Echipa locală de rugby CSM Bucovina Suceava a terminat vacanţa. Elevii tehnicianului Constantin Vlad au revenit luni la antrenamente. La prima şedinţă de după pauza competiţională au ajuns doar jumătate dintre jucătorii lotului sucevean şi asta deoarece o parte sunt plecaţi în concediu, iar ceilalţi sunt prinşi cu probleme profesionale, acolo de unde îşi câştigă existenţa.
Cu acest prilej a fost stabilit programul de pregătire până la startul campionatului, urmând ca până la sfârşitul acestei săptămâni să ajungă la pregătire şi ceilalţi sportivi. Astfel, până pe 10 august CSM Bucovina se va pregăti în Suceava, urmând ca până la prima etapă din campionat să participe la trei turnee ale naţionalelor de rugby în 7, dar şi la primul tur din Cupa României.
„În primă fază ne vom readapta la efort şi vom încerca să eliminăm kilogramele în plus, prin dezvoltarea fizică generală şi specifică, a rezistenţei, forţei, dar şi a tehnicii generale şi specifice. În funcţie de buget vom încerca să facem şi un cantonament de o săptămână la mare, cu jocuri de pregătire, între al treilea turneu de rugby în şapte ce va avea loc pe 13 – 14 septembrie şi prima etapă din campionat, dar asta numai în cazul în care federaţia va accepta să jucam în deplasare meciul cu Farul Constanţa”, a declarat antrenorul Constantin Vlad. După modificarea structurii Campionatului Naţional de Rugby în 7, sucevenii vor juca trei turnee în acest an, pe 16 – 17 august, la Iaşi, 30 – 31 august, la Bucureşti şi 13 – 14 septembrie, la Constanţa, urmând ca pe 6 septembrie să evolueze în Cupa României în compania unui adversar pe care nu-l cunoaşte încă.
Modificări de regulament
Introduse după Cupa Mondială din acest an, cele 13 noi reguli de joc prin care Federaţia Internaţională de Rugby intenţionează dinamizarea jocului au iscat controverse chiar şi între cele două emisfere. Antrenorul Constantin Vlad este împotriva regulii prin care echipa aflată în defensivă se poate apăra prin prăbuşirea intenţionată a molului format de adversari şi asta deoarece pot apărea accidentări.
Totodată prin această nouă regulă, sucevenii nu-şi mai pot folosi una din armele din arsenal, mai exact molul rulant, cu care au ajuns de multe ori în terenul de ţintă advers.
„S-a văzut şi la Cupa Mondială că atacul a avut de suferit şi de aceea s-a schimbat regulamentul. Pe de o parte unele din noile reguli vor duce la accidentări, mai ales cea cu molul, dar şi la dinamizarea jocului, a măririi timpului efectiv de joc şi a eliminării timpilor morţi. De aceea va trebui să ne conformăm la noile reguli şi să concentrăm pe o tactică a unui joc mai dinamic”, a adăugat tehnicianul sucevean.