Retrasă în iarnă din campionatul Ligii a II-a, Fotbal Club Cetatea Suceava a reînviat peste noapte. Pe 26 iulie, acum trei zile, echipa a fost reînscrisă în Liga a III-a de cei care o administrează în acest moment, firma Euroconsulting SPRL. Ironia este că deşi echipa există şi Federaţia Română de Fotbal a programat-o în competiţiile pe care le patronează, nu are cine juca pentru club şi asta pentru că jucătorii s-au risipit care încotro în iarnă. Mai mult, juniorii pe care FC Cetatea îi avea la un moment dat au fost transferaţi fraudulos de ex-preşedintele Ciprian Anton la gruparea privată Sporting Suceava.
Mircea Grosaru, deputat în Parlamentul României şi apropiat al firmei Euroconsulting SPRL, administrată de fiul său, acuză că o parte dintre legitimaţiile jucătorilor au dispărut fără urmă, iar patrimoniul echipei nu se regăseşte nicăieri.
„Şi eu şi toţi cei care dorim fotbal la Suceava am vrea să aflăm ce s-a întâmplat cu patrimoniul clubului, şi mă refer aici la jucătorii legitimaţi la FC Cetatea când societatea a intrat în dizolvare. Jucătorii au dispărut fără urmă, iar actele pe care le-am văzut nu mi se par în regulă”, a spus Mircea Grosaru.
Acesta a menţionat că firma de lichidare pe care o conduce fiul său nu a reuşit încă să afle din cine era format Consiliul de Administraţie al FC Cetatea Suceava care a decis ca echipa să nu se mai prezinte la meciurile din returul campionatului Ligii a II-a, ediţia 2009-2010.
„Sunt întrebări multiple la care nu avem răspuns. De exemplu, vrem să ştim cum au fost transferaţi jucătorii de la echipă şi unde sunt legitimaţiile acestora. Fostul preşedinte Ciprian Anton ar trebui să ştie mai multe, dar se face că nu ştie. Au fost lucruri necurate la club, iar în acte este o întreagă nebunie, aspecte pe care le vom lămuri cât mai curând”, a adăugat Mircea Grosaru.
Acesta a avut şi un apel către foştii diriguitori ai clubului: „Celor care deţin legitimaţiile şi contractele jucătorilor de la <CETATEA>, le cer să le predea actualei conduceri interimare, în vederea pregătirii lotului pentru noua ediţie de campionat”.
Anton: „Nu ştiu unde sunt legitimaţiile”
Ultimul preşedinte al grupării, Ciprian Anton, are o cu totul altă versiune despre ce s-a petrecut la club după decizia Judecătoriei Suceava de a dizolva AFC Cetatea.
„Fondul de jucători la care se face referire nu există. Pentru că jucătorii să nu-şi depună memorii la FRF, care ar fi însemnat să împovărez şi mai mult situaţia financiară a clubului prin obligarea de a se plăti restanţele băneşti, am ales să le dau drumul. Decizia a fost a mea şi am luat-o ca urmare a faptului că am fost mandatat de Consiliul de Administraţie al AFC Cetatea Suceava”, a declarat Ciprian Anton.
Referitor la juniorii care sezonul trecut au evoluat pentru Cetatea Suceava, Anton a precizat că aceştia erau doar împrumutaţi de la alte cluburi, respectiv LPS Suceava şi Sporting Suceava.
„Aceşti juniori au revenit la cluburile de care aparţin. Cât priveşte legitimaţiile care mi s-au cerut de firma care administrează acum clubul pot spune că nu sunt la mine şi nici nu ştiu unde se află”, a spus senin Ciprian Anton. Acesta a uitat să menţioneze modul în care juniorii crescuţi ani de zile de FC Cetatea au fost transferaţi la Sporting Suceava, club privat la care Anton era manager înainte de a veni preşedinte la clubul fanion al judeţului şi la care s-a întors după ce echipa s-a desfiinţat.
Programaţi să joace sâmbătă la Brusturi
Ca urmare a reînscrierii echipei Cetatea în Liga a III-a, Federaţia Română de Fotbal a luat şi decizii care privesc direct clubul. Prima şi cea mai apropiată este programarea FC Cetatea la meciul de Cupa României de sâmbătă. Potrivit programării, Cetatea ar trebui să se deplaseze la Brusturi pentru a înfrunta formaţia locală în faza secundă a Cupei României. Numai că, fără jucători echipa este ca şi inexistentă.
AFC Cetatea, dizolvată pentru datorii de 23,59 de miliarde de lei vechi
Asociaţia Fotbal Club Cetatea a fost dizolvată prin sentinţa pronunţată pe 27 ianuarie 2010 de Judecătoria Suceava, ocazie cu care magistraţii au hotărât ca administrarea şi procedurile de lichidare să revină în sarcina firmei Euroconsulting SPRL. Cererea de dizolvare a Asociaţiei Sportive Fotbal Club Cetatea Suceava a fost formulată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava ca urmare a faptului că în iunie 2008 suma restantă de plată la bugetul de stat se ridica la 2,359 milioane de lei (23,59 de miliarde de lei vechi). Pentru recuperarea acestor datorii, Fiscul a luat măsurile legale, respectiv a emis somaţii, titluri executorii, adrese de înfiinţare a popririlor. În urma adreselor transmise către Oficiul Judeţean de Cadastru, Primăria Suceava şi Serviciul de Înmatriculări s-a constatat că FC Cetatea Suceava nu are în proprietate bunuri mobile sau imobile. În aceste condiţii, DGFP Suceava a cerut dizolvarea asociaţiei, care a şi fost acceptată ulterior.
(29 iul 2010, 11:29:13