Serviciul Salvamont Vatra Dornei a avut activitate intensă în această lună, mai ales pentru acţiuni de recuperare a unor persoane care s-au rătăcit după ce s-au abătut de pe traseele montane din Bazinul Dornelor.
Cazul care a dat cele mai mari bătăi de cap a fost pentru recuperarea unui grup de cinci adolescenţi din Vatra Dornei care pe 10 iulie au plecat la cules fructe de pădure şi s-au rătăcit în munţi.
Mai multe echipe i-au căutat, fără succes, pe tineri în zona Obcina Mică (pensiunea Gigi Ursu ) – pârâul Argestru – Culmea Drăncani – pârâul Chilia. Din fericire, totul s-a rezolvat la scurt timp după miezul nopţii, când un echipaj al Poliţiei Vatra Dornei i-a reperat pe copii adăpostiţi la o stână de pe versantul sudic al Dealului Drăncani.
Pe 24 iulie la ora 21,30, prin Dispeceratul Naţional Salvamont s-a transmis solicitarea bărbat din localitatea Pojorâta care s-a rătăcit în sectorul Vf Giumalău – Vf Alunu. “În masivul Giumalău, fiind deja o patrulă salvamont, aceasta s-a îndreptat către vf . Alunu prin vf Giumalău, ţinându-se totodată legătura telefonică cu persoana în cauză. Astfel în jurul orei 23,30 s-a putut îndruma telefonic persoana către Pojorâta, pe un traseu scurtat, nemaifiind nevoie de întâlnirea cu echipajul salvamont. Acţiunea a fost uşurată de faptul că persoana în cauză cunoştea în mare parte zona respectivă”, a explicat Petrică Ariciuc, şeful Salvamont Vatra Dornei.
Un alt caz la care salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină s-a înregistrat pe 17 iulie. Atunci, s-a dat alarma pentru o fată de 15 ani din Poiana Stampei care plecase să caute ciuperci împreună cu părinţii şi s-a rătăcit de aceştia.
Căutările au durat aproape două ore, dar în final minora a reuşit să găsească singură drumul spre casă.
Accesul spre Giumalău, îngreunat
Ploile care au căzut în ultima vreme au creat şi altfel de probleme pe traseele turistice. Situaţia cea mai grea se înregistrează în privinţa accesului spre cabana Giumalău. “În momentul de faţă, accesul este posibil doar cu maşini de teren cu garda înaltă. Pentru limitarea efectelor viiturii în zona de acces Burla şi în amonte în padure am dislocat arocamente şi am deblocat albiie pâraielor care curgeau astfel pe drumul forestier săpând şanţuri destul de adânci de-a lungul acestuia”, a explicat Petrică Ariciuc. Pentru a nu avea surprize neplăcute, salvamontiştii dorneni le recomandă turiştilor ca înainte de a pleca pe traseele montane să se informeze din timp asupra evoluţiei vremii sau stării traseelor.
Informarea se poate face şi telefonic, indiferent de zona montană în care vă aflaţi apelând Dispeceratul Naţional Salvamont: 0salvamont sau 0725826668. Pentru zona Bazinului Dornelor există şi un telefon direct: 0726.686.687.