Handbaliştii echipei Universitatea Suceava au reuşit să câştige trofeul memorial „Mihai Mironiuc” pentru a doua oară consecutiv. La această a patra ediţie a turneului organizat de Universitatea Suceava la sala LPS Suceava au fost prezente trei echipe cu pretenţii din Liga Naţională, Steaua Bucureşti, Ştiinţa Bacău şi Minaur Baia Mare, campioana Republicii Moldova, Olimpus Chişinău, dar şi echipa secundă a Sucevei. Handbaliştii pregătiţi de Leonard Bibirig şi Petru Ghervan au obţinut victorii în toate cele cinci meciuri disputate la această competiţie, cel mai important în faţa Stelei, în meciul decisiv pentru câştigarea trofeului. Vineri, în prima zi a turneului, studenţii s-au impus, dimineaţă, în faţa moldovenilor de la Olimpus Chişinău, scor 35-30 (16-13) şi, seara, în faţa celor de la Minaur Baia Mare, scor 28-25 (16-14). În a doua zi a competiţiei, Universitatea a trecut de Ştiinţa Bacău cu scorul de 33-31, după ce oaspeţii conduceau la pauză cu 17-16. În etapa a patra, meciul dintre cele două echipe ale Universităţii nu s-a mai jucat, dar în această partidă nu se mai punea problema învingătoarei. În ultimul meci al turneului, Universitatea a jucat contra Stelei, partida fiind de fapt o finală pentru câştigarea trofeului, ambele echipe fiind neînvinse până la acel moment.
Studenţii au învins Steaua pentru prima dată, după un meci spectacol
Cel mai aşteptat meci al memorialului pentru suporterii Universităţii a fost cel cu Steaua Bucureşti, echipă pe care studenţii nu au învins-o niciodată. La fel ca şi în campionat, când au fost de mai multe ori la un pas de a învinge Steaua, handbaliştii pregătiţi de Leonard Bibirig au intrat foarte motivaţi în teren, fără să le pese că aveau în faţa lor o echipă cu pretenţii la titlu şi mulţi jucători din naţională. Cu un Bogdan Pralea într-o formă de zile mari, sucevenii au făcut o primă repriză excelentă în care şi-au surprins adversarii în dese rânduri, prin combinaţii în viteză, dar şi acţiuni individuale. Oaspeţii au reuşit să conducă o singură dată în acest meci, în minutul patru, când au înscris de două ori şi au adus scorul la 3-2. Studenţii au revenit şi s-au distanţat la două, trei şi mai apoi pe finalul reprizei la cinci goluri, în minutul 26, când tabela arăta 15-10, înscriind chiar şi în inferioritate numerică.
Ultimele două minute au aparţinut tot universitarilor, care au înscris trei goluri consecutive, intrând la vestiare cu o diferenţă destul de confortabilă, de şase goluri, scor 18-12. În partea a doua a jocului a venit rândul lui Iulian Andrei să facă spectacol în poarta Sucevei, exasperându-şi adversarii prin intervenţii de mare jucător. Turul de forţă al sucevenilor a continuat la poarta Stelei şi în repriza secundă, jucătorii lui Leonard Bibirig reuşind să mărească avantajul la opt goluri, diferenţă ce s-a menţinut minute bune pe tabelă. În ultimele 13 minute ale partidei, jocul Universităţii a scăzut în intensitate, fapt ce le-a permis steliştilor să se apropie la trei goluri când mai era un minut de joc, dar deja era prea târziu pentru o revenire, scor 26-23. În ultima fază a meciului, Dospinescu a mai înscris o dată şi a închis tabela la 27-23 în favoarea Sucevei, aceasta fiind prima victorie din istoria Universităţii în faţa celor de la Steaua Bucureşti.
Pentru suceveni au reuşit să marcheze Adomnicăi (6 goluri), Gavriloaia (5), Mitrea, Chiruţ, Bursuc şi Tcaciuc, câte trei goluri fiecare, Dospinescu şi Brădăţan, câte două goluri.
Andrei Iulian a fost ales cel mai bun portar al turneului
La finalul competiţiei, organizatorii turneului, împreună cu reprezentanţii fiecărei echipe au stabilit şi câţiva jucători care s-au evidenţiat în jocuri, de la Universitatea, Iulian Andrei fiind desemnat cel mai bun portar al turneului. Cu o modestie ieşită din comun, portarul sucevean a declarat că l-a surprins acest premiu, mai ales că, după părerea sa, colegul său Bogdan Pralea a fost mai bun. Cel mai bun jucător a fost declarat interul stânga de la Minaur Baia Mare, Alex Stamate, cel care vine din Franţa şi este una din achiziţiile importante făcute de baimăreni în pauza competiţională. Chiar dacă au ocupat ultimul loc în clasament, moldovenii de la Olimpus Chişinău au luat şi ei un premiu, Vitali Niniţă fiind declarat cel mai bun tânăr jucător de perspectivă. Cel mai bun marcator a fost ales Cristian Radu Ghiţă, de la Ştiinţa Bacău. În clasamentul pe echipe, după Suceava şi Steaua, a treia poziţie a fost ocupată de Minaur Baia Mare, cea care a învins în meciul direct echipa de pe locul patru, Ştiinţa Bacău. Locul cinci i-a reveni Universităţii II, în timp ce ultimul loc a fost ocupat de formaţia Olimpus Chişinău.
Bibirig: „Mai avem de lucrat la faza de atac”
La finalul celor trei zile ale turneului „Mihai Mironiuc”, antrenorul Leonard Bibirig s-a declarat mulţumit de utilitatea meciurilor disputate, în care a reuşit să-şi dea seama unde mai este de lucrat la jocul echipei.
„Aşa cum mă aşteptam, jocurile din acest turneu au fost foarte utile pentru noi, mai ales că am jucat în compania unor echipe ce s-au întărit în această vară cu jucători de valoare. Totuşi, mai avem de lucrat la găsirea jucătorilor ce să suplinească lipsa lui Ignat şi Ţuţu, dar şi la jocul din atac pe semicerc, acolo unde întâmpinăm probleme. Varianta cu Tcaciuc pe postul de pivot în atac pare să fie una bună, Ion având evoluţii destul de bune în meciurile din turneu”, a declarat antrenorul Leonard Bibirig.
La finalul acestei săptămâni, universitarii vor bifa al doilea turneu din această vară, la Braşov, acolo unde vor mai fi prezente formaţiile Dinamo Bucureşti, Ştiinţa Bacău şi echipa gazdă.