După mulţi ani de pauză, Turul ciclist al României a poposit din nou la Suceava. Cea mai importantă competiţie ciclistă din România, denumită şi Mica Buclă a ajuns ieri după masă în Suceava, aceasta fiind prima dată după 1989, când competiţia se opreşte în municipiul reşedinţă de judeţ. Ultimul contact al sucevenilor cu Mica Buclă a fost acum trei ani, atunci când caravana cicliştilor doar a tranzitat oraşul. Din păcate, această etapă a coincis şi cu accidentarea a doi ciclişti, unul dintre aceştia fiind transportat la Spitalul Judeţean Suceava.
Bulgarul Petrov a suferit fractură de claviculă
Ciclistul bulgar Daniel Petrov, în vârstă de 20 ani, s-a rănit după ce a căzut în timpul etapei a 46-a a Turului Ciclist al României. Accidentul s-a petrecut în timp ce una din motocicletele care însoţesc caravana a oprit pentru ca bărbatul care o conducea să facă mai multe fotografii. Cel mai probabil ca urmare a neatenţiei, Daniel Petrov a intrat în motocicletă, în impact fiind implicat şi un alt ciclist, Panuşi Besemir. Dacă ultimul a scăpat fără leziuni prea importante,
Petrov s-a lovit la umărul drept după ce a căzu şi a fost transportat de urgenţă, cu ambulanţa din Bucureşti care însoţea concurenţii. La Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” ciclistul bulgar a fost consultat de un specialist ortoped, care l-a diagnosticat cu o fractură de claviculă dreaptă, iar după acordarea îngrijirilor medicale sportivul a părăsit unitatea sanitară.
Acesta este cel de-al doilea accident de la startul cursei, după ce în etapa cu numărul doi disputată între Brăila şi Bacău, un alt sportiv a căzut destul de rău şi a ajuns la spital cu o fractură de claviculă.
7 ciclişti s-au pierdut pe drum
Dacă la startul ediţiei din acest an s-au prezentat un număr de 60 de sportivi, până la Suceava au mai rămas 53 de ciclişti în concurs. Cea de-a patra etapă a acestui eveniment a avut ca punct de plecare oraşul Botoşani, sportivii având de parcurs până la Suceava nu mai puţin de 134 de kilometri, pe traseul Dorohoi, Vârful Câmpului, Siret, Rădăuţi. Pe această distanţă, cicliştii au avut programate trei sprinturi şi o căţărare de tip B, traseul fiind unul dintre cele mai rapide din această a 46-a ediţie.
În condiţiile abandonurilor şi accidentărilor de ieri, la startul etapei cu numărul cinci, ce va avea loc în Târgu Neamţ, se vor prezenta doar 51 de sportivi.
Italianul Rino Zampillini a câştigat etapa de la Suceava
Pe traseul de la Botoşani la Suceava, cea mai bună evoluţie a avut-o ciclistul italian Rino Zampillini, cel care a trecut primul linia de sosire, în aplauzele câtorva zeci de curioşi veniţi la finişul etapei din centrul oraşului. Deşi este italian, ocupantul locului I din această etapă concurează pentru un club din Bulgaria, la fel ca şi belgianul Peiter Gmylbert, cel care a sosit al doilea, ultimul loc al podiumului revenindu-i ungurului Zoltan Madarasz. Ca la fiecare sfârşit de etapă, organizatorii au oferit şi cele cinci tricouri de culori diferite. Cel mai important tricou, cel de culoare galbenă, oferit liderului în clasamentul general a revenit grecului Yoannis Tamouridis, în timp ce tricoul albastru, pentru cel mai bine clasat concurent din România a ajuns la dinamovistul Daniel Anghelache. Cel mai bun sprinter, recompensat cu tricoul roşu a fost tot un român, Tamas Csicsaky din Tuşnad, cel care în etapa trecută câştigase şi tricoul verde, care de această dată i-a fost oferit bulgarului Stefan Hristov. Câştigătorul etapei, italianul Rino Zampillini s-a ales la finalul cursei şi cu tricoul alb, cel acordat celui mai combativ concurent.
Premii oferite de organizatori reprezentanţilor judeţeni
La premiere, organizatorii naţionali ai Turului Ciclist al României au acordat şi câteva premii celor care s-au implicat în această competiţie, printre premianţi aflându-se şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a primit un tricou galben, inscripţionat cu numele său, dar şi o cupă. Tot aici a fost recompensat şi reprezentantul Direcţiei pentru Sport a Judeţului Suceava, Mihai Androhovici, cel care s-a implicat activ în organizarea etapei de la Suceava.
Trafic rutier, gâtuit de competiţie
Etapa de ieri a Turului Ciclist al României a adus şi mulţi nervi pentru suceveni. Având în vedere că traseul pe care au sosit cicliştii trebuia securizat, organizatorii au cerut Poliţiei Rutiere să ia măsurile necesare. Aşa se face că traficul rutier a fost blocat total mai bine de o oră pe mai multe străzi ale municipiului Suceava, generând nemulţumire în rândul şoferilor. Cum sosirea cicliştilor a fost în jurul orei 16.00, adică la o oră de vârf pentru sucevenii care ies de la muncă, până la nebunia din trafic nu a mai fost decât un pas. Şi peste toate acestea s-a suprapus şi căldura sufocantă de ieri după-amiază, ceea ce a crescut cota de înjurături a şoferilor.
(11 iun 2009, 12:12:02
Apreciez initiativa TURURILOR BUCOVINEI SI MANASTIRILOR la ciclism si astept finalizarea proiectelor.