Cei mai puternici oameni din România s-au întrecut ieri în parcarea de la Iulius Mall într-un concurs care a adunat mai puţină lume decât ar fi fost normal pentru un asemenea eveniment, mai ales că şi vremea a ţinut cu organizatorii. Tractarea camionului, căratul unor „valize” de câte 130 de kg au fost doar două din probele urmărite cu interes şi aplaudate la scenă deschisă.
Mii de tone au fost ridicate sau tractate ieri exclusiv de oameni, fără ajutorul vreunei maşini. Un lucru firesc, de vreme ce am asistat la concursul destinat celor mai puternici oameni.
Din concurs nu putea lipsi cea mai puternică familie din România. Dacă Mirela Pârjol, campioană mondială de skandenberg, a asistat din public la competiţiei, soţul ei, Mircea, şi fiul Paul s-au înhămat la o muncă de Sisif.
La doar 18 ani, Paul Pârjol, numit şi „Prinţul”, s-a dovedit cel mai bun în câteva probe. Dacă la haltere a fost singurul care a ridicat 150 de kg, la proba de cărat „valize” a reuşit să treacă linia de sosire după mai puţin de 10 secunde, ceea ce l-a urcat pe prima poziţie. Şi când te gândeşti că în acele „valize” nu erau bani, ca la fotbal, ci greutăţi de 130 de kg în fiecare bagaj.
Cel mai „uşor” concurent a fost Ilie Marcel, zis „Spartanul”, care cântărea 108 kg, în timp ce la polul opus s-a situat Daniel Stancu, zis „Mudava”, cu 159 de kg.
Favoritul publicului, cel mai aplaudat concurent, s-a dovedit a fi Răzvan Breslaşu, zis „Fomică”.
Lista concurenţilor a fost completată cu alte nume de scenă. Astfel, Marian Lighean era „Big John”, Cristian Lighean, a concurat sub numele de „Crihanul”, în timp ce Mircea Pârjol a fost „Profesorul”.
Tractarea tirului, cea mai aşteptată probă
Puterea concurenţilor a făcut şi victime. Chiar la prima probă, „buşteanul” din metal pe care l-au ridicat cei 7 musculoşi s-a rupt şi a fost nevoie de un aparat de sudură pentru ca totul să poată continua.
Cel mai aşteptat moment al concursului a fost tractarea unui cap de tir, cu greutatea de 7,5 tone.
Concurenţii au avut de parcurs o distanţă de 20 de metri, totul contracronometru cu hamul pe ei şi capul de tir în urma lor.
Competiţia a mai cuprins şi proba de ridicat bile cu greutăţi de până la 150 de kg la înălţimi de circa 1,5 metri.
În afara organizatorilor, Nord Club Arena, maestru de ceremonii a fost Radu Valahu, cunoscut după ce l-a provocat pe cvadruplul campion mondial la skandenberg, Ion Oncescu.
Tăietorii de lemne au rupt topoarele sâmbătă
Dacă ieri a fost ziua oamenilor puternici să se lupte pentru supremaţie, sâmbătă s-au distrat în concurs specialiştii în ale lemnului.
Competiţia a cuprins 3 probe şi a aliniat la start 16 bărbaţi. Aceştia au fost nevoiţi să „felieze” un buştean, să taie un altul oblic şi apoi să taie un lemn cu toporul.
„Este un concurs de demonstraţie, forţă şi viteză. M-aş băga şi eu în concurs, dar nu prea mă pricep la acest sport”, a mărturisit Radu Valahu.
Concurenţii care au participat la competiţiile organizate de Nord Club Arena au fost răsplătiţi cu premii în bani şi obiecte în valoare de 2.000 de euro.
Dacă pentru concurenţi a fost nevoie de concentrare, publicul s-a distrat cu două mascote, un iepure şi un câine care au dat noroc cu toată lumea şi s-au imortalizat în fotografii cu cei prezenţi la faţa locului.