La 27 de ani împliniţi, cu o săptămână în urmă, pe 12 decembrie, Dorin Goian se poate considera un om realizat. Are o familie fericită şi a reuşit destule de performanţe în cariera de fotbalist. Om de bază în naţionala României, care s-a calificat după o pauză de opt ani la Campionatul European, Goe se poate mândri şi cu două titluri de campion al ţării, o semifinală de Cupa UEFA şi două participări consecutive în grupele Ligii Campionilor. Ca urmare a acestor performanţe, numele suceveanului s-a regăsit în topul personalităţilor „Zece pentru România 2007” la categoria sportivi, alături de mari campioni ca Adrian Mutu, Lucian Bute, Cristian Chivu, Cătălina Ponor sau Marian Drăgulescu. Mai mult ca sigur, Dorin Goian se va regăsi printre laureaţi şi în clasamentele de sfârşit de an organizate de ziarele de sport din România.
- În urmă cu 6 ani, cam pe timpul ăsta, ai plecat din Suceava la volanul unei Dacii 1300 de culoare roşie, veche de 20 ani, iar acum te-ai întors într-o limuzină Audi Q7 care valorează 100.000 de euro.
- Nu a fost uşor, însă sunt mândru de ceea ce am realizat până acum. Mie mi-a fost mai greu să răzbat, pentru că eu n-am fost un talent nativ ca Mutu sau Dică şi nici nu am fost propulsat în faţă de vreun impresar. Am muncit mult şi am urcat cu răbdare treaptă cu treaptă: Foresta, Ceahlăul, FCM Bacău şi acum Steaua. Mi-am dorit mult să ajung în vârf, iar când mi-a fost greu m-a încurajat şi fratele meu mai mare Liviu, care mi-a zis că nu întotdeauna ajung fotbalişti cei mai talentaţi, ci mai degrabă cei care-şi doresc cu adevărat acest lucru. Referitor la maşină, nu mi-am luat Audi Q7 ca să epatez, ci pentru a asigura confortul şi siguranţa soţiei şi fetiţei mele.
- Cum a fost la „Zece pentru România”, printre atâţia oameni de valoare?
- A fost o onoare pentru mine că am fost invitat să particip la un eveniment de o asemenea amploare. Sala Ateneului Român era plină de personalităţi, iar eu m-am simţit mândru că am primit şansa de a fi în preajma lor.
Dinamoviştii i-au zgâriat maşina
- Tu eşti un băiat mai retras şi modest din Bucovina, cum te-ai acomodat cu viaţa trepidantă din Bucureşti?
- Acum am familia cu mine şi e totul ok. Oricum, nu prea am timp să ies prin oraş, pentru că sunt mai mult plecat prin cantonamente, fie cu naţionala, fie cu echipa de club. Însă n-aş da niciodată Suceava pe Bucureşti.
- În ultima vreme violenţa a ajuns la cote alarmante în fotbalul românesc. Ai avut vreodată probleme pe stradă cu suporterii celorlalte mari echipe din Capitală, Dinamo sau Rapid?
- În urmă cu puţină vreme, imediat după victoria noastră asupra dinamoviştilor, mi-am găsit în parcare maşina zgâriată de la un capăt la celălalt. A mai fost un incident şi mai demult, într-un Mall din Bucureşti. Eram împreună cu soţia şi am fost agresat verbal de un grup de suporteri ai unei grupări rivale. Eu mi-am văzut însă de treaba mea, aşa că conflictul nu a degenerat în violenţă.
Şi-a cumpărat apartamente în Bucureşti şi teren la Bacău
- Cel puţin de când joci la Steaua şi la echipa naţională ai reuşit să câştigi sume importante de bani. Ai apucat să-i investeşti în vreo afacere?
- Nu am avut timp de aşa ceva. Am reuşit totuşi să cumpăr două apartamente în Bucureşti şi o parcelă de pământ la Bacău. Intenţionez să achiziţionez şi un teren pentru casă la Suceava, însă m-au speriat puţin preţurile care se vehiculează pe aici.
- Gigi Becali este poate cel mai controversat personaj al României de astăzi. Cum se derulează relaţia patron-angajat cu boss-ul de la Steaua?
- Prin actele de caritate pe care le-a făcut a dovedit că este un om bun, chiar dacă are un temperament aparte. Aşa controversat cum este el a băgat mulţi bani în fotbal, iar exemplul său a început să fie urmat de tot mai mulţi oameni de afaceri.
Despre Guriţă
- Astă vară erai entuziasmat de faptul că fostul tău coechipier de la Foresta, Mihai Guriţă a semnat cu Steaua. Cum de nu a rezistat decât o lună în Ghencea?
- În nici un caz nu a fost vina lui Guriţă. Eu ştiu valoarea lui, de aceea cred că ar fi meritat să i se acorde o şansă. Ne-ar fi ajutat mult, sunt sigur.
Despre plecarea sa în străinătate
- În ultimii doi ani, în fiecare pauză competiţională presa sportivă din România vorbeşte despre iminentul tău transfer în străinătate. S-a vorbit pe rând despre Sampdoria, Fiorentina, Lens, Borussia Dortmund, Everton, Newcastle, Bayern Munchen sau Midllesborough, iar mai nou eşti dat pe lista de achiziţii a lui Hamburg. Există şanse să te desparţi de Steaua în această iarnă?
- Îmi doresc enorm să fac acest pas, iar acum cred că ar fi momentul potrivit pentru acest lucru. Ştiu că au fost unele oferte în acest sens, însă nu depinde numai de mine, mai trebuie să vrea şi Steaua să mă vândă.
- Apropo, ce părere ai de preţul de transfer pe care ţi l-a stabilit Steaua? 10 milioane de euro?
- Sincer, cred că e prea mare. 10 milioane este mult, trebuie să fim realişti. Mai ales dacă ne gândim că pe Dică, care este atacant şi golgeterul echipei, se cer 5 milioane.
Despre echipa naţională
- Vorbeşte-ne puţin şi despre echipa naţională. Golul tău din meciul cu Olanda de la Constanţa a parafat practic calificarea României pentru turneul final al Campionatului European din 2008.- A fost fără-ndoială cel mai important gol din cariera mea de fotbalist. M-am simţit ca un erou atunci, pentru că am făcut o ţară întreagă fericită. După meci a fost o adevărată nebunie, am trăit momente unice. Sper să mai am parte şi pe viitor de asemenea satisfacţii.
Berbatov, cel mai puternic adversar
- Stele ale fotbalului mondial ca Van Nistelrooy, Van Persie, Fred, Viduka, Kanoute sau Berbatov ţi-au fost adversari direcţi. Care dintre ei te-a impresionat cel mai mult?
- Cu toţii sunt fotbalişti unul şi unul, care valorează zeci de milioane de euro, iar satisfacţia este enormă să joci în compania unor formaţii ca Olanda, Real Madrid, Lyon, Sevilla sau Arsenal. Dintre toţi, poate cel mai mult m-a chinuit bulgarul Berbatov.
- Ştiu că ai o colecţie impresionantă de tricouri. Care este trofeul tău cel mai de preţ?
- Cred că s-au adunat deja peste 50. Am tricourile de joc ale lui Van Nistelrooy, Berbatov, Luis Fabiano, Yakubu sau Mathijsen, dar şi mănuşile lui Lobonţ. Peste ani şi ani o să le privesc şi o să-mi aduc aminte de cei mai frumoşi ani din viaţa mea.
Preferaţii săi din Liga I
- Care sunt după părerea ta cei mai buni fotbalişti care activează în Liga I?
- Sunt destui jucători talentaţi. Primul pe listă este fără doar şi poate dinamovistul Lucian Goian. Îmi mai plac Zapata, Dică, Didi, Tony şi Radu Ştefan.
- Ce hobby-uri mai ai în afară de fotbal?
- Cel mai mult îmi place să-mi petrec timpul liber cu familia, unde primesc echilibrul de care am nevoie. Mă mai relaxez mergând la filme şi jucând snooker sau tenis de câmp.
- Ce-ţi doreşti de la anul viitor?
- Cel mai important eveniment fotbalistic al anului 2008 este Campionatul European, unde vom da piept cu adversari de calibru ca Italia, Franţa şi Olanda. Ar fi extraordinar dacă am putea trece de grupe.
(20 dec 2007, 15:08:06