FC Cetatea, echipa înfiinţată în anul 2004 în locul defunctei FC Bucovina a dispărut în timp record de pe harta fotbalului românesc. Ca urmare a unui management dezastruos, în doar cinci ani şi jumătate de viaţă, formaţia de fotbal numărul 1 a judeţului a acumulat datorii uriaşe la Fisc, de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi. Urmarea, Judecătoria Suceava a luat act de sesizarea depusă de Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi a dispus pe 27 ianuarie începerea procedurilor de dizolvare a Asociaţiei Sportive Fotbal Club Cetatea. Chiar dacă situaţia devenise una critică, echipa şi-a continuat activitatea în timpul scurs de atunci, iar oficialii clubului sperau la o mână întinsă în ceasul al doisprezecelea de primarul Ion Lungu. Numai că, revenit din concediu de odihnă, edilul Sucevei a spulberat ieri şi ultimele speranţe ale iubitorilor de fotbal. „Primăria Suceava nu poate finanţa echipa de fotbal în orice condiţii.
I-am sprijinit an de an, au fost prinse sume în buget, aşa cum sunt prevăzute şi anul acesta 10 miliarde lei vechi la fotbal. Datorită procedurii de dizolvare care a fost iniţiată, FC Cetatea nu mai are dreptul să liciteze pentru a primi bani de la Primărie. Banii pentru fotbal vor rămân în buget, dar până nu vor fi respectate toate condiţiile legale nu vom putea finanţa vreo echipă”, a declarat Ion Lungu.
Anton a demisionat
Ceea ce înseamnă că fără sprijinul Consiliului Local, care asigură în jur de 95% din bugetul echipei, FC Cetatea nu are cum să mai existe. Din momentul în care Ion Lungu i-a pus în temă pe oficialii clubului despre poziţia adoptată de Primăria Suceava în acest caz, evenimentele s-au derulat fulgerător la sediul FC Cetatea. Ciprian Anton şi-a convocat staff-ul de conducere, le-a prezentat situaţia existentă, după care şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al clubului. „Am hotărât să renunţ după o discuţie pe care am avut-o cu primarul Sucevei. Nu prea mai există vreo soluţie de salvare a clubului în actualele condiţii. Singura salvare ar fi să preia un investitor clubul peste noapte şi să achite datoriile către stat. Chiar vreau să fac un apel la oamenii cu bani din judeţ, poate se găseşte cineva care să salveze fotbalul din Suceava”, a precizat preşedintele demisionar al Cetăţii.
40 de fotbalişti au rămas pe drumuri
După şedinţa pe care a purtat-o cu stafful de conducere al clubului, Ciprian Anton a mers în vestiar pentru a le da teribila veste jucătorilor. Chiar dacă pe undeva se aşteptau la acest dezodământ, tinerii fotbalişti ai Cetăţii au părut profund marcaţi de vestea că sunt proaspeţi şomeri. Dezamăgiţi de cum au fost trataţi la gruparea suceveană, probabil că unii dintre ei vor alege să renunţe definitiv la fotbal. Alţii, vor încerca să-şi caute alte echipe unde să evolueze, însă nu le va fi deloc uşor să-şi găsească un loc călduţ pe aceste vremuri de criză, mai ales că majoritatea dintre ei sunt jucători tineri, fără nume, care nu au demonstrat nimic până acum în fotbal. Ar putea să-i ajute mult amănuntul că vor pleca de la Suceava cu dezlegarea în mână, din postura de jucători liberi de contract. „Norocul meu este că mă aflu sub contract cu Ceahlăul Piatra Neamţ şi mă aflu oarecum la adăpost. Pentru ceilalţi jucători suceveni va însă mult mai greu să-şi găsească noi angajamente. Nu a mai rămas mult până la startul returului, iar majoritatea echipelor şi-au consolidat lotul din timp. Oricum, e tragic că un oraş aşa de mare riscă să rămână fără echipă de fotbal”, a mărturisit portarul Andrei Roheţki.
Radu: „Se pierde o investiţie de câţiva ani în jucători”
Însă nu doar jucătorii au rămas fără serviciu, ci şi antrenorul Ioan Radu, care se va concentra mai mult acum pe munca pe care o depune la Liceul cu Program Sportiv. „Îmi pare rău ca s-a ajuns aici. Rămân nişte oameni fără loc de muncă şi se pierde o investiţie de câţiva ani in jucătorii care au crescut la Cetatea. În anul acesta, aşa cum se derulau evenimentele, era o şansă nemaipomenită pentru tinerii suceveni de a juca cel puţin un retur în Liga a II-a. Dincolo de uşurinţa cu care spunem că se încheie activitatea, pierderile sunt foarte mari sub toate aspectele, pentru că e clar că ne vom pierde acum mult din credibilitate în lumea fotbalului”, a declarat tehnicianul sucevean. Ioan Radu speră că se va găsi în cele din urmă o soluţie de compromis, astfel încât formaţiile de juniori ale clubului să nu fie excluse din competiţiile în care sunt înscrise şi să fie lăsate să termine campionatul.
Salvarea ar putea fi Rapidul
Beneficiara forfaitului Cetăţii ar putea fi cealaltă echipă a oraşului, Rapid, care activează în eşalonul 3 al fotbalului românesc. Oficialii grupării alb-vişinii au recunoscut că sunt interesaţi de mai mulţi fotbalişti ai Cetăţii şi speră ca şefii de pe Areni să nu le pună piedică la înregimentarea lor. Mai mult, în cazul în care vor ajunge la o înţelegere cu Primăria Sucevei pentru susţinerea materială a echipei, rapidiştii intenţionează să forţeze promovarea în Liga a II-a chiar la finalul actualului sezon. Nu va fi uşor realizabil acest lucru, dar să nu uităm că în sezonul 2004-2005 Cetatea a reuşit să promoveze en fanfare în eşalonul secund, după ce la jumătatea întrecerii se afla la o distanţă apreciabilă, de 8 puncte, de prima poziţie. Poate că a venit timpul să fie băgaţi în seamă şi cei de la Rapid. Au ajuns prin forţele proprii în Liga a III-a şi au rămas în momentul de faţă singura formaţie de club din judeţul Suceava care activează în unul din primele trei eşaloane fotbalistice din România.