Tânărul cu dosar penal a aprins o torţă pe stadion, în timp ce ceilalţi trei au făcut scandal şi au îmbrâncit mai mulţi poliţişti comunitari.
În cazul celor trei, accesul pe orice stadion în care se desfăşoară un meci de fotbal este interzis pentru şase luni de zile, în timp ce al patrulea va avea interdicţie pe 1-3 ani, însă o decizie finală va fi luată de procurorii care vor prelua cercetările în acest caz.
Torţă aruncată în mijlocul galeriei
Incidentul a plecat de la Vasile Paşcu, un tânăr în vârstă de 21 de ani, din municipiul Suceava. Acesta a intrat pe stadionul Areni cu o torţă, pe care a aprins-o şi a ridicat-o deasupra capului. La scurt timp, tânărul a aruncat torţa între suporterii din jur, zona fiind învăluită imediat într-un nor de fum. Identificat şi dus la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, Vasile Paşcu s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „folosire în incinta arenei sportive a obiectelor artizanale şi de distracţie, pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T1,T2”, fapt interzis de noua lege privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.
Dosarul său va ajunge la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Conform legii, după definitivarea cercetărilor, procurorul poate dispune o interdicţie pe stadioane, cuprinsă între unu şi trei ani. O interdicţie poate fi aplicată încă din timpul începerii urmăririi penale, însă numai pentru cel mult 180 de zile.
Scandal, înjurături şi îmbrânceli
În timp ce tânărul de 21 de ani era dus către sediul Jandarmeriei, ceilalţi membri ai galeriei, nemulţumiţi că unul de-al lor a fost ridicat de jandarmi, au început să facă scandal şi să-i înjure pe mai mulţi oameni de ordine.
Căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, spune că mai mulţi membri ai galeriei au început să se împingă în poliţiştii comunitari aflaţi în zonă, astfel că jandarmii au sărit în ajutorul colegilor lor, restabilind ordinea şi reţinând trei tineri, care au fost în fruntea celor care au făcut scandal.
Gabriel Vornicu, de 23 de ani, Bogdan Gâtman, de 21 de ani, şi Andrei Nichiteanu, de 21 de ani, toţi cu domiciliul în Suceava, au fost urcaţi şi ei în duba Jandarmeriei, după audieri fiind sancţionaţi cu câte 700 de lei pentru deranjarea ordinii şi liniştii publice, împotriva lor dispunându-se şi interdicţia de a intra pe orice stadion din România timp pe 6 luni.
Conform noilor reguli, numele celor patru au fost introduse în baza de date cu suporteri delicvenţi a Jandarmeriei Române. Acesta este primul caz de interdicţie pe stadioane în rândul suporterilor din judeţ.
La partida cu FC Botoşani, forţele de ordine au fost compuse din 50 de jandarmi şi 35 de poliţişti comunitari, partida fiind evaluată ca una cu grad de risc mediu.
Şeful Poliţiei Comunitare nu-şi reproşează nimic
Despre modul în care torţa a ajuns în tribune, Viorel Horodenciuc, şeful Poliţiei Comunitare Suceava, nu-şi reproşează nimic. Mai mult, el a avut şi o explicaţie privind prezenţa torţei care a declanşat scandalul.
„La noi, la Suceava, tribunele sunt mai joase şi un obiect putea fi aruncat foarte uşor din exterior. La intrarea spectatorilor s-au efectuat controale temeinice şi sunt convins că torţa nu a fost introdusă pe această cale”, a spus Horodenciuc.
Conform legislaţiei, fiecare club este obligat să asigure măsuri de securitate la meciurile disputate pe teren propriu. La Suceava, această sarcină revine Poliţiei Comunitare, care a încheiat un contract cu reprezentanţii Fotbal Club Cetatea. Numai că, şeful Poliţiei Comunitare Suceava spune că nu are suficienţi oameni pentru a asigura acest serviciu, motiv pentru care măsurile de securitate se asigură în comun cu Jandarmeria.
(26 sep 2008, 11:03:48