Pentru început, ca să ştim cum stăm, există vreo întrebare care te enervează?
Mă enervează ziariştii care pun întrebări cu iz de scandal, de strâmbe. Cutare a zis nu-ştiu-ce, cum comentezi? A, şi ar mai fi una... După meciul de la Middlesbrough, cred că un an de zile, pe oriunde mergeam, aceeaşi întrebare exasperantă: ce s-a întâmplat la Middlesbrough?! Toţi cu aceeaşi chestie, mereu, nici nu mai ştiam ce să spun...
Aha... Şi totuşi, ce s-a întâmplat, de fapt, la Middlesbrough?
(Râde)
Cu limba italiană cum stai?
Înţeleg mai mult, vorbesc mai puţin, mă descurc. Chiar dacă mai greşesc, important este să mă exprim, ceilalţi înţeleg.
Nu ştiai ceva şi dinainte?
Doar cuvinte disparate. Spre exemplu, de la Steaua vorbeau foarte bine Ghionea, Ovidiu Petre, Rădoi, cei care au avut probleme cu accidentările şi au stat pe la Bologna.
E un avantaj de care mai bine te lipseşti
...Exact. Bine că nu se vorbeşte dialectul sicilian, m-am lovit de el doar la personalul auxiliar. În echipă este doar un singur sicilian, chiar de aici din Palermo, Tedesco.
Despre colegii de la Palermo
Ce impresie ţi-au făcut la debut colegii şi totodată concurenţii tăi, Bovo şi Kjaer?
Bovo este un jucător foarte experimentat, are o mulţime de meciuri în Serie A, se şi vede... Kjaer e mai tânăr, are 21 de ani parcă, dar este foarte puternic, are calităţi fizice deosebite, iar de curând a fost chemat şi la echipa naţională a Danemarcei.
Tu vii, în schimb, cu o mulţime meciuri în cupele europene, la naţională...
Aşa e, dar tu m-ai întrebat de ei. Singurul meu regret este că nu am prins aici întreaga perioadă de pregătire, fiindcă atunci altfel se punea problema. Ei au jucat toate meciurile de pregătire în formula aceasta, şi-au făcut planurile cu formula aceasta, era logic să înceapă aşa. Eu am venit de puţină vreme, iar apoi a trebuit să plec imediat pentru meciul cu Ungaria. Va trebui să aştept, să mă acomodez, fiindcă nici mie nu mi-e uşor. E altă climă care nu mi-a priit, dar încerc să mă obişnuiesc.
Cu parametri fizici ar trebui să stai excelent fiindcă ai prins totuşi pregătirea cu Steaua.
Cu Steaua a fost un pic diferit. Am avut o perioadă de vacanţă foarte scurtă, de 9 zile, iar apoi a trebuit să ne punem repede la punct pentru meciurile cu Ujpest. Aici se simte diferenţa de intensitate la meciuri, se depune alt efort în campionatul italian.
Tu l-ai avut antrenor pe Zenga şi la Steaua, s-a schimbat ceva şi în concepţia tactică?
Doar sistemul de joc, dar asta depinde şi de jucătorii pe care îi are la dispoziţie.
De Carozzieri, celălalt fundaş central, ce ştii?
Ştiu doar că a fost depistat cu ceva substanţe interzise şi suspendat doi ani.
În viziunea ta, jucătorul reprezentativ al lui Palermo care ar fi?
Păi nu este numai unul... Ar fi Cavani care este un superjucător, cu nişte calităţi extraordinare, Miccoli care de multe ori este incredibil, mai sunt Bovo, Balzaretti, Tedesco – jucători cu mare experienţă, apoi Simplicio, Bresciano...
Zenga l-a ţinut rezervă în primul meci oficial
I-ai cam enumerat pe toţi... Preşedintele Zamparini ce impresie ţi-a făcut?
Când am semnat contractul dânsul nu era prezent. Atunci totul s-a făcut în viteză, am semnat în aceeaşi zi în care am sosit la Palermo, am făcut şi vizita medicală şi toate celelalte formalităţi. L-am întâlnit înainte de acel triunghiular cu Mallorca şi Sevilla. Ne-am salutat şi asta a fost tot. Nu mi s-a părut o persoană care să-şi dorescă să iasă des în faţă.
Referitor la meciul cu Napoli... Zenga a avut o discuţie cu tine, ţi-a explicat de ce nu a mers pe mâna ta?
Nu, şi nici nu cred că trebuie să-mi explice mie ceva, sau altui jucător. Este antrenor şi el ia deciziile. Nu aşteptam nici o explicaţie de la el şi asta mi se pare normal.
Către final, când Napoli începuse să preseze cu disperare, mă aşteptam să intri, ca să aperi rezultatul.
M-am încălzit o repriză întreagă, dar asta e.
Dar rezultatul ţi s-a părut echitabil?
(Pauză)...
Napoli a făcut o partidă foarte bună! E o echipă puternică, de aceea se poate spune că am obţinut o victorie mare.
Refuză să iasă în oraş cu Zenga şi familia acestuia
Ai o relaţie mai apropiată cu Zenga, date fiind antecedentele?
Nu, şi nici nu mi-aş dori o relaţie preferenţială comparativ cu alţi jucători. El vorbeşte în vestiar numai în italiană, tocmai ca să mă forţeze şi pe mine.
Dar după ce îţi vei aduce şi familia, relaţiile nu se vor strânge, având în vedere că şi soţia lui Zenga e româncă?
Nici să nu te gândeşti că o să ne întâlnim să luăm masa în oraş! Eu sunt jucător şi trebuie să-mi văd de treaba mea. Trebuie păstrată o relaţie strict profesională. Altfel, se poate interpreta şi nu-mi doresc asta. N-aş vrea să ajung să se ferească băieţii de mine în vestiar.
Pentru a încheia capitolul Palermo, crezi că trebuia să faci pasul acesta mai devreme?
Da, cred că era mai bine. Poate acum doi ani ar fi fost cel mai bine să fi făcut pasul acesta. Oricum eu mă bucur că s-a întâmplat şi acum, după o perioadă în care am avut performanţe cu Steaua, cu echipa naţională la turneul final... Trebuia să schimb, plus că deja la Steaua începuse reconstrucţia echipei şi mă simţeam cam bătrân printre copiii aceia în vestiar.
Dayro Moreno, lipsă de respect faţă de colegi
Pentru a face trecerea la Steaua, pe cine vezi acum fundaş central alături de Ghionea?
Baciu a demonstrat că, oricând e nevoie de el, intră şi îşi face datoria. Tudose e un jucător tânăr, cu calităţi foarte bune. La fel şi Ninu. Mai este şi Ionuţ Rada...
Aflu că s-ar fi transferat la Elche.
Asta o aflu şi eu acum. Mie mi s-a spus că dacă plec eu, Rada nu se mai transferă.
Să vedem dacă se confirmă. După părerea ta, Dayro merită reprimit în lot?
Depinde de motivele pe care le-a avut pentru a absenta de la programul echipei. Fiindcă poate fi şi o lipsă de respect pentru ceilalţi colegi. Cum să te mai uiţi în ochii lor, când ei alergau pe căldură, dădeau ture de teren, se calificau în Europa League, iar tu stăteai pe la mare?! Altfel, oricine merită o a doua şansă. Mie îmi pare rău de el, fiindcă el poate încă să ajute Steaua, e un jucător cu calităţi foarte bune.
Impresionat de Tănase
Despre noua achiziţie, Tănase?
Eu am rămas plăcut surprins încă de la primul lui joc la naţională, cu Serbia. Când a intrat, a demonstrat o asemenea maturitate încât aveai impresia că era de mulţi ani în echipă. Eu cred că va ajunge un mare jucător.
Nu ştiu dacă ai aflat, s-a făcut mare tevatură fiindcă la vizita medicală s-a descoperit că are un picior mai lung.
Nu cred că este singurul, sunt destui jucători în situaţia asta (n. rep. – între timp, aflu din presa italiană că şi Diego ar avea această caracteristică).
Vede CFR Cluj favorită la titlu
Cum vezi noua ediţie de campionat?
Cred că la titlu se vor bate Steaua, CFR Cluj, Dinamo, Timişoara şi, normal, Unirea. Ar mai fi şi Rapidul, dar acolo nu mai există stabilitate financiară şi acest lucru îşi pune foarte mult amprenta asupra jucătorilor.
Le-ai enumerat cam pe toate. Totuşi, din afară, la rece, pe cine vezi campioană?
Eu mi-aş dori foarte mult să câştige Steaua, dar realist fiind cred că prima şansă o are CFR. E o echipă matură şi stabilă din toate punctele de vedere. Însă, dacă la Steaua va fi continuitate, dacă se va miza pe aceşti tineri, atunci Cristiano Bergodi poate crea o echipă care să domine peste un an, doi, fotbalul românesc.
Dinamo?
Va rămâne mereu o echipă care se va bate la campionat. Din păcate pentru ei, au o problemă. Sunt disperaţi să joace în Liga Campionilor, au făcut o obsesie din asta şi cred că acest lucru pune o mult mai mare presiune pe jucători şi antrenori. Din acest motiv cred că n-au câştigat anul trecut.
Jucătorii tineri, terorizaţi de suporteri
Suporterii au ajuns o problemă în fotbalul intern.
Cei din Bucureşti sunt foarte pretenţioşi. La Steaua, la Dinamo, se întâmplă ca jucătorii să primească ameninţări, să vină câteva sute de suporteri şi să spună că dacă nu-i bateţi pe-ăia, nu mai ieşiţi din casă. Pentru mine nu era o problemă, împreună cu cei mai experimentaţi, cu Ghionea, cu Petre Marin, nu ne lăsam influenţaţi, dar aveam pe lângă noi copii ca Andrei Ionescu, Tudose, Onicaş, care erau albi la faţă. Pentru mine, un suporter înseamnă altceva. Trebuie să fie alături de echipă şi de jucători şi la bine şi la rău.
Răzvan Lucescu pare că profesează de 20 de ani
Să trecem şi la echipa naţională. A venit Răzvan Lucescu. Ce s-a schimbat?
În primul rând a încercat să implementeze o altă abordare a meciurilor, o mai mare conştientizare a ceea ce înseamnă echipa naţională şi a venit şi cu nişte idei tactice sănătoase. Nu se vede că ar fi un antrenor atât de tânăr. Pare că profesează de peste 20 de ani. Naţionala este pe un drum bun.
Eşti realist sau mai crezi în procentul ăla mic de calificare?
Cât timp se mai poate, e bine să visăm.
OK, hai să presupunem că nu mai avem şanse deloc. Când crezi că s-a pierdut calificarea? Părerea mea este că s-a întâmplat deja după primul meci.
Într-adevăr, meciul cu Lituania nu ne-a picat deloc bine. Îl consider un accident, dar uite că de aici au pornit parcă toate. A început şi o campanie mediatică foarte dură, foarte aspră, din punctul meu de vedere disproporţionată.
Echipele mici fac probleme
Crezi că a fost împotriva echipei naţionale? Nu împotriva unor oameni, a unor factori?
Important este că ne-a afectat pe toţi. Apoi a venit meciul din Faroe, câştigat greu, iar criticile s-au amplificat. Ai văzut că la fel de greu a învins şi Franţa, de curând. S-au dus vremurile în care se câştiga la scor partidele cu Faroe, Luxemburg sau Malta.
Ce jucători tineri sau noi, căci pe Ghioane îl putem considera practic nou, pot apărea în echipa naţională?
Da, Ghioane e un jucător foarte experimentat, a jucat cu Dinamo Kiev multe meciuri în Liga Campionilor şi va fi foarte util la naţională. Ăsta a fost doar începutul. Îi mai văd pe Tănase, Roman, Bogdan Stancu, Tătăruşanu şi Pantilimon, Dănănae...
Modelele lui Goian
Poţi să-mi enumeri trei jucători străini care joacă pe postul tău şi pe care au fost modele pentru tine?
Hyppia, Rio Ferdinand şi... îl admir mult pe Carragher, care joacă încă la un nivel foarte ridicat aproape numai din plasament şi inteligenţă.
Atacanţii care i-au făcut zile negre
Dar nişte atacanţi care ţi-au creat un disconfort în a-i marca?
Ribery. Niciodată nu mi-a plăcut să joc contra lui. Nu ştii când să-l ataci, cum să-l ataci... Iar dacă nu-l ataci cum trebuie, ori iei galben ori trebuie să-l prinzi din urmă. Iar un altul, de la noi, este Gigel Bucur. Îmi amintesc şi de Kanoute de la Sevilla. Iarăşi, Benzema este dificil de marcat.
A fost aproape de Livorno
Închei cu nişte întrebări ale unui coleg din presa bucureşteană, al cărui mesager sunt. Dacă Zenga pleacă de la Palermo, rămâi sau pleci cu el?
Am contract pe 4 ani cu Palermo, dar sper să continui aici cu Zenga.
Zenga te-a vrut şi anul trecut, la Catania?
Dacă m-ar fi vrut, cred că aş fi aflat şi eu. Oricum, era vorba şi de buget, iar Catania îl luase deja pe Dică.
Anul acesta ai mai avut şi alte oferte?
Da, înainte de a intra Palermo pe fir, aveam o ofertă serioasă de la Livorno, pe care eram decis să o iau în calcul.
Nu va accepta să joace la Dinamo
La ce echipe din România ai accepta să joci după revenirea în fotbalul românesc?
La Dinamo nu cred că aş putea să joc. Bineînţeles, Steaua ar fi prima opţiune, dar aş fi prea bătrân şi nu cred că m-ar mai vrea Steaua.
Curiozităţi
Dintre cei patru fraţi Goian, Dorin a fost coechipier cu unul singur şi doar într-un singur meci, şi acela la tineret! Este vorba despre Gigi Goian, în prezent emigrat în SUA, cu care a făcut pereche de fundaşi centrali într-o deplasare a Forestei la Bistriţa, scor 0-0. Cel mai mare dintre fraţi, Liviu, a jucat în echipa de aur a Cetăţii, cu Caşuba, Buliga, Gafencu etc şi este responsabilul pentru traiectoria ulterioară a lui Dorin. După cum se ştie, cel mai mic, Lucian, joacă la Dinamo Bucureşti.O întâmplare amuzantă cu Toja: ”După o înfrângere în deplasare, atmosferă de înmormântare în autocar. Mă pomenesc cu o întrebare de la Toja, foarte nedumerit: de ce e toată lumea supărată?!! Venind de la LA, unde se juca fără un stres major, nu cunoştea încă mentalitatea Stelei. Între timp s-a adaptat, a dovedit că este un fotbalist valoros şi a devenit jucător de bază.”Cristian Melinte, cazat la acelaşi hotel, a dezvăluit împrejurările în care a ajuns coleg cu Goian la Palermo. A venit în probe ca jucător liber de contract, recomandat lui Zenga de Ionuţ Chirilă. A fost în lotul lărgit al lui Dinamo în perioada Rednic, dar în prima ligă a jucat la UTA sub comanda lui Lăcătuş. Un atu convingător pentru cooptarea sa în lotul rosanero pare să fi fost posibilitatea sa de a putea acoperi orice post din defensivă.
Dorin Goian despre:
Antrenorii care i-au influenţat cariera: ”Primul a fost Marin Barbu ”Magiun” care, după retrogradarea Forestei, m-a luat cu el la Ceahlăul, altfel nu se ştie cum mai scoteam eu capul din divizia B. Apoi, este Victor Piţurcă, el fiind cel cu care am debutat la echipa naţională şi care l-a împins pe Chivu în linia de mijloc pentru a-mi face loc. Acelaşi lucru l-a făcut şi Protasov cu Rădoi, într-o vreme în care perechea Ghionea-Rădoi era cea mai tare din ţară.”Viitor: ”După încheierea carierei de jucător, mi-ar plăcea să fiu antrenor, dar nu exclud nici o funcţie de conducere. Cetatea Suceava: ”Îmi doresc să ajut cândva echipa să ajungă în prima divizie, acolo unde consider că-i este locul. Poate o voi face din postura de antrenor, poate de jucător, nu se ştie niciodată. Nu exclud nici un eventual tandem Goian în echipa Cetăţii.”