Aflată în pauză competiţională, echipa locală de rugby, CSM Bucovina Suceava sărbătoreşte în acest week-end 45 de ani de la primul meci oficial jucat în România. Sâmbătă, începând cu orele 10.00, stadionul Unirea din Suceava va fi gazda acestei sărbători, în care sunt programate mai multe meciuri oficiale, de pregătire, dar şi demonstrative, atât la juniori, seniori sau old boys.
„La această sărbătoare a rugbyului sucevean sperăm să fie alături de noi toţi prietenii acestui sport, fie foşti jucători, arbitri, suporteri, dar şi cei care ne-au ajutat şi ne ajută în continuare, reprezentanţii Consiliului Local şi Judeţean, primarul Ion Lungu şi sponsorii noştri. Având în vedere relaţiile foarte bune pe care le avem cu Republica Moldova am invitat şi prietenii din Chişinău, dar din păcate nu au putut să vină deoarece participă la un turneu internaţional la Tiraspol, acolo unde este plecat şi Dumitru Livadaru cu echipa de juniori”, a declarat antrenorul sucevean Constantin Vlad.
Programul zilei
Astfel, de la orele 10.00, în teren vor intra cei mai mici, mai exact juniorii II, CSM Bucovina Suceava întâlnind în Campionatul Regional Moldova Nord, formaţia similară a Politehnicii Iaşi. De la orele 11.30, cei prezenţi la teren vor avea ocazia să urmărească un meci test între CSM Bucovina Suceava şi Politehnica Iaşi, echipe aflate în primul eşalon rugbystic din România. În jurul orelor 12.30, fostele glorii îşi vor aminti din nou de emoţiile din teren într-un meci de olds boys, în teren întâlnindu-se formaţiile Bucovina Olds, formată din foşti jucători suceveni şi Barbarians Moldova, echipă alcătuită din foşti rugbyşti din Iaşi, Paşcani sau Gura Humorului.
Prima echipă a Sucevei purta numele de Constructorul TRC
Prima echipă de rugby a Sucevei s-a înfiinţat în anul 1962, sub numele de Constructorul TRC Suceava la iniţiativa inginerului constructor Sebastian Mihalcea, repartizat de la Iaşi la Suceava în interes de serviciu.
Echipa proaspăt înfiinţată era finanţată de Trustul Regional de Construcţii, selecţia pentru lotul acesteia fiind făcută printre tinerii care erau angajaţi la această societate şi care au mai practicat alte sporturi. Un an mai târziu, echipa suceveană dispută şi primul meci oficial în divizia secundă, la Agronomia Iaşi, la finalul campionatului clasându-se pe poziţia a treia. După mai multe tentative, echipa suceveană reuşeşte să promoveze în prima divizie la finalul sezonului 1971 – 1972. În anul 1973, echipa ia denumirea sub care joacă şi astăzi, de CSM Suceava, deoarece a fost preluată de clubul cu acelaşi nume înfiinţat în acel an şi care era finanţat de la bugetul statului.