Federaţia Internaţională de Fotbal a oferit în premieră turneul final al Cupei Mondiale unei ţări africane spre stupefacţia marilor puteri mondiale, mai ales că ţara gazdă urma să fie Africa de Sud, un stat unde criminalitatea şi infracţiunile minore sunt la ordinea zilei.
Sud-africanii au promis că nu vor exista incidente, forţele de ordine urmând să fie bine instruite, iar oaspeţii să fie păziţi cu stricteţe. Nimeni nu i-a crezut în afară de oficialii FIFA, asta dacă nu cumva chiar şi ei se îndoiau de acest lucru. Dar mai presus de siguranţă, de plăcerea jocului, de calitatea serviciilor a stat planul preşedintelui Joseph Blatter de a duce fotbalul în toate colţurile lumii. Aşa îşi va asigura voturi pentru următoarele alegeri. Construcţia stadioanelor şi punerea la punct a infrastructurii au durat destul de mult, iar toţi mai mulţi specialişti începeau să creadă că FIFA va da înapoi şi va acorda pe ultima sută de metri organizarea Cupei Mondiale unei ţări mult mai dezvoltate. În cele din urmă sud-africanii au reuşit să pună totul la punct până la primul fluier, dar condiţiile tot lăsau de dorit, mai ales că turneul final se desfăşura în plină iarnă africană.
Un alt punct de discuţie l-a constituit mingea oficială. Jabulani a fost criticată de portari pentru traiectoriile ciudate pe care le lua, în timp ce jucătorii ofensivi s-au declarat încântaţi, deoarece balonul nu se învârtea în aer. În cele din urmă s-a dovedit ca mingea a fost "buclucaşă", multe goluri de la această ediţie a Cupei Mondiale fiind adevărate hilarităţi.
Vuvuzelele
Primul meci de la CM-2010 a fost şi o primă surpriză. Mexicanii au "smuls" cu greu o remiză unei echipe sud-africane plină de entuziasm şi care a fost susţinută frenetic de proprii fani. În momentul în care Siphiwe Tshabalala a deschis scorul pe întreg teritoriul african s-a declanşat sărbătoarea. Vuvuzelele, care apoi au devenit un aprig subiect de discuţie, au început să "urle", iar spectatorii dansau prin tribune. În cele din urmă, vedeta mexicanilor Rafael Marquez a adus egalarea, dar sărbătoarea, deşi puţin umbrită, a continuat pe străzile din toate oraşele sud-africane.
Apoi în scenă a intrat prima forţă: Franţa. "Cocoşii" au întâlnit poate cea mai disciplinată echipă a acestui Mondial, Uruguay. Europenii au dezamăgit profund, nereuşind să spargă blocajul defensiv creat de Oscar Washington Tabarez. Scorul final a fost cel înscris la începutul meciului şi prima dezamăgire se contura la orizont. Franţa lui Raymond Domenech a continuat în acelaşi ritm, au urmat două înfrângeri ruşinoase (0-2 cu Mexic şi 1-2 cu Africa de Sud) şi evident eliminarea prematură. Totul însă a culminat cu cu boicotul jucătorilor din lot care nu au vrut să se prezinte la un antrenament înaintea ultimului meci din grupă şi cu trimiterea mai devreme acasă a lui Nicolas Anelka, care l-a jignit pe "Micul Prinţ" Domenech.
Sud-africanii au practicat un joc frumos în faza grupelor, de multe ori chiar peste aşteptări, dar în cele din urmă au ratat calificarea în dauna a doua formaţii mult mai tehnice şi cu jucători mai valoroşi, Uruguay şi Mexic.
Surprize şi nu prea
În grupa B, Argentina marelui Diego Armando Maradona a defilat, reuşind trei victorii concludente. Vedeta sud-americanilor, Lionel Messi, a strălucit în primul meci cu Nigeria, dar apoi a părut că nu şi ambalează motoarele încercând să se păstreze pentru fazele finale. Suporterii argentinieni au crezut încă de la început că nimeni nu poate opri echipa lor în drumul spre titlul mondial, mai ales că erau conduşi de idolii lor Maradona şi Messi. Sud-americanii au fost însoţiţi în optimi de "arţăgoasa" formaţie a Coreei de Sud, care a trimis acasă Grecia lui Otto Rehaggel (campioană europeană în 2004) şi o Nigerie dezamăgitoare.
Anglia a scârţâit în grupa C şi după două remize cu SUA şi Algeria, urma meciul cu necunoscuta Slovenia. Oamenii lui Fabio Capello au fost scăpaţi de Jermain Defoe care a înscris unicul gol al meciului şi a trimis Anglia în optimi, chiar dacă de pe locul secund. Primii în grupă au terminat americanii, care au arătat un fotbal de calitate pe fază ofensivă, dar doar atât.
Grupa D a însemnat Germania şi atât. Elevii lui Joachim Low au reuşit ca după cele trei meciuri din grupă să schimbe părerea specialiştilor care nu îi vedeau favoriţi la câştigarea trofeului. Surpriza a venit din partea Ghanei care s-a clasat a doua, devansând Serbia şi Australia. După ce au câştigat la pas grupa de calificarea europeană, din care a făcut parte şi Romania, sârbii au produs o nouă dezamăgire la turneul final.
Olanda şi-a dovedit valoarea incontestabilă în Grupa E terminând cu trei victorii din tot atâtea meciuri, deşi l-a avut pe Arjen Robben indisponibil. Japonezii au obţinut şi ei calificarea în dauna unei formaţii a Danemarcei apatică şi fără un jucător care să strălucească în momentele necesare.
Dezamăgirea Italia
Grupa F a produs poate cea mai mare surpriză a primei faze. Campioana mondială en-titre, Italia, a ratat calificarea după o prestaţie ruşinoasă. Marcello Lippi a încercat să schimbe ceva pe ici, pe colo, dar până la urmă ideea de a merge pe majoritatea oamenilor care i-au adus marele succes în 2006 s-a dovedit falimentară. După două remize cu Paraguay şi Noua Zeelandă, italienii s-au înclinat în faţa Slovaciei şi au fost nevoiţi să-şi facă bagajele.
În grupa G nu s-a întâmplat nimic notabil. Favoritele Brazilia şi Portugalia s-au calificat la pas şi toată lumea aştepta să le vadă în fazele superioare, în faţa unor adversari mult mai puternici.
Grupa H a început cu o mare surpriză. Principala favorită la câştigarea titlului, Spania, a indicat-o chiar şi marele Pele care în numeroase rânduri a dovedit că nu este deloc inspirat în alegerea favoritelor, a început cu un eşec în faţa Elveţiei şi rumoarea s-a instalat printre cunoscători. Totuşi, ibericii, campionii europeni la zi, s-au trezit la timp, au trecut de Honduras şi Chile şi au terminat grupa pe primul loc. Alături de ei s-au calificat chilienii, care au fost o echipă tehnică, arţăgoasă şi cu jucători de calitate pe fază ofensivă.
Anglia, călcată de Panzere
Optimile de finală au adus şi primul derbi cu adevarat al acestei Cupe Mondiale. Germania şi Anglia faţă în faţă. Dar derbi nu a fost decât pe hârtie, deoarece nemţii, în stilul lor "muncitoresc", au desfiinţat o Anglie apatică. Scorul de 4-1 nu ar trebui să fie contestat de nimeni, dar "globalizarea" lui Blatter a dat din nou greş. La scorul de 2-1 pentru germani, Lampard a şutat de la 16 metri, balonul a căzut jumătate de metru în poartă, dar arbitrii au avut "orbul găinilor". Scăpaţi ca prin urechile acului de egalare, nemţii s-au închis perfect în apărare, iar contraatacurile s-au dovedit letale. Scor final 4-1 şi englezii începeau să-l critice pe Capello.
Paraguayul şi Ghana au avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece de Japonia şi SUA, iar Spania a învins greu, 1-0, Portugalia în derbiul iberic. În schimb, Brazilia, Uruguay şi Olanda au acces în sferturi fără prea multe probleme.
Nebunia din sferturi
Sferturile de finală aduceau două meciuri de istorie. Brazilia - Olanda şi Germania - Argentina. Lumea deja începea să se gândească la o posibilă finală între superputerile Americii de Sud, mai ales că cele două nu se întâlniseră niciodată în ultimul act la Cupa Mondială. Europenii nu au fost însă de acord şi au predat o adevărată lecţie de fotbal sud-americanilor. Germania "a scos din ghete" o formaţie a Argentinei amorţită. Messi a fost inexistent, iar Maradona încremenise în faţa băncii tehnice deşi secunzii îi tot dădeau informaţii. Messi a fost înlocuit la conducerea jocului de Thomas Muller, iar Joachim Low l-a făcut şah-mat pe "El Pibe d'Oro". Scor 4-0 şi visul Argentinei s-a spulberat.
În celălalt meci vedetă, brazilienii au început în forţă şi au deschis scorul. Totul s-a năruit în momentul în care Felipe Melo a fost eliminat. Din acel moment pe teren a existat o singură echipă, Olanda. Conduşi magistral din teren de Robben, refăcut după o accidentare şi adus de Bert van Maarwijk la CM deşi ştia că nu-l poate folosi în meciurile din grupă, batavii au preluat frâiele jocului, au întors rezultatul şi apoi au dovedit că nu degeaba li se spune "brazilienii Europei".
Spania deşi nu confirma, se califica după un 1-0 în faţa Paraguayului, iar Uruguayul a trecut la penaltiuri de Ghana, deşi africanii au avut meciul în mână. În minutul 120, Luis Suarez a scos un balon de pe linia porţii cu mâna. Arbitrul a dictat penalti şi eliminare. Golgheterul africanilor, Asamoah Gyan, a executat slab, Muslera a respins şi jocul a ajuns la loviturile de departajare. Acolo Zeiţa Fortuna şi-a întors faţa de la ghanezi şi Uruguayul s-a calificat în semifinale, performanţă la care nici cel mai optimist suporter nu visase.
Nici o surpriză în semifinale
În semifinale, tot norocul uruguayenilor s-a dus pe "apa Sâmbetei". Lipsiţi de aportul ofensiv al lui Suarez şi stând doar în magia lui Diego Forlan, sud-americanii au fost nevoiţi să se încline în faţa Olandei, o formaţie care a jucat din ce în ce mai bine de la meci la meci. În jumătatea cealaltă de tabloul Spania a făcut cel mai bun joc de la acest turneu final şi a învins, scor 1-0, panzerele lui Joachim Low. Forţa şi dorinţa nebună a nemţilor s-au înclinat în faţa măiestriei spaniolilor. Conduşi magistral din teren de Xavi şi Iniesta, ibericii şi-au oferit şansa de a juca în premieră o finală Mondială.
Finala mică a adus faţă în faţă două formaţii sleite de puteri, dar care nu au lăsat deloc garda jos. Experienţa mai mare a nemţilor şi-a spus cuvântul, scor 3-2, şi Uruguayul a rămas cu titlul neoficial de surpriza competiţiei şi cu trofeul de cel mai bun jucător de la CM-2010 acordat lui Forlan.
Spania, triumfătoare
Soccer City Stadium a găzduit finala primei Cupe Mondiale pe tărâm african, între două formaţii, Spania şi Olanda, care nu câştigaseră niciodată trofeul suprem. Meciul a alternat momentele de spectacol cu cele în care echipele s-au închis foarte bine şi au blocat toate culoarele. Deşi ocazii au fost de ambele părţi, primele 90 de minute s-au încheiat fără gol. Prelungirile au fost pe acelaşi calapod până la eliminarea lui Heitinga. Spania a simţit că poate încheia meciul înaintea "loteriei" penaltiurilor. Nu ar fi reuşit probabil să înscrie în timpul rămas până la final dacă la rampă nu ieşea geniul unui jucător firav Andres Iniesta. Mijlocaşul Barcelonei a inventat o fază de unul singur, a rămas singur cu Stekelenburg şi l-a executat pe acest cu mult sânge rece. Un sânge rece pe care nu-l poate avea decât un campion mondial. Astfel, Spania a cucerit în premieră Cupa Mondială, iar Pele a oferit prima predicţie corectă la un turneu final. Olanda a pierdut a treia finală din istorie, după cele din 1974 şi 1978.
Caracatiţa Paul
Una peste alta, experimentul lui Blatter nu a fost chiar atât de dezamăgitor, dar nici nu s-a ridicat la nivelul unei competiţii de anvergură. Urmează Brazilia 2014 şi America de Sud nu se gândeşte decât la revanşă, mai ales că europenii nu au reuşit niciodată să câştige titlul mondial pe tărâm sud-american.
Însă un alt personaj important al Cupei Mondiale din Africa de Sud a fost caracatiţa prezicătoare Paul, care, aflată la acvariul din Oberhausen (Germania), a oferit informaţii clare şi precise despre câştigătoarea unui meci. Născut în 2008 la Weymouth (Anglia) şi fiind apoi transferat în Germania, Paul a primit o statuetă de bronz din partea unei delegaţii spaniole, fiind numit şi "cetăţean de onoare" în Carballino (oraş din nord-estul Spaniei), pentru calităţile sale de prezicător. Paul a murit în octombrie după ce, conform conducerii acvariului din Oberhausen, a "avut o viaţă bună".
Paul a avut dreptate în toate predicţiile făcute cu ocazia Cupei Mondiale din Africa de Sud, inclusiv la finală, când a prezis victoria naţionalei Spaniei în finala cu Olanda. Caracatiţa a prezis şi victoria Germaniei, în finala mică a CM, cu Uruguay.
Caracatiţa Paul şi-a dovedit imparţialitatea în privinţa drapelului Germaniei în faza grupelor, când a prezis că naţionala antrenată de Joachim Low va fi învinsă de Serbia. Paul a mai prezis victoriile Germaniei în meciurile din grupă cu Australia şi Ghana, dar şi pe cea în faţa Angliei, din optimi, o nouă dovadă de imparţialitate, având în vedere faptul că provine dintr-un acvariu englez. În sferturile de finală, Paul a pronosticat victoria Germaniei în faţa Argentinei, apoi înfrângerea naţionalei antrenate de Joachim Low în semifinala cu Spania.
La Campionatul European din 2008, caracatiţa Paul a greşit pronosticul unui singur meci, cel din finală, pe care Germania l-a pierdut în faţa Spaniei, scor 0-1.