Debandada care există la FC Cetatea a ieşit încă o dată în evidenţă ieri, când preşedintele Ciprian Anton a aflat din presă că Judecătoria Suceava a dispus dizolvarea clubului pe care-l păstoreşte. Văzând impactul major pe care această ştire l-a produs printre iubitorii fotbalului din Suceava, „boss-ul” Cetăţii s-a trezit brusc din letargie şi a anunţat că gruparea de pe Areni va uza de dreptul legal de a face recurs. Este greu de explicat de ce Anton nu a angajat până acum un avocat care să apere interesele clubului în instanţă şi o face când totul e pierdut, când răul cel mai mare a fost făcut şi este imposibil să se mai repare ceva. Chiar dacă nu s-ar fi achitat banii datoraţi statului, unui avocat i-ar fi fost în putere să amâne deznodământul, să mai tragă de timp până când, cine ştie, poate ar fi apărut un salvator al fotbalului sucevean pe un cal alb.
Oricum strategia preşedintelui Anton în această problemă stringentă a fost greşită încă de la început. Era la mintea cocoşului că datoriile acumulate de club sunt practic imposibil de achitat, iar finalul acestei poveşti nu putea fi decât dizolvarea FC Cetatea. El însă a ales să meargă înainte pe drumul bătătorit de Dumitru Moldovan, fără a ţine cont de sfaturile pe care le-a primit din stânga sau din dreapta. Nu trebuia decât să lase orgoliul deoparte şi să bată palma astă vară cu patronul Rapidului, Costel Bujoreanu. Beneficiind de susţinerea Primăriei şi de cei mai buni jucători suceveni, acum probabil că Rapidul ar fi fost deja cu un picior în Liga secundă, iar Anton ar fi fost privit ca un adevărat salvator. Ceea ce, din păcate, nu e cazul, pentru că Ciprian Anton a dovedit în cele 8 luni de când păstoreşte destinele clubului sucevean că nu are nici viziune şi nici anvergură de conducător de fotbal.
S-a trezit războinicul din Anton
Chiar dacă clubul pe care-l conduce e practic mort şi nu mai trebuie semnat decât certificatul de deces, Anton s-a trezit să pozeze în luptător la spartul târgului. „Hotărârea Judecătoriei nu este definitivă şi vom face recurs. Am vorbit cu jucătorii şi i-am anunţat că vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a salva clubul. Nu plecăm acum la greu, ne vom continua activitatea la echipă. Urmează amicalul de sâmbătă cu FCM Bacău şi jucătorii trebuie să se antreneze”, a declarat conducătorul Cetăţii.
La rândul său, antrenorul Ioan Radu este de părere că fotbaliştii suceveni trebuie să pregătească normal până la clarificarea situaţiei. „În fotbal nu eşti niciodată sigur de nimic. Încă nu ştim care va fi soarta noastră, dar le-am cerut jucătorilor să se pregătească în continuare pentru că asta e meseria lor şi până la urmă dacă nu vor mai putea să joace la Suceava o vor face în altă parte. Ăsta nu e un motiv să nu mai facă antrenamente”, a precizat tehnicianul sucevean.
Rapidul poate fi salvarea fotbalului sucevean
Numai că poziţia adoptată de reprezentanţii Primăriei Suceava în acest caz lasă să se înţeleagă că deliberativul local nu este dispus să mai bage bani într-o gaură neagră, ceea ce este sinonim cu dispariţia clubului administrat de Ciprian Anton, care trăieşte exclusiv din banii alocaţi de Consiliul Local. În lipsa primarului Ion Lungu, aflat în concediu de odihnă, viceprimarul Viorel Seredenciuc a fost foarte tranşant în acest caz, declarând că Primăria nu mai poate asigura finanţarea echipei de fotbal Cetatea în asemenea condiţii, banii respectivi urmând a fi redirecţionaţi cel mai probabil către alte ramuri sportive.
În speranţa că fotbalul de performanţă nu va dispărea la Suceava, o perspectivă interesantă a fost lansată de Lucian Harşovschi, celălalt viceprimar al urbei. Astfel, Harşovschi nu exclude varianta ca pe viitor deliberativul local să sprijine activitatea grupării de Liga a III-a Rapid, care odată cu sucombarea Cetăţii ar deveni echipa de fotbal numărul unu nu doar a oraşului, ci şi a judeţului. „În mod cert Primăria nu poate să mai acorde sprijin unei asociaţii dizolvate, cum este Cetatea. Însă pe baza legii 350 privind fondurile nerambursabile, banii respectivi ar putea ajunge la o altă echipă dacă se vor depune în termen proiectele de finanţare necesare”, a precizat Lucian Harşovschi.