Între 15 şi 17 august, la Cabana Telescaun s-a desfăşurat cea de-a treia ediţia a Festivalului VODAFONE de Sporturi Extreme Dorna Xtrem. Manifestarea a debutat vineri, zi dedicată în întregime antrenamentelor şi recunoaşterii traseului, unul cu totul nou şi mult mai tehnic şi spectaculos decât la precedentele ediţii.
Seara, s-a respectat tradiţia, şi toţi cei care urcaseră la cabana de la capătul liniei de telescaun au stat în jurul focului de tabără discutând despre traseu sau despre experienţele trăite de la precedenta ediţie. Sâmbătă de la ora 14.00, după ultimele antrenamente şi înscrieri, peste 75 de concurenţi au luat startul în proba de downhill.
Premii
După o luptă mult mai strânsă decât anii trecuţi, concursul juniorilor, premiaţi separaţi anul acesta, a fost câştigat de Andrei Jitariu, care a parcurs cei doi kilometrii şi şase sute de metri ai traseului în 4 minute şi 31 de secunde, fiind urmat, la cinci secunde, de către Flaviu Drăghici şi Pavel Sergiu (4:44).
La seniori, campionul en-titre Sorin Părău şi-a păstrat titlul, fiind cronometrat cu 3 minute 48, la doar o secundă în faţa locului doi, adjudecat de către Ovidiu Seician, în timp ce poziţia a treia i-a revenit lui George Stănilă.
Seara de sâmbătă a fost alocată refacerii cicliştilor şi petrecerii, mulţi dintre ei admirând eclipsa parţială de lună.
Duminică, traseul de peste 3 kilometri ai probei de Cross-Country a fost parcurs cel mai repede de către Radu Tudor, competiţia nedovedindu-se a fi una la fel de tentantă pentru rideri, doar nouă concurenţi aliniindu-se la start.
Revenind, însă, la câştigătorul concursului de downhill, Sorin Părău s-a dovedit a fi imbatabil şi anul acesta, chiar dacă Dorna Xtrem a fost primul concurs după o pauză de o lună, datorată unor probleme de sănătate: „Am căzut la un concurs şi am avut nevoie de o intervenţie chirurgicală. Am stat patru zile cu un dren la spate până s-a rezolvat problema. Oricum, mi s-a interzis să mă mai urc pe bicicletă timp de minim o lună şi acesta e primul concurs la care particip după pauză. Diferenţa mică nu se datorează lipsei mele de antrenament, cât mai ales creşterii în valoare a celorlalţi. Mă pregătesc pentru <Drop’n roll>, concurs ce va avea loc la sfârşitul lui august în Parâng”, ne-a mărturisit rider-ul din Haţeg, câştigător al tuturor ediţiilor Dorna Xtrem.
Dezinteres
La rândul său, Petrică Ariciuc, şeful Salvamontului dornean şi directorul festivalului, s-a arătat mulţumit de anvergura ediţiei de anul acesta, de complexitatea traseului, precum şi de calitatea concurenţilor, însă nu au lipsit nici mâhnirile.
„La un asemenea nivel ne trebuie clar o celulă foto pentru cronometrarea timpilor. Mi-ar fi plăcut să găsesc, de asemenea, mai multă disponibilitate şi la agenţii economici din turism, care nu au fost foarte receptivi la propunerile noastre de colaborare. Oricum, dacă nu vom putea rezolva aceste probleme, mă îndoiesc că va mai fi o a patra ediţie a festivalului Dorna Xtrem. E de neînţeles cum am găsit disponibilitate la sponsorul-partener, iar unii dintre localnici mi-au râs în faţă. Şi, vă rog să mă credeţi că am lăsat la latitudinea lor modalităţile prin care ne-ar fi putut sprijini”, a precizat directorul festivalului.
Ariciuc a mai precizat că anul acesta eforturile organizatorilor festivalului au fost motivate doar de tinerii care au contribuit activ la amenajarea traseului, „care au muncit zile în şir, dezinteresat, în caniculă, pentru ca totul să iasă perfect. Le mulţumesc încă odată atât lor, dar şi părinţilor care au fost mai mult decât înţelegători”.
Gaşca de prieteni care s-au implicat activ a fost formată din: Marc Mihăilă, Cătălin Ursachi, Vlad Holbură, Seby Crihan, Andrei Morariu, Ovidiu Anton şi Ştefan Bilocopetiuc. Ei au fost, zilnic, timp de mai multe săptămâni, în traseu, la muncă, alături de Ionuţ Paşcu, „adjunctul” lui Petrică Ariciuc, din cadrul Salvamontului dornean.
Spectatorii dorneni, absenţi
Noţiunile de „Dorna Xtrem” sau „Festivalul Sporturilor Extreme” sunt sinonime cu marea agitaţie de pe vârful Dealul Negru, cu aglomeraţia de pe strada Negreşti, cu îmbulzeala de la Telescaun şi cu distracţia şi adrenalina dispersate de-a lungul pădurilor şi pajiştilor ce însoţesc traseul.
La a treia ediţie, şi având mari promisiuni şi de a patra, festivalul a prins deja tradiţie în mica staţiune montană.
Nu şi pentru dorneni, spectatorii…băştinaşi fiind „avia raris” sus în vârf la start, nemaivorbind de prezenţa în traseu, care era de la un punct foarte dificil de străbătut chiar şi la picior.
Trosnitul rădăcinilor de copac, care secţionau traseul, sub forţa masivă a bike-urilor gonind nebuneşte printre brazi, a fost gustat mai degrabă de cei implicaţi direct în organizare şi prietenii acestora sau de apropiaţii participanţilor.
Au fost şi ceva turişti, dar dorneanul care se plânge că în Vatra Dornei nu se întâmplă nimic nu prea s-a văzut.
Toţi riderii au fost foarte mulţumiţi de tehnicitatea şi senzaţiile tari pe care le-a oferit traseul aşa că voluntarii noştri au făcut o treabă excelentă. Cu câteva minute înainte de start peisajul era extrem de spectaculos, o mare de biciclete se întindeau pe iarba bătătorită de atâta desfăşurare de forţe, apoi, o armată de oameni (din toată ţara) şi bicicletele lor care aduceau a motociclete au luat cu asalt „frontul” de concurs lansându-se pe săritori şi pe drop-uri, frânând parcă prea puţin pentru propria siguranţă, în şicanele abrupte şi înguste.
Vreme excelentă, organizare bună spre foarte bună (la anul va fi disponibil şi un sistem automat de contorizare a timpilor), spectacol extrem, peisaje superbe, reţeta perfectă pentru o sâmbătă după-amiază.
SPONSOR - PARTENER: VODAFONE.
ORGANIZATORI: PRIMĂRIA VATRA DORNEI, SALVAMONT VATRA DORNEI, TELESCAUN NEGREŞTI.
SPONSORI: VILA IULIA, DORNA MEDICAL, PENSIUNIEA CASA DI DAVID, HOTEL MAESTRO, LUCADY, PENSIUNEA CĂLIMANEL, PENSIUNEA FRANZ-JOSEPH, CONSACT, UNICARM, PENSIUNEA CASA BUCOVINEANĂ, HOTEL INTUS, PATISERIA BRISTENA, COMPLEX HOTELIER BRADUL CALIMANI.
Doru BIGHIU
(22 aug 2008, 08:53:17