Universitatea Suceava, deşi acesta avea mai multe oferte de la cluburile din ţară.
„Bogdan este primul jucător de la Suceava care participă la un Campionat Mondial. Mă bucur că am fost cel care i-a îndrumat primii paşi în handbal, dar şi cel care i-a dat credit şi l-a convins să vină la Suceava şi se pare că n-am greşit cu nimic, dovadă fiind evoluţiile sale foarte bune din poarta Universităţii. Cred că Bogdan Pralea a ajuns la naţională datorită caracterului său deosebit şi a perseverenţei în pregătire, fapt ce sper să-i stimuleze şi pe ceilalţi jucători de la Suceava”, a declarat directorul tehnic al echipei locale, Petru Ghervan.
Referitor la participarea la Campionatul Mondial din Suedia, Petru Ghervan este de părere că România va avea o misiune grea şi dacă vrea să treacă de grupe trebuie neapărat să câştige măcar în compania uneia dintre cele trei favoritele, Spania, Croaţia şi Serbia. Mai mult, Petru Ghervan l-a felicitat pe Vasile Stângă pentru curajul de a face schimbări consistente în lotul echipei naţionale, fapt ce impune şi o responsabilitate mai mare pentru selecţioner, dar dacă jucătorii vor da dovadă de un elan şi un entuziasm foarte mare, iar portarii vor prinde măcar o zi de excepţie, România poate spera la performanţa de a trece de grupe.
Bibirig crede că şi alţi suceveni pot ajunge la echipa naţională
Antrenorul Universităţii Suceava, Leonard Bibirig l-a felicitat pe Bogdan Pralea pentru faptul că a ajuns la naţională şi va participa la Campionatul Mondial, mai ales că este primul jucător de la Suceava care ajunge la un turneu final.
„Îl felicit pe Bogdan că a ajuns la un turneu final al mondialelor, această selecţionare fiind încununarea muncii depuse de el. Pe lângă evoluţiile sale foarte bune, un merit îl au şi colegii săi de la Universitatea, care l-au ajutat din teren să se evidenţieze. Cred că uşa naţionalei este deschisă pentru oricare jucător de la Suceava, dar ca să ajungă acolo trebuie să creadă în forţele proprii şi să joace mult mai bine pentru a intra în vederile selecţionerului”, a declarat Leonard Bibirig. În cariera sa de jucător, Leonard Bibirig a fost la un pas de ajunge la un turneu final al Campionatului Mondial, dar s-a oprit de patru ori la ultima partidă de baraj, deoarece pe atunci sistemul de calificare era altul.