Fotbal Club Cetatea Suceava, echipa fanion a judeţului, a rămas fără cap, mâini şi picioare. Clubul mai există doar pe hârtie după ce Judecătoria Suceava a acceptat cererea de dizolvare a asociaţiei sportive care administra activitatea fotbalistică de la FC Cetatea. E o situaţie fără ieşire, care va avea ca rezultat dispariţia echipei de fotbal.
Prin sentinţa pronunţată pe 27 ianuarie 2010, Judecătoria Suceava a semnat actul de deces al Asociaţiei Sportive Fotbal Club Cetatea, după ce magistraţii au hotărât dizolvarea acesteia şi a numit firma Euroconsulting SPRL pentru a se ocupa cu actele privind lichidarea.
Mai exact, clubul sucevean nu va mai putea face nici o mişcare fără acordul firmei de lichidare, care va avea drept de administrare asupra asociaţiei. Este doar primul pas pentru desfiinţarea actualului club de fotbal, asta dacă nu se întâmplă vreo minune şi în recurs se schimbă soluţia Judecătoriei Suceava. Trebuie spus însă că recursul nu suspendă hotărârea din 27 ianuarie, care devine executorie din momentul în care părţile implicate sunt înştiinţate.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 26/2000, societatea care intră în lichidare este practic decapitată. La articolul 62, aliniat 1 din OUG 26/2000 „imediat după intrarea lor în funcţie, lichidatorii vor face inventarul şi vor încheia un bilanţ care să constate situaţia exactă a activului şi pasivului asociaţiei sau ale fundaţiei”. Legea stipulează şi care sunt paşii următori în astfel de situaţii.
„Lichidatorii sunt obligaţi să continue operaţiunile judiciare în curs, să încaseze creanţele, să plătească creditorii şi, dacă numerarul este insuficient, să transforme şi restul activului în bani, procedând la vânzarea prin licitaţie publică a bunurilor mobile şi imobile”.
Datorii de 23,6 miliarde de lei vechi numai către Fisc
Cererea de dizolvare a Asociaţiei Sportive Fotbal Club Cetatea Suceava a fost formulată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava. Totul a plecat de la un control efectuat de inspectorii fiscali la clubul sucevean şi în urma căruia s-a stabilit că nu s-au plătit impozite pe veniturile din salarii în sumă de 9,71 miliarde de lei vechi, contribuţiile la asigurări sociale de 5,54 miliarde de lei vechi, contribuţii individuale la asigurări sociale de 1,27 miliarde de lei vechi, asigurări pentru accidente de munca de 140 de milioane de lei vechi, precum şi sumele datorate de angajator pentru asigurări de sănătate în valoare de 1,92 miliarde de lei vechi şi nici cele datorate de asiguraţi, în sumă de 4,17 miliarde de lei vechi. În total, AS Fotbal Club Cetatea avea de plată în iunie 2008 suma de 2,359 milioane de lei (23,59 de miliarde de lei vechi). Pentru recuperarea acestor datorii, Fiscul a luat măsurile legale, respectiv a emis somaţii, titluri executorii, adrese de înfiinţare a popririlor. În urma adreselor transmise către Oficiul Judeţean de Cadastru, Primăria Suceava şi Serviciul de Înmatriculări s-a constatat că FC Cetatea Suceava nu are în proprietate bunuri mobile sau imobile. În aceste condiţii, DGFP Suceava a cerut dizolvarea asociaţiei, care a şi fost acceptată săptămâna trecută.
Preşedintele Fotbal Club Cetatea nu ştie nimic
Contactat telefonic, preşedintele Fotbal Club Cetatea Suceava Ciprian Anton a declarat cu nonşalanţă că nu ştie nimic. „Nu am luat la cunoştinţă de aşa ceva şi nu pot să comentez”, a fost declaraţia laconică a celui care se ocupă de destinele clubului local de fotbal. Mai mult, Anton a dat de înţeles că în procesul care se derulează de mai multe luni la Judecătoria Suceava, Asociaţia Sportivă Fotbal Club Cetatea nu a fost reprezentată de un avocat.
Pare greu de crezut ce se întâmplă la clubul fanion al judeţului şi mai ales cum îi sunt reprezentate interesele.
Dumitru Moldovan: „Dacă plăteam la stat, nu aveam bani pentru jucători”
Fostul preşedinte Dumitru Moldovan, cel care a condus clubul în perioada când s-au acumulat datoriile de 2,36 milioane de lei constatate de Fisc, a mărturisit că Fotbal Club Cetatea se înscrie în aceeaşi linie ca multe alte echipe din România.
„Toţi suntem vinovaţi pentru situaţia în care a ajuns echipa. Dacă plăteam la stat, nu aveam bani pentru contractele jucătorilor şi nu aveam echipă. În privinţa lotului de jucători nu mă consider vinovat, iar în ceea ce priveşte datoriile către bugetul de stat am plătit cât am putut”, a declarat Dumitru Moldovan.
Cui dă Primăria bani?
Ciudat este că în perioada în care conturile clubului erau blocate de Fisc, adică în cursul anului trecut, FC Cetatea a primit de la Primăria Suceava 13,7 miliarde de lei vechi, sumă din care nu a ajuns la bugetul de stat nici măcar un leu. Rămâne de văzut în ce condiţii va aloca Primăria Suceava banii pentru anul în curs. Practic, suma de 10 miliarde de lei vechi acceptată zilele trecute de Consiliul Local pentru activitatea fotbalistică ar trebui să ajungă la o societate dizolvată. Este greu de crezut că şefii administraţiei locale vor mai fi de acord să arunce pe fereastră aceşti bani, situaţie în care clubul de fotbal îşi încetează practic existenţa.
60 de miliarde de lei vechi, duşi pe apa sâmbetei
Asociaţia Sportivă Fotbal Club Cetatea Suceava s-a constituit ca persoană juridică de drept privat neguvernamentală, politică şi non profit, printr-o hotărâre judecătorească din 3 septembrie 2004. De-a lungul timpului, printre acţionari s-a numărat, din 2007, şi Termica Suceava, care deţinea 75% din acţiuni. Societatea de termoficare, la care unicul acţionar este Consiliul Local, s-a retras din asociere anul trecut. În ultimii patru ani, Fotbal Club Cetatea a primit de la bugetul local sume importante de bani, care cumulat se ridică la aproximativ 60 de miliarde de lei vechi, adică două milioane de dolari.
( 4 feb 2010, 11:31:30