Nu mai este un secret pentru nimeni că fotbalul sucevean este pe cale de dispariţie. Numai în ultimul, an nu mai puţin de patru grupări reprezentative ale judeţului, este vorba de Rarăul Câmpulung Moldovenesc, Şcoala de Fotbal Rădăuţi, CS Gura Humorului şi Cetatea Suceava, au fost nevoite să-şi suspende activitatea, în primul rând din cauze financiare. Iar pentru ca tabloul dezastrului fotbalului sucevean să fie complet, ieri am primit vestea că şi ultima reprezentantă a judeţului afiliată la Federaţia Română de Fotbal, Rapid Suceava, este cu ambele picioare în groapă. După cinci ani în care s-au descurcat cum au putut, perioadă în care au reuşit să promoveze echipa în eşalonul trei al fotbalului românesc doar prin forţe proprii şi fără să încerce măcar să viseze la favorurile pe care vecinii de la Cetatea le-au primit din partea oficialităţilor locale, acţionarii grupării „ceferiste” sunt obligaţi să recunoască că au ajuns la fundul sacului.
„Am reuşit până acum să ţinem clubul pe linia de plutire prin forţe proprii, însă criza financiară ne împiedică să ne mai putem continua activitatea. Am tot sperat la un ajutor cât de mic din partea oficialităţilor locale, însă cum acesta nu a venit, am decis că nu are rost să-i minţim pe jucători. Le-am prezentat ieri exact cum stau lucrurile şi ne-am despărţit prieteneşte. Sper ca marea lor majoritate să-şi găsească echipe cât mai bune pentru a-şi continua cariera”, a declarat antrenorul secund al Rapidului, Bogdan Tudoreanu.
Prin retragerea din campionat a Rapidului, fotbalul sucevean a ajuns în situaţia jenantă de a nu mai avea nici măcar o reprezentantă în primele trei eşaloane valorice din România, ceea ce reprezintă o noutate. Mai mult, întrucât nici echipele de juniori A şi B ale Cetăţii nu-şi vor putea continua activitatea din pricina datoriei clubului către Bukvic, înseamnă că judeţul nostru nu va avea începând din anul 2010 nici o reprezentantă într-o competiţie fotbalistică de nivel naţional, ceea ce reprezintă un caz unic în România. Nu neagă nimeni că datorită unor grave greşeli manageriale s-a ajuns în această situaţie, în special în cazul FC Cetatea, care a păpat destui bani de la bugetul local. Rămâne totuşi o întrebare: ce vină au cei 2.000-3.000 de iubitori ai sportului care populau sâmbătă de sâmbătă stadionul Areni?