După aproape o lună de pauză, sportivii echipei locale de rugby, CSM Bucovina Suceava revin de luni la antrenamente. Sportivii antrenorului Constantin Vlad au intrat în pauza competiţională la finalul lunii noiembrie, după ultimul turneu de rugby în şapte, dar au continuat antrenamentele, chiar dacă la o intensitate mai scăzută până pe 15 decembrie. Din cauza lipsei banilor, tehnicianul sucevean nu îşi pune mari speranţe într-un cantonament montan, etapă absolut necesară în pregătirea noului sezon, dar speră să facă mai multe meciuri test, cu ajutorul cărora să omogenizeze echipa. Astfel, la începutul lunii martie, echipa CSM Bucovina Suceava este invitată din nou la Tiraspol, la tradiţionalul turneu internaţional de rugby în 15, competiţie la care sucevenii participă de mulţi ani. Constantin Vlad a mai stabilit alte două partide cu noua colegă din eşalonul doi, Siromex Baia Mare, club privat ce şi-a întărit lotul cu jucători consacraţi din ţară, fiind în negocieri şi cu mai mulţi sportivi de la Suceava. Echipa locală ar mai putea face cel puţin un meci de pregătire şi cu echipa din Timişoara, cea care intenţionează să facă mai multe meciuri în zona Moldovei, la Suceava, Iaşi şi Bârlad.
„În această perioadă de pregătire ne dorim să facem cât mai multe meciuri test, mai ales pentru jucătorii tineri ce au venit la echipă, deoarece nu vrem să începem campionatul nepregătiţi, aşa cum am păţit anul trecut, când n-am avut nici rezultate şi am avut foarte multe accidentări, unele destul de grave. Dacă vom avea susţinere financiară vom face şi un cantonament montan de minim şapte zile, cel care ne va ajuta şi mai mult să formăm o echipă competitivă şi pregătită”, a declarat antrenorul Constantin Vlad.
Reconstrucţia echipei continuă cu jucători tineri formaţi la LPS Suceava
Din păcate, ca în fiecare an lotul sucevean suferă modificări destul de mari şi asta mai ales din cauza plecărilor în masă a jucătorilor, cei care aleg să plece la muncă în străinătate, să plece la alte echipe, sau să renunţe la acest sport după accidentări grave. De exemplu, la finalul sezonului trecut al Diviziei Naţionale, în lotul echipei nu s-au mai regăsit nu mai puţin de 13 jucători. În această perioadă, mai mulţi jucători din echipă, printre care şi titularii Opariuc, Creţuleac şi Preutescu şi-au arătat intenţia de a părăsi gruparea suceveană, cel mai probabil pentru a evolua la clubul Siromex Baia Mare. Totuşi, marele noroc al echipei îl constituie secţia de rugby de la Liceul cu Program Sportiv, care alimentează lotul de seniori cu jucători tineri, formaţi de antrenorul Dumitru Livadaru.
„Ca în fiecare an, plecările jucătorilor din echipă sunt inevitabile şi asta din cauza lipsei banilor. Astfel, echipa este de mulţi ani într-o continuă reconstrucţie, fapt din cauza căruia şi procesul de omogenizare a lotului este mai dificil. Din fericire, au venit la echipă mulţi jucători tineri, formaţi la LPS Suceava de Dumitru Livadaru şi astfel ca efectiv pot spune că avem un lot destul de mare, dar trebuie să vedem cum facem să-i integrăm cât mai repede”, a explicat Constantin Vlad.
Noua organizare a campionatului intern este pe placul sucevenilor
Din acest sezon, federaţia a adoptat un nou sistem de organizare a campionatului intern. Astfel, primul eşalon ce poartă numele de SuperLigă va avea un număr de opt echipe, mai exact primele opt clasate în sezonul trecut al fostei Divizii Naţionale. A doua divizie, în care va evolua şi CSM Bucovina Suceava se va numi Divizia Naţională de Seniori şi va avea tot opt echipe, mai exact ultimele patru clasate anul trecut în primul eşalon, Poli Iaşi, RC Bârlad, Ştiinţa Petroşani şi CSM Bucovina Suceava, dar şi primele patru clasate din divizia secundă de anul trecut, Olimpia Bucureşti, Sportul Studenţesc, Stejarul Buzău şi Siromex Baia Mare. În această divizie vor avea loc 14 meciuri în sezonul regulat, după care se vor organiza un turneu pentru promovare pentru primele patru clasate şi unul pentru retrogradare pentru ultimele patru echipe, ambele cu semifinale şi finale. În premieră, campionatul României va avea şi un al treilea eşalon, Divizia A, ce va avea 10 echipe împărţite pe două serii geografice.
Chiar dacă au retrogradat în divizia secundă, sucevenii susţin acest model de campionat şi asta din cauza diferenţelor foarte mari de valoare şi lot ce au fost în campionatele trecute ale primei divizii.
„Din păcate am retrogradat în eşalonul secund, dar asta este realitatea şi deocamdată aici ne este locul şi asta este valoarea la momentul acesta. Cred că noua formulă de campionat este una conformă cu realitatea din rugbyul românesc şi foarte utilă, mai ales pentru cluburile cu posibilităţi reduse, aşa cum suntem şi noi. În ultimii ani, în Divizia Naţională s-a creat o ruptură foarte mare între echipele de top, cele cu posibilităţi financiare mari, precum Baia Mare, Steaua sau Farul şi cele cu un buget redus. Dacă acum mulţi ani, Steaua, Dinamo sau Baia Mare îşi puneau mari probleme înaintea meciurilor de la Suceava, anii trecuţi, aceste echipe ne învingeau la scor din cauza diferenţei mari de valoare şi de lot”, a declarat antrenorul Constantin Vlad.
( 6 ian 2011, 16:16:44