Pe final de an 2010 l-am prins pe Dorin Goian pentru a discuta despre echipa naţională, Steaua, Massimo Maccarone şi fotbalul sucevean. Ce a ieşit, vedeţi în interviul de mai jos.
- Cum a fost anul 2010 pentru fotbalistul Dorin Goian?
- N-a fost un an tocmai rău, însă accidentarea gravă suferită pe data de 1 august, într-un amical cu Dinamo Tirana, m-a dat mult în spate. Am fost nevoit să iau o pauză forţată de 3 luni, însă am strâns din dinţi şi am revenit pe finalul anului din nou printre titularii lui Palermo.
- Cum a fost revederea cu Massimo Maccarone, coşmarul Stelei de la Middlesborough, jucător transferat de Palermo în vara acestui an?
- Vă daţi seama că nu avem cum să nu ne tachinăm pe marginea acestui subiect. Şi acum îi spun că mi-a scos din buzunar 100.000 de euro, suma pe care urma să o primească fiecare titular al Stelei în eventualitatea calificării în finala Cupei UEFA. E super băiat Maccarone. Chiar acum, după ce a văzut ce a păţit Steaua în returul de la Napoli şi-a adus aminte din nou de scenariul din meciul cu Middlesborough şi a ajuns la concluzia că românii sunt tare ghinionişti.
- Referitor la deznodământul partidei retur dintre Napoli şi Steaua şi voi aţi păţit acelaşi lucru în campionat, pe San Paolo. Aţi încasat gol în al cincilea minut de prelungiri.
- E foarte dificil de jucat la Napoli, pentru că acolo localnicii sunt absolut bolnavi după fotbal şi îşi împing practic favoriţii de la spate. În ciuda celor 8-9 partide pe care le-au câştigat după minutul 90 în sezonul de toamnă, să ştiţi că Napoli este o echipă foarte valoroasă. Este meritul lor că nu cedează până la ultimul fluier al arbitrului. În plus, îl au şi pe Cavani, fostul meu coechipier de la Palermo, un atacant care în acest moment poate evolua la orice echipă de top din lume.
A avut oferte din Anglia
- Ştiu că eşti de ceva vreme la Palermo şi te-ai acomodat bine acolo. De când joci în Italia au mai sosit oferte la club pe numele tău?
- În vară am fost tentat de Blackburn Rovers, echipă din Premier League, cu un salariu cu 50% mai mare decât la Palermo, însă directorul sportiv de atunci al clubului, Walter Sabatini s-a opus transferului, motivând că sunt jucător de bază pentru Palermo. A mai fost şi o tentativă de împrumut a celor de la Hapoel Tel Aviv, care au dorit să se întărească în perspectiva participării în Champions League.
- Cu ocazia meciului amical dintre România şi Italia disputat în luna noiembrie i-ai avut ca adversari pe Sirigu, Balzaretti şi Cassani, coechipierii tăi de la Palermo. Ce impresie şi-au format ei despre naţionala lui Răzvan Lucescu?
- Pentru că aveam imediat meci în campionat, eu împreună cu Chivu m-am întors la Roma cu charterul echipei naţionale a Italiei. Aşa că nu doar colegii mei de la Palermo, ci toată delegaţia italienilor a apreciat jocul practicat de echipa României. Ne-au felicitat cu toţii şi ne-au spus că avem o echipă valoroasă. Chiar am jucat bine atunci şi ne pare rău că nu i-am bătut, ar fi fost excelent pentru moralul nostru.
Împliniri şi dezamăgiri
- În urmă cu 10 zile ai împlinit 30 de ani şi ai deja o carieră prodigioasă în spate. Care ar fi cel mai plăcut moment trăit de tine în fotbal?
- Momente de care îmi aduc aminte cu plăcere au fost mai multe. Spre exemplu, cele trei calificări consecutive cu Steaua în Champions League. Un loc aparte în inima mea îl reprezintă şi meciul cu Olanda de la Constanţa, când echipa naţională a obţinut calificarea la Campionatul European din 2008 ca urmare a golului reuşit de mine. Acea participare la turneul final găzduit de Austria şi Elveţia a reprezentat o experienţă incredibilă pentru mine. Nu voi uita niciodată nici bucuria produsă de cucerirea titlurilor cu numărul 22 şi 23 cu Steaua.
- Dar cel mai neplăcut moment al carierei tale?
- Poate toată lumea se aşteaptă să mă refer la episodul Middlesborough. Să ştiţi că eu acel meci îl trec şi la mari deziluzii şi la mari realizări. Ca echipă de club din România, să ajungi să fii la doar câteva secunde de o finală de cupă europeană, nu e de ici de colo.
Despre Steaua
- Bănuiesc că eşti la curent cu tot ce se întâmplă la fosta ta echipă de club Steaua?
- Îmi fac timp să urmăresc de fiecare dată meciurile Stelei. Marea problemă a Stelei de astăzi este că nu reuşeşte să lege 4-5 rezultate pozitive şi de aceea nici nu au cum să fie în fruntea clasamentului. Încă mai au şanse la titlu, dar nu va fi deloc uşor să se impună pentru că trebuie să depăşească 5-6 echipe în ierarhie, nu una. În plus, cu atâtea schimbări de antrenori şi jucători nu avea cum să fie bine. Acum, odată cu revenirea lui Meme Stoica sper ca lucrurile să reintre în normal. M-aş bucura enorm ca roş-albaştrii să revină în prim planul fotbalului românesc pentru că Steaua va rămâne tot timpul în sufletul meu. Tot ce am realizat în viaţă până acum se datorează Stelei.
- Cu care dintre foştii tăi colegi de la Steaua mai ţii legătura şi acum?
- Am rămas în relaţii bune cu toată lumea de la Steaua, însă cu Neşu, Lovin, P. Marin şi Dică vorbesc constant.
- La fel ca Gigi Becali şi patronul lui Palermo, Maurizio Zamparini este un personaj ieşit din tipare. Recent am citit o declaraţie de-a lui, în care spunea că doreşte să retragă echipa din campionat, nemulţumit fiind de arbitraje.
- Are şi el nebuniile lui, însă nu se pune problema să retragă echipa din campionat, au fost vorbe spuse la supărare. Să ştiţi că Palermo este printre puţinele echipe din Italia unde salariile jucătorilor intră în conturi chiar înainte de data scadenţei. Iar acesta este doar meritul patronului.
Antrenamente pe 31 decembrie şi 1 ianuarie
- De Sărbători ce faci, rămâi la Suceava?
- Aş fi vrut eu, dar nu e posibil. Pe 27 plec în Italia. Avem programate antrenamente chiar şi pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, pentru că pe 6 ianuarie se reia campionatul. Acolo nu prea se ţine cont de Sărbătorile de Iarnă, cum e la noi.
- Vorbeşte-ne puţin şi despre fratele tău Lucian, nu prea l-am zărit prin Suceava după încheierea sezonului în Liga I.
- Luci e plecat în concediu peste Ocean, şi-a propus să vadă mai multe locuri din SUA avându-l ghid pe fratele nostru Gică. Fotbalistic i-a mers foarte bine după despărţirea de Dinamo, joacă constant bine la Astra şi îşi doreşte să rămână în continuare acolo.
- În încheiere, comentează puţin şi pe marginea situaţiei în care a ajuns fotbalul sucevean.
- Tot trăiesc cu speranţa că lucrurile o să se mişte înspre bine, numai că de la an la an fotbalul sucevean se duce parcă tot mai în tare. E mare păcat, pentru că la tradiţia şi publicul existent pe Areni, Suceava ar trebui să aibă lejer echipă în Liga I. Sper ca odată şi odată să vină în fruntea fotbalului sucevean un om care să ştie exact ce vrea să facă, astfel încât, cu sprijinul autorităţilor locale, echipa Sucevei să revină în lumea bună a fotbalului românesc.
(23 dec 2010, 13:12:10